2014 m. lapkričio 7 d.    
Nr. 42
(2113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

JAV indėnų šokių festivalis – panevėžietės nuotraukose

Bronius VERTELKA

Vilnietis muzikologas Arvydas
Karaška fotoparodos autorei
Joanai Vigai Čiplytei dovanoja
su indėnų kultūra ryšių turintį darbelį

PANEVĖŽYS. Rašytoja ir istorikė Joana Viga Čiplytė ėmėsi fotografijos meno šturmo. G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „Antrasis aukštas“ panevėžietė pristatė savo fotodarbų parodą „Amerikos indėnų šokių festivalis 2013, gegužė. JAV, Kalifornija“.

Į šalį už Atlanto panevėžietė nuvyko paremta J. Masiulio knygyno paveldėtojos Karolinos Masiulytės-Paliulienės. Ten ji rinko medžiagą knygai apie diplomatą Eduardą Turauską – geradarės mamos sesers vyrą. Nors pats E. Turauskas buvo kilęs iš Žemaitijos, tačiau sutuoktiniai turėjo sąsajų ir su Panevėžiu. J. V. Čiplytė Kalifornijoje, kur saugomi Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos archyvai iki 1940 metų, dirbo 2013 metų balandžio–gegužės mėnesiais.

Likus savaitei iki išvykimo namo, J. V. Čiplytę globojusi šeimininkė pasakė, jog gegužės viduryje vyks JAV indėnų šokių festivalis. Kaip tik tuo metu lietuvė buvo įsigijusi fotoaparatą. Pakako drąsos nueiti į renginį ir ten pafotografuoti. Festivalis vyko tris dienas, jį stebėjo 30 tūkstančių žiūrovų, nors tvyrojo 35 laipsnių karštis. Traukė ugningas indėnų temperamentas, įspūdingi jų šokiai, tranki muzika. Festivalio metu panevėžietė padarė apie 1000 fotokadrų, bet parodai atrinko 26 nuotraukas.

Apie į profesionalių fotografų gretas bandančios prasiveržti J. V. Čiplytės darbus kalbėjo miesto vicemerė Regina Eitmonė, vilnietė dailėtyrininkė, tapytoja Danutė Marijona Čiplė (parodos autorės sesuo), žinomos panevėžietės fotomenininkės Marija Šileikaitė-Čičirkienė ir Irena Giedraitienė. „Tėviškės“ klubo, kuris jau gyvuoja 15 metų, pirmajai pirmininkei J. V. Čiplytei naujų minčių kūryboje linkėjo dabartinė jo vadovė Henrika Čiplienė. Panevėžyje gimęs ir augęs, J. V. Čiplytės bendramoksliu tuometėje penktojoje vidurinėje mokykloje buvęs muzikologas Arvydas Karaška susirinkusiems pateikė paskaitą „Šiaurės Amerikos indėnų etnochoreografija: nuo pirmykštės iki nūdienos bendruomenės“. Vilnietis su ja supažindino ne skaitydamas iš popierėlio, bet populiariai pasakodamas gyvu žodžiu. Apie indėnų aprangą, kitus jų naudojamus daiktus pasakojo ir juos demonstravo panevėžietis Valdas Vasiliauskas. Tuo jis domisi septynerius metus. Pažintis su indėnų kultūra vyrą privertė sugrįžti į gamtą, vaikštant po mišką ją fotografuoti ir bandyti atsekti savo šaknis.

Parodos atidarymo metu buvo rodomas filmukas iš indėnų gyvenimo.

Galerijos koridoriuje dar eksponuojama 12 nuotraukų iš J. V. Čiplytės viešnagės Švedijoje. Joje panevėžietė svečiavosi gegužę Lietuvos ambasados Švedijoje kvietimu. Ten pristatė savo knygą apie pirmąjį prieškaryje mūsų šalies pasiuntinį Švedijoje Joną Aukštuolį. Nugriebusi laisvesnę minutę, rašytoja klaidžiojo po Stokholmą su fotoaparatu ir stengėsi įamžinti labiausiai patikusias šios šalies sostinės vietas.

J. V. Čiplytės fotodarbus bibliotekos galerijoje galima apžiūrėti iki spalio 30 dienos.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija