2014 m. lapkričio 28 d.    
Nr. 45
(2116)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Apdovanoti „Lietuvos karžygiai“

Sausumos pajėgų vadas gen. mjr.
Almantas Leika teikia „Lietuvos
karžygio“ apdovanojimą už paramą
Ukrainos kariams jaun. eil.
Eimučiui Ramaškai (dešinėje)

Rima ir Antanas Navikai apdovanoti
už tai, kad trys jų išauginti
sūnūs pasirinko kario profesiją
ir garbingai tarnauja įvairiuose
Lietuvos kariuomenės padaliniuose

„Lietuvos karžygio“ apdovanojimą
pelnė atsargos vyr. srž. Arūnas
Tverega, kartu su sūnumi
iš gaisro išgelbėjęs senolę

Už pavyzdingą poelgį gelbstint
gyvybę pagerbtas vyresnysis
eilinis Darius Norvalaitis

Lapkričio 21 dieną Kariuomenės dienos proga Vilniuje tradiciškai buvo rengiama Lietuvos kariuomenės apdovanojimų „Lietuvos karžygys“ ceremonija. Iškilmingame renginyje Vilniaus įgulos karininkų ramovėje buvo pagerbti ir apdovanoti kariai ir civiliai, savo kilniais poelgiais ir pasiaukojančia tarnyba garsinę Tėvynę ir kariuomenę, rodę tarnystės visuomenei pavyzdį. Kaip ir ankstesniais metais teikimus apdovanojimams vertino kariuomenės ir visuomenės atstovų komisija, vadovaujama Lietuvos kariuomenės vado. Šiemet ji „Lietuvos karžygio“ apdovanojimams atrinko penkias kilnias istorijas ir jų herojus.

Lietuvos kariuomenės vadas, generolas majoras Jonas Vytautas Žukas džiaugėsi Lietuvai ir jos žmonėms atsidavusių karių ir civilių darbais. „Dažnai gyvenime išryškinami blogi darbai, o geri lyg tampa retenybe. Ir smagu, kad kariai, pasirinkę tarnystę, savo poelgiais rodo gražų pavyzdį visuomenei“, – sakė kariuomenės vadas.

Šiais metais bronzinė „Lietuvos karžygio“ statulėlė įteikta Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos darbuotojui, šiuo metu atsargos vyresniajam seržantui Arūnui Tveregai, kuris kartu su sūnumi iš gaisro išgelbėjo senolę. Pajutę dūmus, atsargos karys su sūnumi išlaužė užsiliepsnojusio kaimyninio buto duris ir dūmais apsinuodijusią šeimininkę išnešė į lauką.

Už pavyzdingą poelgį gelbstint gyvybę pagerbtas Sausumos pajėgų Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono vyresnysis eilinis Darius Norvalaitis, kuris pirmas padėjo autoįvykio metu partrenktai moteriai. Už drasą ir pagalbą pareigūnams apdovanotas Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono eilinis Martynas Papšys, kuris padėjo policininkams sutramdyti smurtaujančią grupę. Už paramą Ukrainos kariams renginyje įvertinti Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vilniaus apskrities skyriaus nariai ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų S. Dariaus ir S. Girėno apygardos 2 rinktinės jaunesnysis eilinis Eimutis Ramoška.

Atsargos kariai rinko piliečių paramą, ją gabeno ir rūpinosi mūsų šalyje gydytais Ukrainos kariais. O ūkininkas ir karys savanoris E. Ramoška „žaliųjų žmogeliukų“ puolamos valstybės kariams nutarė padovanoti du ekskavatorius, kuriuos specialiai parengė darbui karo sąlygomis.

Už išaugintus ir išauklėtus Lietuvos kariuomenės karius pagerbti Rima ir Antanas Navikai. Trys jų sūnūs pasirinko kario profesiją ir garbingai tarnauja įvairiuose Lietuvos kariuomenės padaliniuose.

Be „Lietuvos karžygio“ apdovanojimų, buvo teikiamas specialusis krašto apsaugos sistemos lygmens apdovanojimas – Generolo Jono Žemaičio medalis, skirtas jaunesniesiems karininkams, pasižymėjusiems nepriekaištinga, uolia ir sąžininga tarnyba Lietuvos kariuomenėje. Šiuo apdovanojimu šiemet buvo įvertintas kapitonas Jurgis Romanovskis. Jam medalį įteikė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Šiuo renginiu Lietuvos kariuomenė pagerbia karius, asmenis, kurie stiprina krašto apsaugą ir pamini Karo po karo 70-metį. Šiam lietuvių kovos už laisvę laikotarpiui bus skirta paroda bei kultūrinė programa.

Lietuvos kariuomenės „Lietuvos karžygio“ apdovanojimo ceremonija rengiama jau septintąjį kartą.

Alfredo Pliadžio (KAM) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija