2014 m. spalio 17 d.    
Nr. 39
(2110)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Krikščionybės simboliai mene

Kazimiero Paltaroko
gimnazijos choras gieda
pritariant gitara Artūrui Chalikovui

Kalba Vilniaus bažnytinio
paveldo muziejaus direktorė
Sigita Maslauskaitė

Rugsėjo 19 dieną Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijoje įvyko metodinė-praktinė konferencija „Krikščionybės simboliai mene“.

Nuskambėjus gimnazijos gospelų choro giesmei, kapelionas kun. Audrius Vogulis dalyvius pakvietė maldai. ,,Ko reikia, kad kūrinys pradėtų kalbėti? Reikia, kad kūrėjas susitiktų gyvąjį Dievą, kuris iš aukščiau prabiltų į mus“, – teigė kunigas. Gimnazijos direktorė Gražina Gailiūnienė džiaugėsi, kad mokslo metus pradedame konferencija.

Vilniaus bažnytinio paveldo muziejaus direktorė Sigita Maslauskaitė išsamiai apžvelgė krikščionybės simbolių atsiradimą ir raidą dailėje. Ji kalbėjo: „Krikščionybės simboliai mene atsirado tik apie 200-uosius metus. Ankstyvajai krikščionių bendruomenei – žydams – buvo uždrausta vaizduoti. Tai susiję su stabmeldyste. Pradedama atvaizdą pasitelkti kaip pavyzdį. Pasirodo inkaras, simbolizuojantis amžinąjį gyvenimą, žuvis – eucharistinį slėpinį. Perimama daug antikinių simbolių. Ankstyvieji krikščionys pasiima antikinį Kristaus atvaizdą. Krikščionybė leidžia ieškoti tikrojo Kristaus veido. Atvaizdas pradeda tarnauti: pamokyti, paskatinti sekti dorybėmis. Įsikūnijimas, kančia, eucharistija protu sunkiai suvokiami. Altoriai, muzika, smilkalai susiję su religija. Kadaise buvo labai svarbios relikvijos. XV amžiuje steigiamos naujos vienuolijos. Dailė įžengia į žmogišką erdvę. Dievo Motiną pradedame matyti kaip artimą žmogų, Motiną. Renesanso laikotarpiu sukuriama daug puikių sakralinių kūrinių. Tai – pasauliniai Botičelio, Mikelandželo, Leonardo da Vinči, Rafaelio meno šedevrai. Bet prie jų neuždegamos žvakės. XIX amžiuje sukuriama daug sentimentalių paveikslų, ypač Prancūzijoje. Naujausiais laikais paveikslai tarnauja bažnyčios mokymui“.

Panevėžio lopšelio-darželio ikimokyklinio ugdymo pedagogė Neringa Jurevičienė pasakojo, kaip supažindina savo mažuosius auklėtinius su krikščioniškaisiais simboliais: ,,Religiniam suvokimui labai svarbi simbolių kalba. Šventės ir papročiai, religinės šventės – tai ir šokiai, giesmės. Labai svarbu sukurti simbolius kabinetuose, lankyti šventas vietas. Prieš Šv. Kalėdas ruošiame prakartėlę. Tai vaikučiams sukuria šventišką nuotaiką. Aplankome senelius Šv. Juozapo globos namuose. Giedame giesmeles, šokame, parodome spektakliuką. Nors mūsų vaikučiai dar maži, bet jau supažindiname su krikščionybės simboliais: piešiame medį, gyvybės simbolį, žuvytes, susipažįstame su kryžiumi. Šokant ir giedant giesmeles, naudojame varpelius – dangaus ir žemės simbolius“.

Kristina Varanauskaitė iš ,,Palaiminimų“ bendruomenės kalbėjo apie šokį kaip išraiškos formą: ,,Šventės dieną turime džiaugtis. O giesmėmis ne visada ir viską galime išsakyti. Šokis mums padeda melstis. Juo priartėjame prie Dievo“.

Panevėžio Šv. Petro ir Povilo bažnyčios vikaras kun. Egidijus Tubelis papildė K. Varanauskaitės pasisakymą: ,,Liturginiai šokiai turi didelę prasmę. Kai žmogui sunku savo jausmus išreikšti žodžiu, galima atskleisti judesiu – šokiu. Šokio prasmė – kelti žmogų į šviesą“.

Vilniaus gitaros mokyklos ,,Gloria“ įkūrėjas ir vadovas, džiazo gitaristas, krikščioniškos muzikos kūrėjas ir atlikėjas Artūras Chalikovas papasakojo savo gyvenimo istoriją, kaip per sunkumus ir klystkelius ėjo į muziką ir krikščionybę. Jis sužavėjo konferencijos dalyvius gilia dvasinga muzika, sukurta pagal Šventojo Rašto psalmių tekstus. A. Chalikovas pasakė: ,,Dievo žodis mane įkvepia kūrybai ir suteikia džiaugsmo“.

Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos choras atliko gyvas, švelnias gospelų giesmes. Gitara pritariant A. Chalikovui, jos suskambo dar gražiau. Vadovė Jecinta Garbaliauskienė ir IVb klasės gimnazistė Brigita Marciuškaitė papasakojo apie gospelų muziką, žymiausius atlikėjus.

Aida Bijanskienė, gimnazijos dailės mokytoja metodininkė, projekto ,,Kurkime ir bendraukime“ sumanytoja ir organizatorė, apžvelgė projektą: ,,Ši konferencija – tik viena projekto dalis. Kviečiame visas Panevėžio mokyklas įsijungti į krikščionišką ugdymą ir bendradarbiauti. Visi kurkime žuvų kompoziciją. Minėkime vyskupo Kazimiero Paltaroko gimtadienį. Spalio 19 dieną susirinksime Kristaus Karaliaus Katedros šventoriuje į šventišką baigiamąjį renginį. Po jo moksleivių sukurtos žuvys papuoš Kristaus Karaliaus Katedrą ir Šv. Petro ir Povilo bažnyčią“.

Po pranešimų vyko darbas grupėse. Buvo apibendrintos konferencijoje išsakytos mintys.

Regina Stumbrienė,
Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos mokytoja

Stasio Skrebio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija