2014 m. spalio 17 d.    
Nr. 39
(2110)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Seminaras ant Galsto

Grupė seminaro dalyvių

Rugsėjo 20–21dienomis Saločių kaime, Lazdijų rajone, ant Galsto ežero vyko Vilkaviškio vyskupijos ministrantų, adoruotojų ir giedotojų stovyklos vadovų seminaras. Saločių kaime esanti sodyba – vieta, kviečianti pamiršti miesto gyvenimą.

Keliolikos jaunų stovyklos vadovų komanda, seminarą pradėjusi šiltos arbatos puodeliu, dalijosi savo kasdienybe, veikla, įspūdžiais iš pirmųjų rudens mėnesių darbų. Daugeliui vadovų šio savaitgalio staigmena – Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto dekano doc. dr. Beno Ulevičiaus mokymai. Stovyklos vadovai mokymų metu diskutavo apie tai, jog tikėjimas – ne tik ėjimas Dievo link, bet kartu tarsi tam tikras „organas“, per kurį galima pamatyti nekasdienišką, antgamtinę tikrovę. Doc. dr. B. Ulevičius mokymų metu sakė, jog būtent tikėjimu visai kitaip žvelgiama į antgamtinį, įvairių dimensijų pasaulį, atrandamos idėjinio pasaulio sąsajos. Mokymų ciklui buvo skirtas visas šeštadienio pusdienis, o po jo stovyklos vadovų komanda diskutavo apie mokymuose išgirstus dalykus, dalijosi savo įžvalgomis. Anot vadovų, geras mokymas yra tas, po kurio tau reikia asmeniškai atsakyti į daugelį iškilusių klausimų, atnaujinti savo „failus“ ir toliau nenustoti gilinti teologines žinias. Mokymas ne tik praturtino, bet skatino ir toliau domėtis, gilinti žinias. Pietūs su vadovu buvo skirti aptarti mokymuose atrastiems dalykams.

Antrasis pusdienis buvo skirtas šių metų vasarą įvykusiai stovyklai aptarti, numatyti tolesnius pasirengimo ateinančių metų stovyklai darbus. Po intensyvaus ir produktyvaus darbo dviejose grupėse, nuspręsta ateinančių metų stovyklos temą skirti pašvęstajam gyvenimui. Toks stovyklos vadovų komandos pasirinkimas nulemtas Visuotinės Katalikų Bažnyčios dėmesio šiam ypatingai brangiam krikščioniškam pašaukimui – 2015 metai Popiežiaus Pranciškaus skelbiami pašvęstojo gyvenimo metais. Stovyklos vadovų komanda kartu aptarė galimas tokio pašaukimo pristatymo vaikams formas, būdus ir temas, aptarė galimybę į ateinančių metų stovyklą pasikviesti įvairių kongregacijų atstovus.

Šeštadienio vakaras – vadovų bendravimo vakaras, kartu gaminant šventinę vakarienę bei dalijantis įvairiomis gėrybėmis, prie karštos arbatos puodelio šnekučiuojantis apie paprastus kasdienybės rūpesčius, ateities planus, palydint pokalbį gražia daina ar giesme. Šeštadienis, atsižvelgiant į tai, jog visoje Bažnyčioje tądien minima Švč. Mergelė Marija, užbaigtas rožinio malda – lygiai vidurnaktį daugelio žvakių šviesoje stovyklos vadovų komanda apmąstė džiaugsmo slėpinius, juos lydėdama maldos šnibždesiu už ateities darbus, vadovų komandą bei jų ugdytinius – stovyklautojus. Užbaigus rožinio maldų vėrinį, seminaro dalyviai pasinėrė į visiškos tylos laiką ir apmąstė Marijos gyvenimo įvykius, juos nešiodamiesi savo širdyje.

Sekmadienio rytas, nuo ežero kylant baltam rūkui, prasidėjo malda – sekmadienio liturginių skaitinių apmąstymu, aptarimu ir įžvalgomis. Paskui, dar tebesitęsiant tylos laikui, stovyklos vadovų komanda gamino gardžius pusryčius, po kurių iškeliavo į Šventežerio parapiją švęsti Eucharistijos – įsijungė į ją savo tarnyste, skaitė skaitinius ir giedojo. Pasivaikštinėję Šventežerio pakrante ir aptarę įvykusį seminarą, vadovai iškeliavo į namus ruoštis savo kasdienybei, dirbti tolesnių stovyklos darbų.

Alberta Sabakonytė ir Stasys Zelenekas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija