2014 m. spalio 17 d.    
Nr. 39
(2110)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Senųjų sodybų maketai

PASVALYS. Krašto muziejuje veikia Genovaitės Matiukienės kaimo sodybų maketų paroda. Šie senojo Lietuvos kaimo sodybų maketai sukonstruoti iš ornamentuotų medžio lentelių, papuošti kriauklėmis ir akmenukais. Parodos autorė G. Matiukienė gimė Panemunėlyje, Rokiškio rajone. Autentiškų sodybų atgaivinimas meno darbuose jai tapo užsiėmimu, teikiančiu atgaivą bei ramybę, prasiblaškymu nuo širdį slegiančių minčių. Gyvenimo išbandymai ir netektys lėmė, kad G. Matiukienė atrado savo pomėgį ir talentą.

Lemtinga tapo išvyka prie ežero, kur draugės sūnus pririnko daug mažų kriauklyčių. „Atsisėdau ir pradėjau jas dėlioti, nežinodama, kodėl taip darau. Netikėtai matau – paveikslėlis“, – tai ir buvo pirmasis moters darbas, sukurtas beveik prieš 30 metų. Autorė iki tol niekada neužsiėmė jokiais rankdarbiais. Su vyru 35 metus gyveno prie Duokiškio, vyras dirbo eiguliu, ji – miško darbininke. Augino du sūnus, tad darbų ir rūpesčių užteko, bet kūrybos ir talento gyslelę, matyt, buvo paveldėjusi iš tėvo – nagingo ir talentingo staliaus.

G. Matiukienės rankose atgyja ne tik medis, bet ir kriauklės, kedro riešutai, kankorėžiai ar slyvų kauliukai. Iš šių medžiagų gimsta įspūdingi dirbiniai. Pirmųjų darbų moteris jau nebeturi, jie padovanoti ar išdalinti. Savo kūrinius pradėjo kaupti sūnaus dėka. Kiekvieną darbą nufotografuoja, o nuotraukas deda į albumą, kad liktų prisiminimas, kai jos pačios nebebus. Pirmieji darbai buvo kryžiai, koplytėlės, o prieš 12 metų sukurtas pirmasis sodybos maketas. G. Matiukienės namai – lyg muziejus, jos darbais stebisi ir užsienio šalių turistai. Meno dirbinių ieškotojai ir supirkėjai iš Prancūzijos bei Italijos, pamatę moters kūrinius, neteko žado. Už darbus jie pasiūlė net 40 tūkstančių eurų bei įkalbinėjo pradėti verslą. Pinigai Genovaitės nesugundė, ji suprato, kad dėl amžiaus ir sveikatos negalės sukurti daug naujų darbų. Negalėjo sutikti ir su tuo, kad jos kūriniai – jos džiaugsmas – bus išvežti kažkur toli. „Norisi, kad mano darbai pasiliktų kaip atminimas“, – savo apsisprendimą paaiškino menininkė.

Daug metų G. Matiukienės darbai niekur nebuvo rodomi. Dabar jie keliauja į parodas Lietuvoje. Žmonės gali pasigrožėti nepaprastai kruopščiai atliktais kūriniais. Kas žino, gal po daugybės metų mūsų vaikai ar anūkai senojo kaimo vaizdus galės pamatyti tik tokiuose senojo Lietuvos kaimo sodybų maketuose.

Pasvalio rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija