2014 m. gruodžio 5 d.    
Nr. 46
(2117)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kristijono Donelaičio metai

Būrai pažvelgė iš kino ekrano

Burbiškis. Dvaro kino salėje surengta dokumentinio-vaidybinio filmo „Donaleitis. XVIII amžiaus Mažosios Lietuvos tautinis kostiumas“ premjera. Filmo režisierius ir scenarijaus autorius – Ramūnas Abukevičius, vaidybinių scenų režisierė – Inesa Kurklietytė, montažo režisierius – Ričardas Matačius, operatoriai – Algimantas Mikutėnas ir Adomas Jablonskis, muzika Ramūno Jasučio. Filme vaidino ir profesionalūs aktoriai, ir Kelmės mažojo teatro bei Skapiškio mėgėjų teatro aktoriai. Dokumentinis-vaidybinis filmas savo dėmesį koncentruoja į Kristijono Donelaičio „Metuose“ aprašytą tautinį kostiumą. Filme pristatomas autentiškas tautinio XVIII amžiaus kostiumo gimimo procesas: vilnos karšimas, verpimas, audimas... Ši gyvoji senosios tradicinės amatininkystės tąsa unikali ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio mastu. Filmo kostiumų autorė – dizainerė-tekstilininkė Danutė Keturakienė.

K. Donelaičio būrai pirmąjį kartą pažvelgė iš kino ekrano. Šio filmo vaidybinės vestuvių scenos buvo nufilmuotos Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyriuje. Direktoriaus Egidijaus Prascevičiaus maloniai priimti, kelias dienas dūzgė į Krizo dukters vestuves sukviesti K. Donelaičio poemos „Metai“ herojai.

Filmo kūrėjams už sukūrimą ir pristatymą rajono Savivaldybės vardu padėkojo ir atminimo dovanas įteikė Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Vladislava Virbickienė ir padėkojo Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio direktoriui Egidijui Prascevičiui ir visam kolektyvui.

Radviliškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija