2014 m. lapkričio 28 d.    
Nr. 45
(2116)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

V.V.Landsbergio viešnagė Bergene

Bergeno lietuvių bendruomenė spalio 26 dieną turėjo svečią. Lankėsi rašytojas, atlikėjas, teatro ir kino režisierius Vytautas V. Landsbergis.

Svečias pasirodymą pradėjo daina „Avižėla“, kurią dainavo ir visa publika. Džiugino Vytauto sugebėjimas įtraukti į muzikinį veiksmą net pačius mažiausius dalyvius. Aktyviausi vaikai gavo prizų – kompaktinių plokštelių ir knygų.

Autorius, paskaitęs epizodą iš knygos „Dominykas Dvasių karalystėje“, pasiūlė visiems kartu kurti siužetą naujai, jau penktai knygai apie Arklį Dominyką. Siužetas turėjo būti įdomus, įtraukiantis į nuotykius. Na, ir prasidėjo... Ko tik vaikai neprisigalvojo: nuo kelionių ir piratų užpuolimų iki paėmimo į nelaisvę jūros dugne ir skraidančio su sparnais arklio Dominyko...

Vytauto V. Landsbergio rodomas trumpametražinis filmas apie partizanus ir pokarį privertė susimąstyti ir prisiminti kai kuriuos skaudžius Lietuvos istorijos momentus. Jis parodė vieną „siaubo“ filmą apie vaiduoklius ir edukacinį filmą apie išvarytą iš namų vaiką, jo nuotykius ir grįžimą namo. Ten dominuojanti tema yra drąsa, darbštumas, vyriškumas. Įdomu tai, kad tuos filmus kūrė, režisavo, filmavo, montavo ir vaidino patys vaikai, vasaros stovyklų metu Anykščių rajone.

V. V. Landsbergis yra ne tik rašytojas, režisierius, atlikėjas, bet ir puikus edukologas, sugebantis vaikams skiepyti meilę Tėvynei ir kitas vertybes, pasitelkdamas kūrybą, įtraukdamas vaikus į kūrybos procesą. Ir tai daro netradiciškais ir veiksmingais būdais.

Po pertraukos autorius pateikė tam tikrą humoro dozę pristatydamas savo garsųjį personažą Rudnosiuką. Pasirodo, kad Rudnosiukas – diagnozė, nes nuolat įsimyli ir dėl to patenka į keblias ir linksmas situacijas, kartais nukenčia. Pralinksmino Rudnosiuko patarlės, pavyzdžiui: „Davė Dievas dantis, tai duos ir į dantis“, „Trečias kartas nemelavo, o ketvirtas – vėl normalus“ arba „Atitiko kirvis galvą“ ir kitos.

Susitikimo pabaigoje autorius atliko keletą savo kūrybos dainų. „O jeigu aš numirčiau“ (M. Martinaičio žodžiai) – daina, sukurta statomam spektakliui apie savižudybių prevenciją.

V. V. Landsbergis pasiūlė įdomią idėją, padėsiančią ugdyti užsienyje gyvenančių lietuvių tautiškumą. Tai buvo pasiūlymas 12–16 metų lietuvių vaikams, gyvenantiems įvairiuose pasaulio kraštuose, kurti mėgėjiškus filmus ir surengti tų filmų festivalį.

Sekmadienio muzikinė-kūrybinė popietė buvo linksma, prasminga, su pakylėta nuotaika. Jos metu buvo galima įsigyti autoriaus knygų ir kompaktinių plokštelių.

Gintaras Sivilevičius

Bergenas, Norvegija
Zitos Beliakienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija