2014 m. lapkričio 21 d.    
Nr. 44
(2115)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika 

Dievas ir kūryba buvo jo kasdienybė

Paulius LEMEŽIS

Parodoje – kun. Leonardo
Kazimiero Andriekaus OFM knygos

Kalba vysk. Linas
Vodopjanovas OFM

Kalba muziejaus Išeivių
literatūros skyriaus vedėja
dr. Virginija Babonaitė-Paplauskienė

Apie kun. L. K. Andriekų OFM
pasakoja kun. Benediktas Jurčys OFM

kun. Leonardo Kazimiero Andriekaus
OFM eilėraščio rankraštis

Lapkričio 13-osios vakarą besidomintieji kun. Leonardo Kazimiero Andriekaus OFM asmenybe (1914 06 15-1940 06 29–2003 05 20) rinkosi į Maironio lietuvių literatūros muziejų. Ten vyko jo 100-mečio minėjimas. Renginio metu ne tik buvo galima išgirsti įvairių pasakojimų, istorijų, faktų apie kun. L. K. Andriekų OFM, įsigyti jo kūrybos knygų, bet ir aplankyti parodą „Apstu serafimiškosios meilės... (Leonardui Andriekui – 100)“, kurią parengė Maironio lietuvių literatūros muziejaus Išeivių literatūros skyriaus vedėja dr. Virginija Babonaitė-Paplauskienė ir dailininkė I. Zamulskienė.

Kunigas, pranciškonų vienuolis, poetas, teologijos mokslų daktaras – tik keli žodžiai, apibūdinantys L. K. Andriekaus asmenybę. Į minėjimą susirinkę garbingi svečiai siekė apžvelgti poeto veiklą, pasakoti kun. L. K. Andriekaus OFM biografijos detales, nutikimus, kūrybos bruožus bei kitus įdomius faktus.

Renginys prasidėjo muzika – keletą kūrinių sugrojo pianistas Darius Kudirka, po to buvo klausomasi įrašytos kun. L. K. Andriekaus OFM poezijos.

Įžanginį žodį tarė Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė. Paskui kalbėjo šio muziejaus Išeivių literatūros skyriaus vedėja dr. V. Babonaitė-Paplauskienė. Ji išryškino kunigo misiją – nešti meilę ir gėrį kitiems (anot jos, kun. L. K. Andriekus būtent toks ir buvo). Ji L. K. Andriekų prilygino tokioms istorinėms asmenybėms kaip Maironis (Jonas Mačiulis), Vaižgantas (Juozas Tumas), esą poetas buvo toks pat iškilus, jo kūryba, veikla, indėlis į kitų žmonių gerovę yra neįkainojami. Dr. V. Babonaitė-Paplauskienė pasakojo apie parodą, joje buvo galima pamatyti L. K. Andriekaus tėviškės (Barstyčių), įvairių kunigo gyvenimo laikotarpių nuotraukas, rankraščius, laiškus, pažymėjimus, diplomus. Bene daugiausiai parodoje eksponuojama kun. L. K. Andriekaus daiktų (staliukas, Rūpintojėlis, fotografijos), kūrinių (laiškų, rankraščių). Juos iš archyvų, vienuolyno paskolino broliai pranciškonai. Paroda norėta išryškinti tris pagrindines kun. L. K. Andriekaus vertybes: meilę žmogui, Lietuvai bei kūrybai.

Maironio lietuvių literatūros Išeivių literatūros skyriaus vedėjai pritarė ir vyskupas Linas Vodopjanovas OFM. Anot jo, kun. L. K. Andriekus OFM buvo išskirtinai šiltos ir gražios dvasios žmogus, nuolat padėdavo prireikus pagalbos, buvo gana paprastas, tačiau išmintingas ir dosnus žmogus. Kun. L. K. Andriekaus OFM daiktai, jo kūriniai po mirties atkeliavo į Lietuvą, brolių pranciškonų vienuolyną, todėl tada atsirado proga geriau susipažinti su jo kūryba, o šiemet pakartotinai išleistas jo eilėraščių rinkinys „Saulė kryžiuose“ (pirmąkart išleistas 1960 metais).

Dr. V. Babonaitė-Paplauskienė pasakojo ir  apie L. K. Andriekaus OFM, kaip vienuolio ir kunigo, kelią, bei apie kūrybinę veiklą. Bene ryškiausias kun. L. K. Andriekaus OFM gyvenimo etapas susietas su Amerika – čia vos atvykęs jaunas kunigas įsiliejo į pastoracinę veiklą, dirbo vienuolyne, domėjosi menu bei literatūra. Ypatinga yra tai, kad išvykęs iš Lietuvos į JAV, kunigas nepamiršo gimtinės ir stengėsi tautiečiams intelektualams, rašytojams, menininkams padėti kuo galėdamas. Kazys Bradūnas, Alfonsas Nyka-Niliūnas, Paulius Jurkus, Liūnė Sutema bei daug kitų sulaukė ne tik materialinės jo paramos (maisto, rūbų, daiktų siuntų), bet ir dvasinės pagalbos: paskatinimo, supratimo, rūpesčio. Kunigo dėka buvo išleisti ir tuomet dar mažai žinomo Jono Aisčio eilėraščiai, raštai. Kun. L. K. Andriekus OFM stengėsi tuometinius Lietuvos rašytojus, intelektualus bei kitus visuomenininkus kviesti į JAV, kur, bendradarbiaudamas su įvairių leidinių redakcijomis, Rašytojų draugija (1970–1980 metais buvo jos pirmininkas), kitomis kultūrinėmis įstaigomis, ieškojo jiems veiklos bei darbo. Kun. L. K. Andriekus OFM Amerikoje rūpinosi Lietuva, jos laisve: dalyvavo įvairiose akcijose, eisenose, protestuose, kuriuose buvo reikalaujama pripažinti Lietuvos nepriklausomybę.

Besirūpindamas kitų gerove, kun. L. K. Andriekus OFM visą savo gyvenimą, pasaulėjautą siejo su krikščionybės ideologija, tai nesunku įžvelgti jo biografijoje ir kūryboje. Būtent tai apžvelgė poetas ir žurnalistas dr. Dainius Sobeckis. Jo pastangomis išleista paskutinė L. K. Andriekaus knyga – eilėraščių rinktinė „100 eilėraščių“.

Dr. D. Sobeckis skaitė ne tik kunigo kūrybą, išskyrė du jos laikotarpius (pirmąjį sudaro pirmosios keturios, o antrąjį – vėlesnės knygos), bet ir išryškino jo kūrybos išskirtinumą – kunigas eilėraščiuose skleidė sakralios, išskirtinės asmenybės mintis. Bene daugiausiai savo kūryboje ir gyvenime kun. L. K. Andriekus OFM pabrėžė tai, kad Dievas bei tikėjimas yra jo kasdienybė, lyg oras, be kurio jis neišgyventų.

„Kad būtų juo taip domėtasi tada, kai jis buvo gyvas, tada būtų buvęs tikrai džiugus šimtmetis. O dabar liūdna. Kol žmogus gyvas, jis niekam neįdomus, nereikalingas, tačiau kai miršta, iškart suvokiama, kokia vertė liko teisingai neįvertinta“, – šiek tiek iš kitos pusės į renginį pažvelgė brolis pranciškonas Julius Sasnauskas. Jis pridūrė: ,,Andriekus buvo kitoks, jis jautė grožį: liesdavo daiktus, glostydavo, mylėjo juos kaip žmones, mokėjo atskirti originalą nuo padirbtų daiktų“.

Kiti broliai pranciškonai kunigai Benediktas Jurčys, Paulius Bytautas, diak. Bernardas Belickas dalinosi savo mintimis apie kun. L. K. Andriekų OFM: „Skaitant jo kūrinius, nesunku suprasti, jog jie stebuklingi“, „Andriekaus širdis – kultūrų diasporos centras“, „Andriekaus eilėraščio eilutės Vienas trupinėlis nuo bado minias gina labai gerai iliustruoja paties autoriaus asmenybę bei gyvenimą“.

Besiklausant kun. L. K. Andriekaus OFM poezijos, pianino garsų, brolių pranciškonų, dr. V. Babonaitės-Paplauskienės, dr. D. Sobeckio pasakojimų, nesunku suprasti, jog šis kunigas buvo neeilinė, globėjiška, sakrali asmenybė. Jo dėka egzodo menininkai, intelektualai, rašytojai pasiekė karjeros aukštumų, pelnė visuotinį pripažinimą. Tai be kun. L. K. Andriekaus OFM pagalbos turbūt būtų neįvykę.

Po renginio broliai pranciškonai, svečiai, dalyviai diskutavo, dalinosi įspūdžiais, pasakojimais apie kun. L. K. Andriekų OFM. Žmonės, susidomėję neeiline asmenybe, turėjo galimybę įsigyti ir jo kūrybos knygų.

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija