2014 m. spalio 10 d.    
Nr. 38
(2109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Profesionalių teatrų festivalis

Rūta Averkienė

Festivalio dalyviai – aktoriai ir svečiai

Aktorė Elena Savukynaitė

Varėna. Čia prasmingai pagerbiamas iš čia kilusios ir amžinojo poilsio į gimtinę sugrįžusios žymios lietuvių režisierės ir teatro meno pedagogės, buvusios Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Vaidybos ir režisūros katedros vedėjos Dalios Tamulevičiūtės atminimas.

Rugsėjo 30-ąją, legendinės režisierės gimimo dieną, Varėnoje simbolines duris atvėrė penktasis D. Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis. Jo metu žiūrovai turėjo progą pamatyti praėjusių metų šio festivalio premijos laureato, Klaipėdos jaunimo teatro, spektaklį „Paukštyno bendrabutis“, kurį pagal dramaturgo Mindaugo Nastaravičiaus pjesę pastatė režisierius Valentinas Masalskis.

Festivalio atidarymo renginiai prasidėjo režisierės D. Tamulevičiūtės minėjimu jos gimtinėje Senojoje Varėnoje. Aplankę režisierės kapą Senosios Varėnos kapinėse, jos mokiniai, bendradarbiai, bendražygiai, giminės ir visi ją gerbiantys skubėjo į Šv. arkangelo Mykolo bažnyčią. Ten šv. Mišias už jos šviesų atminimą aukojo klebonas kun. Pranciškus Čivilis.

Pagerbti režisierės atvyko teatro pedagogė, aktorė Elena Savukynaitė, režisierius Algimantas Pociūnas, buvę jos mokiniai, žymūs aktoriai Dalia Overaitė, Dalia Storyk, kiti Lietuvos teatro žmonės, varėniškiai.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas dėkojo visiems, kurie surado laiko atvykti į režisierės atminimui skirtą renginį, linkėjo visiems gerų festivalio įspūdžių.

D. Tamulevičiūtės draugė, kraštietė, teatro pedagogė, aktorė E. Savukynaitė dėkojo rajono vadovams, kultūros darbuotojams ir visiems kitiems, kurie sumaniai rengia jau penktąjį festivalį. „Festivalyje ne tik vaidinama, čia nuoširdžiai pagerbiami ir aktoriai, ir režisieriai. Dėkojame už tą pagarbą“, – kalbėjo E. Savukynaitė.

Režisierius, D. Tamulevičiūtės festivalio komisijos pirmininkas A. Pociūnas linkėjo, kad festivalis būtų viena ugnelių, įžiebiančių kūrybinį polėkį ir kūrėjams, ir žiūrovams.

Prisiminimais apie mylimą dėstytoją pasidalino jos mokinė Olga Polevikova.

Režisierės D. Tamulevičiūtės atminimui skirtą renginį vainikavo jauno, iš Merkinės kilusio Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solisto Šarūno Šapalo koncertas, jam akomponavo Svaja Skučienė.

Vakare Varėnos kultūros centre buvo įteikta penktoji Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos įsteigta Dalios Tamulevičiūtės premija scenos meno kūrėjams, šalies teatruose puoselėjantiems lietuvių literatūros autorių kūrybą. Ja apdovanotas Klaipėdos Apeirono teatras už Eglės Kazickaitės režisuotą spektaklį „Uroboras“.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis paminėjo, jog šiemet – Teatro metai, tad festivalis yra ypatingas. „Malonu pagerbti teatro legendą Dalią Tamulevičiūtę, savo dalyvavimu padėkoti šiai režisierei už tai, jog išugdė daugybę talentingų kūrėjų, be kurių šiandien neįsivaizduojame teatro. Simboliška, kad šiandien, režisierės gimimo dieną, apdovanojami jauna, tačiau žiūrovų jau spėta pastebėti kūrėjų grupė“. Kultūros ministras spektaklio kūrėjams įteikė dailininko Sauliaus Vaitiekūno sukurtą atminimo ženklą. Jiems atiteko ir 70 tūkst. litų premija. Ministras Klaipėdos Apeirono teatrui linkėjo kūrybinės išminties ir naujų talentų.

Varėnos rajono meras V. Mikalauskas sakė, kad varėniškiai džiaugiasi, galėdami prisidėti prie Lietuvos teatro sklaidos, ir jau neįsivaizduoja spalio be jaukių vakarų žiūrint nuostabius spektaklius.

„Uroboras“ – penktasis spektaklis, apdovanotas režisierės D. Tamulevičiūtės premija. Jos tikslas – įvertinti ir skatinti teatro meno kūrėjų iniciatyvas bei meninę saviraišką, scenos meno kūrinių pagal lietuvių literatūrą sukūrimą, ugdyti lietuvių literatūros kūrėjų ir teatro tarpusavio ryšius. Konkurso programoje iš viso buvo pristatyta ir ekspertų komisijos įvertinta 12 spektaklių.

D. Tamulevičiūtės premija už geriausius profesionalių teatrų spektaklius Kultūros ministerijos įsteigta 2009 metais, siekiant pagerbti iškilios režisierės atminimą. Premijos tikslas – inicijuoti scenos meno kūrinių pagal klasikinę ir šiuolaikinę lietuvių literatūrą sukūrimą, skatinant scenos meno kūrėjų sarankiškumą ir meninę saviraišką, ugdyti lietuvių literatūros ir teatro tarpusavio ryšius. Premiją skiria penkių ekspertų komisija.

Jaunos klaipėdiečių trupės – Apeirono teatro – spektaklis „Uroboras“, pasak vertintojų, atitinka ne tik pagrindinę režisierės D. Tamulevičiūtės premijos idėją, bet ir platesnį šiuolaikinio Europos teatro modelį. Spektaklio dramaturgija kuriama visos trupės, siekiant bendros idėjos išraiškos ir naujo teatrinio vyksmo realizavimo. Spektaklis kalba šiandien aktualiomis temomis, nagrinėja šiuolaikinio pasaulio ir individo jausenos jame problematiką, nevengia tiesioginio kontakto su žiūrovu.

Pirmąją premiją 2010-aisiais gavo teatro laboratorija „Atviras ratas“ už spektaklį „Antigonė (ne mitas)“, 2011-aisiais apdovanota „Cezario grupė“ už spektaklį „Nutolę toliai“, 2012-aisiais Kauno valstybinio dramos teatro spektaklis „Liūdnas Dievas“ o pernai šia premija įvertintas Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis „Paukštyno bendrabutis“.

Pirmasis festivalis buvo skirtas legendinės režisierės 70-mečiui.

Žiūrovai turėjo progą pamatyti 2013 metų D. Tamulevičiūtės premijos laureato Klaipėdos jaunimo teatro spektaklį „Paukštyno bendrabutis“. Jį pagal dramaturgo Mindaugo Nastaravičiaus pjesę pastatė režisierius Valentinas Masalskis, kompozitorė Nijolė Sinkevičiūtė, scenografė Renata Valčik. Vienos dalies pjesė atskleidė ilgos žmonių kelionės į atsiskyrimą, susvetimėjimą, buvimą uždarame pasaulyje rezultatą, suteikė progą drauge su personažais išgyventi visiems žmonėms svarbius dalykus – būties laikinumą, ilgesį, meilę.

Šiųmetis festivalis užtruks visą mėnesį. Jo programoje – 22 įvairių Lietuvos teatrų spektakliai. Festivalio uždarymas vyks spalio 30 dieną.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija