2014 m. spalio 10 d.    
Nr. 38
(2109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Projekto rubrikos: „Kronika“, „Penktadienio pokalbiai“,
„Išnašos“, „Laikas ir žmonės“, „Atmintis“, „Paveldas“, „Etnografija“,
„Kristijono Donelaičio metai“, „Iš laiškų“, „Retro“.


Kronika

Tikėjimo šviesa ir poezijos tyrumas

Benjaminas ŽULYS

Poezijos rinkinio „Tau atviras
Dangus“ redaktorius Robertas
Keturakis ir autorius prel.
prof. dr. Vytautas Steponas Vaičiūnas
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejuje, praėjusio penktadienio pavakarę buvo neeilinė šventė. Į pilnutėlę poezijos, meno gerbėjų salę atėjo pagrindinis tos šventės dalyvis – prelatas Vytautas Steponas Vaičiūnas. Jis – Vytauto Didžiojo universiteto habilituotas daktaras, profesorius, Kauno kunigų seminarijos studijų dekanas, VDU Katalikų Teologijos fakulteto prodekanas. Renginio vedėja, muziejaus direktorė, poetė Aldona Ruseckaitė pabrėžė, kad šįvakar garbusis svečias yra ne tik dvasininkas, bet ir poetas, rašytojas, publicistas. Drauge su juo atėjo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas, keli kunigai.

O proga tokiam susitikimui buvo itin rimta – prel. V. S. Vaičiūno poezijos rinkino „Tau atviras Dangus“ sutiktuvės. Jos redaktorius poetas, publicistas Robertas Keturakis su jam būdingomis filosofinėmis įžvalgomis ir samprotavimais aptarė prelato poetinių minčių raišką bei išskirtinumą, remdamasis eilių posmais. Tai – jau antroji prelato poezijos knyga. Pirmoji buvo „Kad Amžinybė būtų netuščia“, išleista pernai. Dar jis išleido knygas „Prisimenant prelatą Antaną Rubšį“ (2005), „Pamokslų rengimas ir retorika“ (2007).


Penktadienio pokalbiai

„Jei žemėje nieko didaus neatliksi, tu ją po savęs kaip plėšikas paliksi...“

Juozo Tumo-Vaižganto premijos
laureatas Vytautas Bagdonas

Šį rugsėjį žurnalistui ir kraštotyrininkui, Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejaus muziejininkui, aktyviam „XXI amžiaus“ talkininkui Vytautui Bagdonui už albumą „Vaižgantinių šviesa virš Malaišių“ ir ilgametę vaižgantiškos tradicijos sklaidą įteikta Juozo Tumo-Vaižganto premija. Atsiimdamas apdovanojimą Vaižganto dvasios puoselėtojas, muziejaus Kunigiškiuose iniciatorius ir steigėjas, šio krašto patriotas, vis ieškantis jame „deimančiukų“, rugsėjo 20-ąją prisiminė, kad pirmąkart atvykęs į Malaišius pagalvojo, kad jokiu būdu čia negyvens, pradėjęs organizuoti Vaižgantines manė, kad niekada nebus šios premijos laureatu...

Pradėjote dirbti fotokorespondentu, dirbote muziejininku ir savivaldybės atstovu spaudai. Kuo skiriasi šis darbas?


Kronika

Profesionalių teatrų festivalis

Rūta Averkienė

Festivalio dalyviai – aktoriai ir svečiai

Varėna. Čia prasmingai pagerbiamas iš čia kilusios ir amžinojo poilsio į gimtinę sugrįžusios žymios lietuvių režisierės ir teatro meno pedagogės, buvusios Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaidybos ir režisūros katedros vedėjos Dalios Tamulevičiūtės atminimas.

Rugsėjo 30-ąją, legendinės režisierės gimimo dieną, Varėnoje simbolines duris atvėrė penktasis D. Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Jo metu žiūrovai turėjo progą pamatyti praėjusių metų šio festivalio premijos laureato, Klaipėdos jaunimo teatro, spektaklį „Paukštyno bendrabutis“, kurį pagal dramaturgo Mindaugo Nastaravičiaus pjesę pastatė režisierius Valentinas Masalskis.

Festivalio atidarymo renginiai prasidėjo režisierės D. Tamulevičiūtės minėjimu jos gimtinėje Senojoje Varėnoje. Aplankę režisierės kapą Senosios Varėnos kapinėse, jos mokiniai, bendradarbiai, bendražygiai, giminės ir visi ją gerbiantys skubėjo į Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią. Ten šv. Mišias už jos šviesų atminimą aukojo klebonas kun. Pranciškus Čivilis.


Kronika

Apie Romą ir kūrybą – susitikime su kunigu

Kun. Justas Jasėnas
susitikime bibliotekoje

PANEVĖŽYS. Rugpjūčio 25 dieną Šiaurinėje bibliotekoje vyko susitikimas su jaunu iš Panevėžio kilusiu kunigu Justu Jasėnu tema „Roma: ne vien šventumo paieškos“.

Į bibliotekoje surengtą sambūrį susirinko būrys pažįstamų, bendraminčių, ištikimų skaitytojų ir renginių entuziastų bei tiesiog žmonių, besidominčių poezija, Italija, Roma.

Bibliotekos vedėja D. Zuozienė, pristatydama svečią, pasakė, jog nepaisant jauno J. Jasėno amžiaus, apie jį ir jo paties parašyta jau pakankamai daug. Tai – universalus žmogus, neapsiribojantis tarnyste Dievui. Kunigas administruoja parapijas, moko pradinukus tikybos, daug laiko skiria darbui su jaunimu. Trisdešimt dvejų vyras domisi menu, istorija, aktyviai dalyvauja visuomeninėje ir kultūrinėje veikloje, priklauso Maironiečių, Biblijos, Kaimo rašytojų sąjungos draugijoms, publikuoja straipsnius spaudoje – laikraščiuose „Lietuvos aidas“, „Žemaičių saulutė“, „XXI amžius“, „Bažnyčios žinios“ bei interneto portaluose bernardinai.lt, radikalai.lt, ekspertai.eu ir kt. Be viso to, redaguoja ir recenzuoja knygas, rašo eiles. Jo poezija spausdinama periodikoje, publikuojama rinkiniuose. Dvasininkas yra parengęs ir išleidęs eilėraščių rinkinius „Užmigdykite mus Ežeruos“ (2010 m.) bei „Artumų Erčios“ (2012). Per septynerius kunigavimo metus kun. J. Jasėnas tarnavo Anykščių, Zarasų, Kupiškio rajonų parapijose.


Kronika

Rokiškėnai literatai susibūrė svetur

Vytautas BAGDONAS

Pirmasis motiną Danutę Tumonytę-Mažeikienę
knygos pasirodymo proga pasveikino sūnus,
poezijos rinkinio iliustratorius Raivydas

Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyriaus nariai, vadovaujami veiklios pirmininkės, Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos Romuvos padalinio bibliotekos vedėjos Redos Kiselytės, stengiasi ieškoti naujų kūrybinės veiklos formų, bendriems renginiams susiburti kokioje nors nekasdieniškoje aplinkoje.

Rugpjūčio 8-ąją savo literatūrinei popietės vieta rokiškėnai literatai pasirinko Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejų Kunigiškių kaime. Šis muziejus, įkurtas dar carizmo laikais statytos buvusios Kunigiškių mokyklos patalpose, pasirinktas neatsitiktinai. Juk čia mokėsi būsimasis lietuvių literatūros klasikas, visuomenės veikėjas, kanauninkas Juozas Tumas-Vaižgantas, kurio 145-osios gimimo metinės bus minimos rugsėjį. Rokiškėnai dar gali pasidžiaugti Vaižganto atminimo išsaugojimu, buvusiais ryšiais tarp jų krašto žmonių ir šio unikalaus kūrėjo. Teko Kunigiškių pradžios mokykloje mokytis ir iš Rokiškio krašto kilusiai žymiai išeivijos rašytojai Alei Rūtai (Elenai Nakaitei-Arbačiauskienei). Kai tuometinės Romuvos gimnazijos (dabar Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos Romuvos padalinys) bibliotekos vedėja Reda Kiselytė pradėjo rinkti autografuotus leidinius, rašytoja Alė Rūta padovanojo mokyklai jai pačiai autografuotų Lietuvos ir užsienio įžymybių leidinių kolekciją, kurią sudarė net 433 leidiniai. Tai – pati didžiausia šios rašytojos autografuotų leidinių kolekcija Lietuvoje...


Kronika

Svėdasiškiai pagerbė tauragniškį

Vytautas BAGDONAS

Vieną iš savo rankomis išdrožtų
pelėdų svėdasiškių laureatu
pripažintas Romualdas Šimkūnas
padovanojo seniūnui Valentinui Neniškiui

Svėdasų seniūnija puoselėja gražią tradiciją įteikti kasmetinę Vaižganto mažąją premiją „Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui“. Tokia iniciatyva atsirado neatsitiktinai. Nuo 2004 metų lietuvių literatūros klasiko, kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto gimtajame Svėdasų krašte Lietuvos rašytojų sąjunga, Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija įteikia respublikines literatūrines Vaižganto premijas. Buvo nuspręsta labiausiai pasižymėjusius kūryboje, visuomeniniame gyvenime svėdasiškius pagerbti, įteikiant jiems Vaižganto mažąją premiją. Pirmoji tokia premija 2009-aisiais buvo įteikta svėdasiškei šviesuolei, literatei, aktyviai visuomenininkei, meno mylėtojai, buvusiai mokytojai Irenai Guobienei. Tuomet Vaižganto gimtajame Malaišių kaime buvo organizuotas pirmasis tokio pobūdžio respublikinis renginys – „Vaižgantinės“. Nuo tada šis renginys vyksta kiekvieną rugsėjį, šventėje iškilmingai pagerbiami du Vaižganto premijos laureatai – respublikinės literatūrinės ir Vaižganto mažosios premijos. Vaižganto mažosios premijos „Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui“ laureatais jau yra tapę žurnalistas ir kraštotyrininkas Vytautas Bagdonas, mokslininkas ir literatas doc. dr. Juozas Lapienis, aktorius Ferdinandas Jakšys, mokytoja ir kraštotyrininkė Aldona Murmienė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija