2014 m. spalio 3 d.    
Nr. 37
(2108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Mokslo metų pradžia seminarijoje

Rugpjūčio 31 dieną klierikai po vasaros atostogų ir pastoracinės praktikos sugrįžo į Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminariją.

Rugsėjo 1-ąją, Mokslo ir žinių dieną, vyko įvadinė seminarijos vadovo mons. Žydrūno Vabuolo konferencija seminaristams, kurioje jis kalbėjo remdamasis  šv. apaštalo Pauliaus žodžiais, kad esame Dievo statyba. Buvo pabrėžta, kad mokymasis seminarijoje yra laikas, skirtas padėti pamatus, ant kurių galėtų tvirtai stovėti mūsų kunigystė ir, norint, kad šie pamatai būtų tvirti ir patikimi, reikia skirti laiko jiems išlieti. Tą pačią dieną seminaristai patarnavo Vilniaus Arkikatedroje vykusiose šv. Mišiose, kurias aukojo arkivyskupas Gintaras Grušas.

Rugsėjo 2 dieną seminarijoje vyko iškilmingas naujųjų mokslo metų atidarymas. Iškilmė prasidėjo šv. Mišiomis, kurias aukojo Vilniaus arkivyskupas metropolitas G. Grušas, koncelebravo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, vyskupas Arūnas Poniškaitis, seminarijos rektorius mons. Ž. Vabuolas, seminarijos vicerektorius kun. Andžej Šuškevič, seminarijos dvasios tėvas kun. Saulius Bužauskas, seminarijos dėstytojai kunigai ir seminariją baigę kunigai svečiai. Šv. Mišiose dalyvavo seminarijos bendruomenė ir dėstytojai ne kunigai.

Pamoksle arkivysk. G. Grušas palygino naujų mokslo metų šventines nuotaikas su karo akademijos studentų, kur jis rugsėjo 1-osios proga aukojo šv. Mišias ir pastebėjo, kad ten vyravo džiaugsmas, sumišęs su įtampa dėl realios karo grėsmės. Ganytojas pasakojo, kad Romoje Rusų kolegijoje, kurios rektorius buvo vyskupas Lionginas Virbalas SJ, mūsų broliai klierikai iš rytų šalių ruošiasi kunigystei, kur apaštalaudami patiria realius persekiojimas ir net praranda gyvybę. Arkivyskupas šiais pavyzdžiais norėjo pasakyti, kad mes turime suprasti, kam ruošiamės, kokia kova bei galimi pavojai laukia mūsų. Ganytojas ragino tirti, kiek esame pagauti pasaulio dvasios ir kiek leidžiamės būti pripildyti ir vedami Dievo Dvasios. Priminęs vieną iš popiežiaus Pranciškaus trečiadienio audiencijų, ganytojas ragino išgirsti Šventojo Tėvo kvietimą visada nešiotis Naująjį Testamentą, kad skaitydami Dievo Žodį galėtume sutikti gyvąjį Kristų.

Po šv. Mišių vyko iškilmingas mokslo metų atidarymo aktas. Seminarijos rektorius mons. Ž. Vabuolas kvietė dovanoti savo gyvenimą kitiems, nes iš to kyla Evangelinis džiaugsmas. Seminarijos bendruomenės vardu rektorius pasveikino seminarijoje dirbusius žmones ir įteikė padėkos raštus. Padėkota 11 metų dirbusiam propedeutinio kurso vadovui mons. Vaclavui Volodkovičiui, 11 metų seminarijoje dirbusioms sesėms Faustinai Jermolovič ir Reginai Brancevič, ilgamečiam rektoriaus pavaduotojui ūkio reikalams Jonui Aleksandravičiui, net 16 metų dirbusiam seminarijoje. Pristatytas naujas propedeutinio kurso vadovas kun. Valentinas Šiuša ir rektoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Gintas Andriulionis.

Klierikų vardu kalbėjo V kurso klierikas Tomaš Sekanski ir linkėjo, kad mokytumės mylėti taip, kaip myli Jėzus.

Seminarijos dėstytojas, kun. dr. Saulius Rumšas OP skaitė inauguracinę mokslo metų paskaitą, kurioje, remdamasis dykumos tėvų raštais, kalbėjo apie daugeliui aktualią problemą – tingumą. Prelegentas apibrėžė, kad savo pareigų apleidimas dėl nerimtos priežasties yra priešiškas pamaldumui. Paminėta, kad tinginiaujame, kai veikiame tai, ko neturėtume veikti, tačiau tingumą galima įveikti turint užsibrėžus aiškų tikslą ir kryptingai, atkakliai einant link jo.

Vyskupas A. Poniškaitis savo sveikinimo kalboje pabrėžė, kad Jėzus gydo mus tam, kad tarnautume, o kardinolas A. J. Bačkis priminė popiežiaus Pranciškaus kvietimą išeiti iš savęs, rūpintis ne savimi, bet kitais. Kardinolas ragino neatidėlioti šventumo vėlesniam laikui, kai būsime kunigais, bet būti šventais čia ir dabar.

Po iškilmingo mokslų meto atidarymo akto visi susirinko šventiniams pietums.

Rugsėjo 4 dieną seminarijos bendruomenė keliavo į piligriminę kelionę iš Rykantų Švč. Trejybės bažnyčios į Trakų Švč. Mergelės Marijos apsilankymo bažnyčią. Rykantuose pasitiko klebonas kun. Andžej Andžejevski ir papasakojjo įdomią bažnyčios istoriją, aprodė vertingas XVII amžiaus Kryžiaus kelio freskas. Bažnyčios šventoriuje papietavus keliauta Trakų link. Ten pasitiko klebonas dekanas kun. Jonas Varaneckas. Čia švęstos šv. Mišios, kurias aukojo Lentvario klebonas kun. Gintaras Petronis, koncelebravo seminarijos rektorius, vicerektorius, dvasios tėvas ir propedeutinio kurso vadovas. Lentvario klebonas pamoksle kvietė nebijoti ir pasitikėti Viešpačiu ir Mergeles Marijos užtarimu. Po šv. Mišių apžiūrėję Trakų bažnyčią buvome pakviesti vakarienės, kurioje stiprinomės kibinais. Paskui išvykome į seminariją.

Justinas Ambrazas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija