2014 m. lapkričio 28 d.    
Nr. 45
(2116)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Aktorės, režisierės, dailininkės ir rašytojos kūryba – žaidimas

VARĖNA. Spalio 17 dieną Viešojoje bibliotekoje lankėsi žinoma kūrėja Kristina Gudonytė – spalvinga asmenybė: rašytoja, scenaristė, režisierė, aktorė, dailininkė.

Iš menininkės dalyviai sužinojo jos biografijos faktus: kad Kristina nuo šešerių metų pradėjo vaidinti scenoje, groja smuiku ir fortepijonu, surengė 15 personalinių tapybos parodų, labai daug skaito, mėgstamiausi rašytojai – Čarlzas Dikensas, Umberto Eko, H. Murakami, H. Wassmo. Mažai kas žino, jog jinai – populiarių televizijos filmų „Dvynukės“, „Dvynukės ir dvynukai“ bei kitų scenarijų autorė bei režisierė, televizijos serialo „Neskubėk gyventi“ scenarijaus bendraautorė. Susilaužiusi koją, Kristina buvo priversta apriboti visą savo kūrybinę veiklą. Tuomet veikli ir energinga, be darbo negalinti tverti asmenybė ėmėsi rašytojo plunksnos. Taip gimė pirmoji knyga „Gėlių dvaras“. Antroji knyga paaugliams „Blogos mergaitės dienoraštis“ pelnė akcijos „Metų knygos rinkimai 2009“ titulą. Rašytoja prisipažino, kad jai patinka bendrauti su paaugliais, todėl ir trečiojoje, septynis mėnesius brandintoje knygoje „Ida iš šešėlių sodo“ sprendžia paauglių problemas, atskleidžia jų psichologinius niuansus, vaizduoja melo, pavydo, išdavystės, nusivylimo scenas, aprašo amžinąsias vertybes – meilę, draugystę, šeimą. Apie savo profesijas Kristina sakė: „Kūryba prasideda nuo minties, idėjos, o tada sugalvoju jos išraiškos formą, kas tai bus – knyga, paveikslas, pjesė ar scenarijus. Kūryba – žaidimas, reikalaujantis daug darbo“.

Varėnos „Ryto“ progimnazijos penktokės Viltė Beržanskaitė ir Emilija Bernatavičiūtė (mokytoja – Rima Beržanskienė) atliko spektaklį „Paveikslas su vyšniomis“ romano „Ida iš šešėlių sodo“ motyvais, K. Gudonytė skaitė savo kūrinių ištraukas. Skaitytojai sakė, kad knygose pasigedo paveikslėlių, juk autorė yra ir dailininkė.

Bibliotekos darbuotojai pakvietė, pasitaikius progai, pasižiūrėti paauglių ir suaugusiųjų simpatijas pelniusį Panevėžio dramos teatro „Menas“ spektaklį „Ida iš šešėlių sodo“, kurio scenarijaus autorė, režisierė ir scenografė yra K. Gudonytė.

Daiva Armonienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija