2014 m. spalio 10 d.    
Nr. 38
(2109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Meilės Lukšienės premija įtiekta mokytojui Donatui Kriukui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
su Meilės Lukšienės premijos
laureatu mokytojo Donatu Kriuku
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

Tarptautinės mokytojų dienos proga Prezidentūroje prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė Meilės Lukšienės premiją Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos technologijų mokytojui Donatui Kriukui. Premija siekiama įprasminti daktarės M. Lukšienės atminimą ir skatinti jaunus pedagogus aktyviai įsitraukti į švietimo plėtotės darbus. Mokytoju šioje gimnazijoje D. Kriukas dirba nuo 2008 metų. Jis pradėjo dirbti kaip programos „Renkuosi mokyti“ dalyvis. Mokytojas yra ir aktyvus visuomenininkas, daugelio projektų, parodų ir renginių kuratorius, kūrybiškai generuojantis idėjas. Gimnazijoje pedagogas sukūrė gimnazijos internetinį puslapį, aktyviai dirba su mokinių savivalda. Jo iniciatyva gimnazijos ugdymo planas tapo patrauklesnis mokiniams, vyresnėse klasėse besirenkantiems menų dalykus. Pedagogas puikiai sprendžia mokinių motyvavimo klausimą pamokose. Siekia vertinti mokinį už pastangas, o ne pasiektą rezultatą. Didelį dėmesį teikia mokinių įsivertinimui. Puikiai valdantis informacines technologijas, bendraujantis ir bendradarbiaujanti, ieškantis naujų tiek kūrybinės, tiek metodinės raiškos formų, mokytojas kuria savitą technologijų dalyko metodinę sistemą. Jis yra vienas iš vadovėlio „Technologijos 11-12 kl.“ bendraautorius. Be aktyvios veiklos gimnazijoje, D. Kriukas  dalyvauja Vilniaus miesto Technologijų mokytojų metodinės tarybos, Lietuvos  technologijų mokytojų asociacijos veikloje. Mokytojas D.Kriukas skaito pranešimus Vilniaus, šalies pedagogų konferencijose ir seminaruose. Kartu su mokiniais dalyvauja įvairiuose meniniuose projektuose, parodose.

„Mokytojams tenka ypatinga misija – ugdyti jaunąją kartą ir užauginti išsilavinusius, dorus ir laisvus piliečius. Svarbu, kad mūsų tautinės mokyklos pradininkės M. Lukšienės darbą sėkmingai tęsia jauni mokytojai. Pasitelkdami kūrybiškumą ir šiuolaikines technologijas, jie kuria pažangią mokyklą ir paskatina savo mokinius būti pilietiškus, siekti žinių ir rodyti iniciatyvą“, – sakė Prezidentė. Pasak jos, M. Lukšienei rūpėjo, kad Lietuvos mokykla atitiktų geriausius Vakarų valstybių standartus, bet išliktų savita ir sava - padedanti mokiniui įleisti šaknis į savo žemę, perprasti ir išgyventi jos istoriją, pažinti visų čia gyvenančių tautų kultūrą ir papročius. Prezidentės teigimu, tokioje mokykloje svarbiausias vaidmuo tenka mokytojui. Šiuolaikinis mokytojas – ir autoritetas, ir draugas, turintis įskiepyti mokiniams tikėjimą savimi, smalsumą ir darbštumą, meilę gyvenimui ir Tėvynei. Todėl tik stipri ir šviesi, savo darbui pasiaukojusi asmenybė gali juo būti. Prezidentė padėkojo visiems Lietuvos mokytojams, kurie rūpestingai priima kiekvieną savo mokinį ir padeda jam atrasti tikrąjį pašaukimą, kurie ugdo patriotišką, sumanią ir pasiruošusią mokytis visą gyvenimą jaunąją kartą.

Šiais metais į M. Lukšienės premiją pretendavo 25 mokytojai. 15,6 tūkst. litų M. Lukšienės premija įsteigta 2010-aisiais. Ji skiriama ne vyresniems kaip 35 metų amžiaus mokytojams už demokratiškumo, bendruomeniškumo, pilietiškumo, tautiškumo, humanizmo ir kūrybiškumo idėjų įgyvendinimą ir sklaidą. Premijos laureatas įsipareigoja tęsti ir plėtoti M. Lukšienės idėjas, dalyvauti pažangiausių mokytojų sambūryje. Kandidatūras premijai teikė patys asmenys, švietimo įstaigų vadovai, švietimo įstaigų savininko teises ir pareigas įgyvendinančios institucijos, mokytojai, mokiniai, tėvai ir jų organizacijos, nevyriausybinės organizacijos, švietimo asociacijos.

Premija skiriama kiekvienais metais. M. Lukšienės premijos laureatais yra tapę Kauno šv. Mato vidurinės mokyklos matematikos ir informatikos mokytojas Vygantas Kornejevas, Vilniaus šv. Kristoforo gimnazijos chemijos mokytojas Ramūnas Skaudžius, Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos anglų kalbos mokytoja Rūta Pivoriūnaitė, Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos  fizikos mokytojas Tomas Kivaras.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija