2014 m. spalio 17 d.    
Nr. 39
(2110)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Scenografijos meistras

KAUNAS. Retos meno krypties paroda „Scenos viražai“ veikė Adelės ir Pauliaus Galaunių name. Tai – dailininko scenografo Algimanto Mikėno darbai. Paroda surengta paminint 85-ąsias menininko gimimo metines. Ekspozicijoje – A. Mikėno sukurtų scenovaizdžių ir spektaklių kostiumų eskizų, projektų, spektaklių nuotraukos, afišos. Šie scenovaizdžiai yra, deja, trumpalaikiai, nes jie gyvuoja tol, kol gyvuoja spektakliai. Eksponatai paimti iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus bei privačių rinkinių.

A. Mikėnas buvo dar ir architektas, akvarelininkas. Jis gimė šeimoje, kurioje vyravo kūrybos pradas. Tėvas Jonas Mikėnas – Lietuvos karo lakūnas – įgijo keramiko specialybę ir daug dirbo šioje srityje. Dėdė Juozas Mikėnas  – vienas žymiausių Lietuvos skulptorių, moderniosios skulptūros pradininkas Lietuvoje. Baigęs Kauno politechnikos instituto Statybos ir architektūros skyrų, A. Mikėnas beveik keturis dešimtmečius dirbo vadovaujančiu architektu Kauno Miesto statybos ir projektavimo institute, „Dailės“ kombinate, Žemės ūkio statybos projektavimo institute, Pramoninės statybos projektavimo institute.

A. Mikėnas žinomas kaip puikus akvarelės meistras, yra eksponavęs savo kūrybą ne vienoje tarptautinėje parodoje. Lietuvai pradėjus eiti išsilaisvinimo keliu, jis aktyviai dalyvavo konkursuose kuriant ir atstatant paminklus. Kartu su skulptoriumi Juozu Šlivinsku suprojektavo daug antkapinių paminklų žymiems Lietuvos žmonėms.

Parodoje „Scenos viražai“ buvo prisimintas menininko kelias scenografijos srityje. Beveik visi jo darbai šioje srityje susiję su Panevėžio dramos teatru ir bene Lietuvos legenda tapusiu režisieriumi Juozu Miltiniu, to paties teatro aktoriumi bei režisieriumi Vaclovu Blėdžiu. A. Mikėnas sukūrė scenovaizdžius ir kostiumus jų statytiems spektakliams: V. Šekspyro „Makbetas“, V. Borcherto „Lauke už durų“, A, Venclovos „Gimimo diena“, J. Grušo „Pražūtingas apsvaigimas“, A. Strinbergo „Mirties šokis“, Sofoklio „Karalius Edipas“ ir kitiems.

Mirė A. Mikėnas 2006-aisiais.

Benjaminas ŽULYS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija