2014 m. gruodžio 27 d.    
Nr. 49
(2120)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


„Sveiks, svieteli margs!“

„Barono vilos“ šeimininkė Rūta Baronienė
prie konferencijų salę puošiančios
Donelaičio „Metų“ ištraukos

Kokį pėdsaką mūsų gyvenime paliko šie, pasaulietinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio 300 metų gimimo sukakčiai skirti metai? Ar padėjo ką nors naujo sužinoti apie šį labai universalų kūrėją, ar paragino dar kartą perskaityti jo monumentalų kūrinį, pasvarstyti, kaip jis skamba šiandien, ar pažadino pasididžiavimą, kad mūsų krašto žmogus sugebėjo sukurti tokį kūrinį?..

Vargu, ar daug kas galėtų į šiuos klausimus nedvejodamas ištarti „taip“. Tačiau ne tik viešose kultūros erdvėse ir salėse vyko K. Donelaičio poemos „Metai“ skaitymai, šio kūrinio ištraukos įamžintos ir privačių sodybų interjere.

Kaimo turizmo sodybos „Barono vila“ Anykščių rajone, Svėdasų seniūnijoje, Butėnų kaime, šeimininkai K. Donelaičio „Metų“ „Vasaros darbų“ eilutėmis papuošė konferencijų salę.

Menininkus buriantys sodybos šeimininkai Petras ir Rūta Baronai per K. Donelaičio skaitymus jų sodyboje maloniai nustebo, kaip aktualiai ir jaukiai skamba Donelaičio poemos žodžiai šiandien, ir nutarė juos įamžinti šioje salėje. Kaip tik buvo vietos, kurią norėjo užpildyti.

K. Donelaičio „Metų“ žodžius išrašė ir kitus paveikslus konferencijų salėje nutapė panevėžietis dailininkas Ramūnas Grikevičius.

„Kiek bijojome, kaip atrodys Donelaičio tekstas salėje, ar svečiai šio kūrinio neaptaškys, bet tikimės kuo geriausio“, – sakė sodybos šeimininkė, beje, pagal profesiją dailininkė Rūta Baronienė.

„Sveiks, svieteli margs! Šventes pavasario šventęs, / Sveiks ir tu, žmogau! Sulaukęs vasarą mielą...“ – šie žodžiai ilgai skambės „Barono viloje“ Butėnų kaime.

Daiva Červokienė

Anykščių rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija