2014 m. lapkričio 28 d.    
Nr. 45
(2116)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kristijono Donelaičio metai

Metai pagal Kristijoną Donelaitį

Radviliškis. Miesto kultūros centre surengtas poemos „Metai“ autoriaus Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms skirtas renginys „Metai pagal K. Donelaitį“.  Poema „Metai“ yra ir mūsų grožinės literatūros pradžia, ir autentiškas žemdirbio kultūros kodas, tautos savasties paliudijimas, mūsų etninės tapatybės atskaitos taškas. UNESCO nutarimu 1977 metais K. Donelaičio poema įtraukta į Europos literatūros šedevrų biblioteką. Retas įvykis, kai ne tik patys kažkuo didžiuojamės, bet esame pamatomi iš šalies, įvertinami ir pasaulyje.

Vakaras „Metai pagal K. Donelaitį“ prasidėjo Lizdeikos gimnazijos mokinių kompozicija „Pasaka apie šūdvabalį“ pagal K. Donelaičio pasakėčią (režisierė – Rasa Atkočiūnienė). Žiūrovai turėjo galimybę išvysti ir trijų kultūros namų – Alksniupių, Baisogalos ir Kudirkos Naumiesčio (Šakių r.) – mėgėjų teatrų pastatymus pagal K. Donelaičio poemą „Metai“. Visi šie trys mėgėjų teatrai kartu su kitais šalies regionų mėgėjų teatrais dalyvaus 2014 metų Lietuvos dainų šventėje, Teatro dienos programoje „Dyvų dyvai“, skirtoje K. Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms ir Teatro metams paminėti. Alksniupių ir Baisogalos kultūros namų mėgėjų teatrai (režisierės – Laima Didžbalienė ir Vilija Kaščionienė) žiūrovams pristatė „Pavasario linksmybes“, o Kudirkos Naumiesčio kolektyvas – „Rudens gėrybes“ (režisierė – Laima Mockevičienė). Scenoje vėrėsi kiekvieno kolektyvo savaip ir išmoningai sukurtas pavasario linksmybėmis ir rudens gėrybėmis besidžiaugiančių būrų gyvenimo paveikslas.

Renginio pabaigoje visiems kolektyvams buvo įteikti Padėkos raštai ir Radviliškio rajono savivaldybės administracijos dovanos, Lietuvos dainų šventės dalyviams palinkėta kūrybinės sėkmės, energijos ir džiugių akimirkų Vilniuje.

Vakaras baigėsi renginio vedėjos Daivos Sirutienės ištartais viltingais žodžiais: „Tikėkimės, kad poeto malda bus išgirsta, ir Dievas duos, kad visi tie, kurie myli ir mylės Lietuvą, kurie lietuviškai kalbėdami bus sveiki ir amžinai stovės dieviškajame Laiko ir Egzistencijos rate, šimtų šimtus, tūkstančių tūkstančius kartų švęs pavasario šventes ir nuolatos skaitydami Donelaitį, sulauks darbingų, todėl linksmų ir mielų vasarų...“

Vladislava Virbickienė,
Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo,
kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija