2014 m. spalio 10 d.    
Nr. 38
(2109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos nariai – Kristaus siųsti mokiniai

Alvyra Grėbliūnienė

Maldos pusvalandis

Kiekvienas Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos skyrius kasmet pasirenka mėnesį – maldingą kelionę į Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo baziliką – arkivyskupo Jurgio Matulaičio MIC minėjimui. Rugsėjo 12 dieną, penktadienį, čia lankėsi Druskininkų Šv. apaštalo Baltramiejaus parapijos matulaitiečiai. Pirmiausia parapijos namuose vyko konferencija „Palaimintasis Jurgis ir Švč. Mergelės Marijos gimimo iškilmė“. Ją vedė Pal. J. Matulaičio įsteigtos Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo vargdienių seserų vienuolijos vyresnioji ses. Viktorija Plečkaitytė MVS. Kartu su druskininkiečiais konferencijoje dalyvavo ir Marijampolės skyriaus nariai drauge su vadove Vida Mickuviene. Ses. Viktorija, trumpai priminusi Šiluvos Marijos šventės istoriją, kalbėjo apie Palaimintojo J. Matulaičio santykį su Švč. Mergele Marija. Arkivyskupas užaugo jos dvasioje. Marijampolės miesto pavadinimas ir Palaimintojo atkurtos vienuolijos vardas susietas su Marijos vardu. J. Matulaičio „Užrašuose“ Marijos tema yra be galo subtili ir svarbi. Tėvas Jurgis ne tiek kalba, kiek stipriai išgyvena sūnaus ir Motinos santykį – jam ypač svarbu padėka jai, prašymas globos, paprastumas ir nuoširdumas. „Ačiū Tau, Švč. Panele! Tiek kartų mus gynei ir globei, nesiliauk niekad mus gynusi ir globojusi“, – tai vyskupo padėkos žodžiai Marijai, tarsi Mamai, apsaugojusiai jį nuo Rafalovskio provokacijų tarnystės Vilniuje metu. Ses. Viktorija perskaitė T. Jurgio pamokslą, ruoštą Šilinėms. Jis spausdintas „Rinktiniuose raštuose“ lenkų kalba. Ten nenurodyta nei data, nei laikas. Pamoksle liejasi jaudinantys žodžiai, kuriais nusakoma, jog Marijos Gimimas yra didelis džiaugsmas. Ją vadina Aušra, nušvitusia po amžiais trukusios nakties. Iš Marijos užtekėjo pasauliui saulė – Kristus. Marija atėjo, kad atneštų Dievo Sūnų ir apglėbtų motiniška globa, kad rūpintųsi mūsų išganymu. Marija yra tobulumo ir šventumo pavyzdys. Pamoksle kviečiama kontempliuoti ir leisti širdžiai išgyventi džiaugsmą. Marija yra pirmoji, išlaisvinta iš nuodėmės pančių, ji pagimdė sūnų Jėzų Kristų. Ji atėjo, kad mokytų mus dieviškojo gyvenimo kelio. Ji – geroji gailestingoji samarietė, kuri tvarsto mūsų žaizdas. Turime žiūrėti, kam mes galime būti artimi kaip Marija. Ji yra mūsų Mokytoja. Moko, kad iki galo patirtume Dievo gailestingumą. Švč. Mergelė Marija mus veda pas savo Sūnų Jėzų kaip Motina.


Kasdienės duonos duok mums, Viešpatie

Marija VARENBERGIENĖ

Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos
mokiniai Švč. Sakramento adoracijoje

Dusetų parapijos klebonas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas pakvietė visus parapijiečius rugsėjo 15–16 dienomis į Dusetų Švč. Trejybės bažnyčioje vykus 24 valandų (nuo 8 valandos ryto iki kito ryto 8 val.) Švč. Sakramento adoraciją.

Švč. Sakramento adoracija – sena bažnyčios tradicija, išreiškianti ypatingą pararbą ir meilę Eucharistiniam Jėzui. Tai – asmeniškas ir bendruomenės susitikimas su Eucharistiniu Jėzumi ir Jo garbinimas tyloje ar bendrais renginiais, pripildytais širdies šilumos, atsidavimo Auščiausiojo malonei žavesio ir tikėjimo paslapčių. Adoracijos metu yra labai svarbi tyla – tylos malda ir buvimas šalia, kai Švč. Skramentas, t. y. pats Jėzus Kristus Duonos (Ostijos) pavidalu pastatomas ant altoriaus puošniame liturginiame inde – monstrancijoje.


Mamos palaimintas Tikėjimo keliu

Ramutė Šukienė

Kun. Artūras Stanevičius
su mama Agne Stanevičiene

Ant Nevėžio kranto jau daugiau kaip 600 metų stovinčioje Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčioje spalio 6 dieną po 12 val. vykusių Rožinio Švč. Mergelės Marijos atlaidų šventiškai ir jaukiai paminėta šios bažnyčios klebono kunigo Artūro Stanevičiaus kunigystės 20 metų sukaktis.

Šv. Mišių pradžioje jas aukojęs klebonas kun. Artūras Stanevičius paprašė prie altoriaus atnešti Šventosios Šeimos ikoną. 2014-tuosius Lietuvos krikščioniškų bažnyčių ir bendrijų vadovai paskelbė Šeimos metais. Kauno arkivyskupijos parapijose vyksta Šventosios Šeimos ikonos piligrimystė. Ta proga ji keliauja per parapijos šeimas. Ją į savo namus parsinešę žmonės kviečiami melstis drauge su visa šeima, dėkojant Dievui už visas gautąsias malones, prašant pagalbos savo ir savo vaikų šeimoms. Ikona paimama į šeimą sekmadienį šv. Mišių metu, visą savaitę meldžiamasi, o kitą sekmadienį Ji iškilmingai atnešama į bažnyčią, o po šv. Mišių ją paima kita šeima.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija