2014 m. spalio 3 d.    
Nr. 37
(2108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Vaikų piligrimystė Šiluvoje

Rugsėjo 8 dieną, pirmadienį, trylika Bukonių pagrindinės mokyklos mokinių, – penktokų, šeštokų ir aštuntokų, vadovaujamų tikybos mokytojos, – išvyko į Šiluvoje vykusius atlaidus švęsti Švč. Mergelės Marijos Gimimo. Ši diena buvo skirta Jonavos dekanatui. Kelionės metu vaikai turėjo progos sužinoti, kas yra Šiluva, kuo ypatinga ši šventovė, kokiu būdu ir kodėl prieš 400 metų jos laukuose bandas beganantiems vaikams apsireiškė Švč. Mergelė Marija ir ką Ji kalbėjo. Dar buvo svarbu peržvelgti savo sąžinę, prisiminti Dievo Įsakymus, pagalvoti, ar nesame padarę nuodėmių, kad galėtume atlaidus pelnyti. Kai kam reikėjo pasikartoti ir išpažinties eigą, nes jos būta jau seniai...

Šiluvoje vaikai buvo pavaišinti Jonavos savanorių verdama ir dalinama arbata, o paskui visi ėjome į Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo koplyčią. Vaikai suaugusiųjų pavyzdžiu keliais apėjo altorių ir pagerbė akmenis, ant kurių Mergelė Marija apsireiškė, paskui dalis liko eiti išpažinties, nes pagrindinė atlaidų sąlyga yra neturėti jokios, net mažiausios nuodėmės, kad gautum Dievo malonę. Paskui vaikai susirinko aikštėje prieš Baziliką, kur jau sėdėjo labai daug žmonių, laukiančių maldos. Mūsų vaikai kartu su tikybos mokytoja vadovavo Rožinio maldai. Po maldos aikštėje klausėmės katechezės apie atlaidų reikšmę ir maldos svarbą. Vidudienį, šviečiant kaitriai saulei, dalyvavome arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus vadovaujamose šv. Mišiose, priėmėme Šv. Komuniją. Šv. Mišių metu buvo įdomu aikštėje prieš Baziliką stebėti labai didelį susirinkusių policijos ir kitų teisėtvarkos pareigūnų būrį, nes šią dieną buvo ypač melstasi už juos. Jie iškilmingai atžygiavo grojant policijos pučiamųjų orkestrui.

Pasibaigus šv. Mišioms ėjome pasivaišinti Jonavos dekanato savanorių dalinama koše. Vaikams įspūdį darė Bukonių parapijos klebonas ir Jonavos dekanas kun. Audrius Mikitiukas, pats baltu chalatu apsirengęs kartu su „Caritas“ savanoriais dalinęs košę piligrimams.

Šiluvoje vaikai dar aplankė Švč. Mergelės Marijos Baziliką bei Piligrimų centre esantį Šiluvos muziejų, kuriame eksponuojama ir garsioji skrynia, rasta tuoj po Marijos apsireiškimo, pasakojant aklam seneliui apie kadaise paslėptus buvusios ir kalvinistų nugriautos katalikų bažnyčios dokumentus ir liturginius reikmenis.

Laikas neprailgo, jo net pritrūko. Norėjosi pabūti, pavaikščioti, pasimelsti ilgiau. O vaikai, gavę dovanų, Švč. Marijos Apsireiškimo įvykį vaizduojančių paveiksliukų, dievocionalijų ar kitokių smulkmenėlių, į namus grįžo labai laimingi. Nors kai kas važiavo jau ne pirmą kartą, visi sakėsi norį važiuoti į Šiluvą darkart – jiems ten buvę labai gera!...

Ses. Pranciška FDCJ,
Bukonių pagrindinės mokyklos tikybos mokytoja

Jonavos rajonas–Šiluva

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija