2014 m. lapkričio 7 d.    
Nr. 42
(2113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Roma pro fotomenininko objektyvą

Fotomenininkas Valentinas Pečininas

PANEVĖŽYS. Skaitmeninės fotografijos eroje prisilietimas prie klasikinės fotografijos kupinas žavesio ir emocijų. Tuo buvo nesunku įsitikinti rugpjūtį aplankius „Šaltinėlio“ bibliotekoje (Vasario 16-osios g. 10) veikusią Valentino Pečinino darbų parodą „Romos sienos“. Bibliotekos interjerą papuošusios aštuoniolika nespalvotų fotografijų prikaustė žiūrovo dėmesį.

Parodos pristatyme dalyvavo pats autorius, specialiai šia proga trumpam sugrįžęs iš Norvegijos.

Valentinas Pečininas yra buvęs policijos komisaras, profesionalus sportininkas, įvairių bokso turnyrų nugalėtojas bei prizininkas, Japonijos karatė asociacijos juodojo diržo meistras, Lietuvos fotomenininkų bei žurnalistų sąjungos, spaudos fotografų klubo narys, meno kūrėjas. Fotografas yra pelnęs ne vieną apdovanojimą, surengęs kelias dešimtis personalinių bei grupinių parodų, publikavęs nuotraukų įvairiuose leidiniuose, išleidęs fotografijų albumų. Menininkas gerai žinomas ne tik gimtajame Panevėžyje, Šiauliuose, Kaune, Mažeikiuose, Vilniuje, bet ir už Lietuvos ribų. Savo kūrybą yra pristatęs Čikagos, Norvegijos, Barselonos, Budapešto, Liuksemburgo ir net Afrikos gyventojams!

Šiemet 55-ąjį gimtadienį atšventęs vyras, jau daugiau kaip 20 metų didžiąją savo laiko bei jėgų dalį skiria kūrybai. Antrąją savo parodą „Šaltinėlio“ bibliotekoje pristatęs autorius teigia, jog kūryba yra žmonėms. „Kur kviečia, visur dalyvauju. Džiaugiuosi, kad kuo platesnis žmonių ratas gali susipažinti, pamatyti mano darbus. Šiuo metu Panevėžyje pristatomos net šešios mano parodos“, – sakė V. Pečininas ir atskleidė valdžios požiūrį į menininką Lietuvoje bei svetur, dalinosi pastebėjimais bei įspūdžiais iš kelionių, savo įdomios veiklos. Kaip gi gimė darbų ciklas apie Romą? Dukros Viktorijos magistratūros studijų baigimo proga Valentinas padovanojo ketverių dienų kelionę po Romą, Florenciją ir Veneciją dviems. Tačiau, pasak Viktorijos, užuot ramiai grožėjęsis ir atostogavęs, kaip zombis visur lakstė su fotoaparatu. Bibliotekoje eksponuojamos juodai baltos fotografijos yra šios šeimyninės kelionės rezultatas. Jose užfiksuota nuostabi gladiatorių laikų Romos panorama. Tai – tikras V. Pečinino meistriškumo pavyzdys, estetinis ir kūrybinis pajautimas bei mokėjimas ryškiaspalvėje didingoje Romoje pamatyti vienspalvį vaizdą. Juodai balta puikiai perteikia esmę, formas, nelieka spalvų, kurios kartais tik blaško. Gausybės įvairiausių dokumentinių, reportažinių vaizdų autorius laiko save gatvės fotografu, turinčiu tradicinį, klasikinį fotografijos braižą. Autorius teigia nesuprantantis pinhole technikos, „išblukintų“ veidų ir panašios vadinamosios modernios fotografijos. „Gal skamba senamadiškai, nemadingai, tačiau naujovės ateina, pabūna ir išeina, o štai „Spragtukas“, kaip buvo taip ir bus. Taip ir su klasikine fotografija. Juk nufotografuoti pliką vaizdą gali bet kas, bet perteikti nuotaiką – ne“. Būtent raiška ir emocijos menininkui – svarbiausia. Pripažinimą pelnęs fotografas atskleidė nepraleidžiantis progos padaryti pribloškiantį kadrą. „Mėgstu adrenaliną ir noriu, kad mano darbai būtų ekstravagantiški, su stipria emocija, filosofiniu užtaisu“, – pasakojo Valentinas. Todėl visiškai atsiribojęs nuo išorinio pasaulio, kantriai, nepaisydamas šėlstančių stichijų, tamsos, pavojingų gyvybei vietų, rizikuoja, ir pagauna labai trokštamą tobulą kadrą.

Be fotografijos meno gerbėjų, Valentino draugų ir mokinių, pasveikinti su paroda atvykę renginio svečiai linkėjo prisiminti, kad būti darboholiku ne visada sveika. Bibliotekos vedėja V. Kaunetienė įteikė V. Pečininui albumą „Išskirtinės kelionės“ ir prasitarė, kad nekantraudama laukia naujos jo parodos. O apie ką ji bus, neatskleidė. Pparodos autorius padėkojo bibliotekos darbuotojoms už kultūros puoselėjimą Panevėžyje, ir padovanojo autorinį fotografijų albumą „Prasiveržimas“.

Indrė Lašinytė

Ingridos Metanojos Žilėnaitės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija