2014 m. gruodžio 27 d.    
Nr. 49
(2120)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Visuotinė brolybė prieš vergovę

Apie popiežiaus Pranciškaus kreipimąsi Pasaulinei taikos dienai

Mindaugas Buika

Šventasis Tėvas per vizitą Pietų
Korėjoje susitiko su moterimis,
kurios buvo seksualinio išnaudojimo
aukos japonų okupacijos metais

Skaudi žmonijos rykštė

Pratęsdamas šimtų milijonų planetos gyventojų dėmesio bei pritarimo sulaukusį savo socialinį mokymą apie brolybę, popiežius Pranciškus būsimajai Pasaulinei taikos dienai parinko temą „Jau nebe vergai, bet broliai“, pabrėždamas tą didįjį perversmą žmonių santykiuose, kurį į vergovinę Romos imperiją atnešė krikščionybė. Tačiau visiško išlaisvinimo ir bendrystės pasiekti nepavyko iki šiol dėl nuodėmės, kuri skaudžiai žaloja žmonių lygybę, o pastaruoju metu iškilo ir nauji vergovės bruožai, kurių įveikimui reikia dėti visas pastangas. Vergovė, anot Šventojo Tėvo ta proga paskelbto kreipimosi, yra baisi žaizda, kraujuojanti visuomenės kūne prekybos žmonėmis, prostitucijos, išnaudotojiško darbo, ir kitomis formomis, iš kurios pelnosi sąžinę praradę individai ir įvairios organizuoto nusikalstamumo grupuotės, pasinaudodamos nestabilia ekonomine padėtimi, kariniais konfliktais ir išsikerojusia korupcija. Šį blogį galime šalinti tik aiškiai ir be jokių dviprasmiškumų pripažindami Evangelijoje skelbiamą tikrumą, kad visi esame sukurti pagal Dievo paveikslą ir kad kiekvienas žmogus yra apdovanotas neliečiamu orumu. Šio orumo nesumenkina jokia etninė kilmė ar socialinis statusas, nes visi priklausome tai pačiai Dievo tautai: šia visuotinės brolybės nuostata vadovavosi krikščionių bendruomenės nuo pirmųjų apaštalų. Ir tai yra vienintelis kelias stabilios taikos įtvirtinimui, nes neįmanoma tikra taika, jei kito žmogaus nematome mūsų brolio, apdovanoto tokiu pačiu, kaip ir mes, orumu.


Popiežiaus gimtadienis

Tortą Popiežiui įteikė Kristaus
legionierių bendruomenės seminaristai

Gruodžio 17-ąją popiežius Pranciškus šventė 78 metų gimtadienį. Ta proga jį pasveikino kiti religiniai ir valstybiniai lyderiai. Šventąjį Tėvą sveikino ir tie, kuriems jis labai atidus, – vargšai. Arkivyskupas Konradas Krajevskis (Konrad Krajewski) gruodžio 17-osios ryte nuvyko į greta Romos centrinės traukinių stoties Termini esančius nakvynės namus benamiams ir migrantams, prižiūrimus Motinos Teresės seserų, ir paėmė penkis jų gyventojus. Vėliau stabtelėjo „Marijos dovanos“ namuose Vatikane, iš kurių paėmė tris globotines, senyvas ir psichinių sutrikimų turinčias moteris. Jiems buvo rezervuotos vietos pirmoje bendrosios audiencijos eilėje, ir kiekvienas iš jų galėjo Popiežių pasveikinti tiesiogiai – nigerietis, marokietis, lenkas, albanas, slovakė, rumunė ir dar du italai. Jie visi kartu įteikė saulėgrąžų puokštę. Popiežius apkabino kiekvieną iš jų. Beje, Šventasis Tėvas turėjo paruošęs dovanų Romos vargšams: ispanų kooperatyvas „Corten“ jam padovanojo 800 kilogramų vištienos, kurią jis paskyrė vargšų kalėdiniam stalui. Audiencijos dalyviai, Šventajam Tėvui automobiliu Šv. Petro aikštėje sukant ratą, tiesė daug dovanų: tortą, namie iškeptų sausainių maišiuką. Dovaną Popiežiui padovanojo Romos tango asociacijos. Kartą Popiežius buvo pasakojęs, kad jam šis šokis labai patinka, kad jaunystėje pats jį šokęs. Per socialinius tinklus organizuotoje iniciatyvoje, kurioje dalyvavo daugiau kaip 3000 tango mylėtojų, Šv. Petro aikštės prieigose šokėjų poros savo šokį skyrė popiežiui Pranciškui.


Kalėdos – durys į ateitį

Kun. Vytenis Vaškelis

Kai tik Švč. Mergelė Marija tvarte pagimdžiusi Dievo Sūnų širdimi bei akių žvilgsniu susiliejo su Tuo, be kurio nėra nieko ir Jame yra viskas, ir Jį, suvysčiusi vystyklais, paguldė į ėdžias gyvuliams šerti, Betliejaus laukuose piemenims, ganiusiems bandą, staiga pasirodė bekūnė dvasia – neregėta šviesa švytintis angelas, skelbiantis netikėčiausią žinią. Įvyko stulbinantis vidinis pasikeitimas: piemenų patirtą sukrečiantį išgąstį „išvijo“ nuostaba bei užplūdusi dar nepatirto džiaugsmo banga. Pasaulio akyse nereikšmingi galvijų ganytojai išgirdo žmonijos istorijos kryptį aukštyn kojomis apverčiančią naujieną: „Į pasaulį atėjo Tas, kuriam priklauso „išdidūs“ žvaigždynai ir kurį yra pašaukti šlovinti visi, kurių viduje spurda nors mažiausias gyvybės pradas“. Taigi nėra išimčių dieviškai taisyklei, kurios galiojimas laiko atžvilgu yra neterminuotas: Viešpaties akyse mažiausiesiems suteikiama privilegija priimti didžiausias tiesas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija