2014 m. spalio 10 d.    
Nr. 38
(2109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos nariai – Kristaus siųsti mokiniai

Alvyra Grėbliūnienė

Maldos pusvalandis

Matulaitiečiai konferencijoje

Kiekvienas Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos skyrius kasmet pasirenka mėnesį – maldingą kelionę į Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo baziliką – arkivyskupo Jurgio Matulaičio MIC minėjimui. Rugsėjo 12 dieną, penktadienį, čia lankėsi Druskininkų Šv. apaštalo Baltramiejaus parapijos matulaitiečiai. Pirmiausia parapijos namuose vyko konferencija „Palaimintasis Jurgis ir Švč. Mergelės Marijos gimimo iškilmė“. Ją vedė Pal. J. Matulaičio įsteigtos Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo vargdienių seserų vienuolijos vyresnioji ses. Viktorija Plečkaitytė MVS. Kartu su druskininkiečiais konferencijoje dalyvavo ir Marijampolės skyriaus nariai drauge su vadove Vida Mickuviene. Ses. Viktorija, trumpai priminusi Šiluvos Marijos šventės istoriją, kalbėjo apie Palaimintojo J. Matulaičio santykį su Švč. Mergele Marija. Arkivyskupas užaugo jos dvasioje. Marijampolės miesto pavadinimas ir Palaimintojo atkurtos vienuolijos vardas susietas su Marijos vardu. J. Matulaičio „Užrašuose“ Marijos tema yra be galo subtili ir svarbi. Tėvas Jurgis ne tiek kalba, kiek stipriai išgyvena sūnaus ir Motinos santykį – jam ypač svarbu padėka jai, prašymas globos, paprastumas ir nuoširdumas. „Ačiū Tau, Švč. Panele! Tiek kartų mus gynei ir globei, nesiliauk niekad mus gynusi ir globojusi“, – tai vyskupo padėkos žodžiai Marijai, tarsi Mamai, apsaugojusiai jį nuo Rafalovskio provokacijų tarnystės Vilniuje metu. Ses. Viktorija perskaitė T. Jurgio pamokslą, ruoštą Šilinėms. Jis spausdintas „Rinktiniuose raštuose“ lenkų kalba. Ten nenurodyta nei data, nei laikas. Pamoksle liejasi jaudinantys žodžiai, kuriais nusakoma, jog Marijos Gimimas yra didelis džiaugsmas. Ją vadina Aušra, nušvitusia po amžiais trukusios nakties. Iš Marijos užtekėjo pasauliui saulė – Kristus. Marija atėjo, kad atneštų Dievo Sūnų ir apglėbtų motiniška globa, kad rūpintųsi mūsų išganymu. Marija yra tobulumo ir šventumo pavyzdys. Pamoksle kviečiama kontempliuoti ir leisti širdžiai išgyventi džiaugsmą. Marija yra pirmoji, išlaisvinta iš nuodėmės pančių, ji pagimdė sūnų Jėzų Kristų. Ji atėjo, kad mokytų mus dieviškojo gyvenimo kelio. Ji – geroji gailestingoji samarietė, kuri tvarsto mūsų žaizdas. Turime žiūrėti, kam mes galime būti artimi kaip Marija. Ji yra mūsų Mokytoja. Moko, kad iki galo patirtume Dievo gailestingumą. Švč. Mergelė Marija mus veda pas savo Sūnų Jėzų kaip Motina.

Konferencijos pabaigoje vienuolė parodė unikalius, dar nematytus kadrus: 1926 metų vyskupo J. Matulaičio apsilankymą Šiaurės Amerikoje, džiugų jo sutikimą ir bendravimą su lietuviais.

Po konferencijos Druskininkų matulaitiečiai rinkosi prie Palaimintojo altoriaus, meldėsi rožinį, vedė maldos pusvalandį. Jis buvo akcentuotas atsiliepti į Marijos, Dievo Motinos, mokymą, kaip atsiliepė Pal. J. Matulaitis: „Duok man, Viešpatie, (...) nuolat Tavo mieliausią Sūnų, o mūsų Išganytoją Jėzų Kristų, (...) širdy jausti, su Juo tenai savo širdies ir dvasios viduje kaip kokioje koplytėlėje būti ir gyventi, ir džiaugtis, ir dirbti, ir kentėti“. Kreipėsi popiežiaus Pranciškaus maldos žodžiais: „Šventoji Nazareto šeima, padaryk, kad ir mūsų šeimos būtų bendrystės ir maldos vietos, Evangelijos mokyklos, mažos namų Bažnyčios“. Prašė Nekaltai Pradėtosios Mergelės Marijos mylėtoją ir ištikimą Bažnyčios sūnų Pal. J. Matulaitį išmelsti dorybių, jėgų ir ryžto uoliai darbuotis Bažnyčiai, Tėvynei ir viską atnaujinti Kristuje. Žodinę maldą giesmėmis, šlovinančiomis Dievą, palydėjo Druskininkų parapijos jaunimo grupės merginos. Jos giedojo ir šv. Mišiose.

Šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, vyskupas emeritas Juozas Žemaitis MIC, vyskupo generalvikaras mons. Gintautas Kuliešius, kancleris kun. Linas Baltrušaitis ir kiti kunigai. Vyskupas R. Norvila, pradėdamas šv. Mišių auką, priminė Švč. Mergelės Marijos Gimimo iškilmes Šiluvoje, pasveikino maldininkus, Druskininkų ir Kazlų Rūdos matulaitiečius  ir visus susirinkusius švęsti Pal. J. Matulaičio minėjimą.

Pamokslą sakydamas vyskupas emeritas J. Žemaitis MIC paminėjo, jog ši diena yra ir Šilinės – Marijos vardo diena. Pagal Evangelijoje užrašytą pasakojimą, Jėzus 72 savo mokinius po du siunčia į pasaulį skelbti Dievo karalystę, gilintis į jų apaštalavimo tikslą, sunkumus. Vyskupas akcentavo, jog mes, krikščionys, esame tie Kristaus mokiniai, pašaukti atlikti apaštalavimo misiją šiandien. Kiekvienas tai gali padaryti, bet pirmiausia turi būti malda. Kristaus siųstieji sugrįžo džiugūs, nes Geroji Naujiena pasiekė tikslą, – žmonės patyrė Dievo malonę ir džiaugsmą. Šiandien labai svarbu savo pavyzdžiu patraukti žmones, kurie dar nepažįsta Kristaus, ir jiems perduoti norą, troškimą ir džiaugsmą. Vyskupas prisiminė žemaičių krikšto 600 metų jubiliejų, kuris sutapo su Marijos metais ir Palaimintojo J. Matulaičio beatifikacija – paskelbimu palaimintuoju. Popiežius Jonas Paulius II tada įvertino ir lietuvių tautos ištikimybę, ir palinkėjo būti Dievo tauta žemėje, o kalbėdamas lietuviškai, linkėjo vis artėti prie Kristaus malonės ir tai perduoti ateinančioms kartoms. Šv. Mišios užbaigtos Pal. J. Matulaičio MIC litanija, malda prašant jį paskelbti šventuoju. Vyskupas nuoširdžiai dėkojo maldininkams, Druskininkų giesmininkėms už bendrą šv. Mišių auką, ragino pratęsti piligriminę kelionę į Šilinės atlaidus.

Po šv. Mišių matulaitiečiai vėl rinkosi į parapijos namus, buvo pavaišinti skaniais pietumis. Čia dzūkai su suvalkiečiais pagiedojo, pasigodojo ir išsiskirstė į namus, džiaugėsi išgyvenę dvasinius potyrius, sustiprinę bendrystės ir ištikimybės Kristui jausmus ir norą būti ištikimais Kristaus siųstais mokiniais bei tęsti Palaimintojo J. Matulaičio paliktą kvietimą blogį nugalėti gerumu.

Druskininkai–Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija