2014 m. gruodžio 27 d.    
Nr. 49
(2120)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Popiežiaus gimtadienis

Tortą Popiežiui įteikė Kristaus
legionierių bendruomenės seminaristai

Popiežių Pranciškų gimimo dienos
proga Šv. Petro aikštėje sveikina
tūkstančiai maldininkų

Su gimtadieniu pasveikinti
atvykusius senus benamius
Šventasis Tėvas apkabino
jau po bendrosios audiencijos

Vaizdai iš Vatikano Šv. Petro aikštės,
kai gruodžio 17 dieną popiežių
Pranciškų prieš tradicinę trečiadienio
audienciją su 78 metų gimtadieniu
pasveikinti atvyko maldininkai

Gruodžio 17-ąją popiežius Pranciškus šventė 78 metų gimtadienį. Ta proga jį pasveikino kiti religiniai ir valstybiniai lyderiai. Šventąjį Tėvą sveikino ir tie, kuriems jis labai atidus, – vargšai. Arkivyskupas Konradas Krajevskis (Konrad Krajewski) gruodžio 17-osios ryte nuvyko į greta Romos centrinės traukinių stoties Termini esančius nakvynės namus benamiams ir migrantams, prižiūrimus Motinos Teresės seserų, ir paėmė penkis jų gyventojus. Vėliau stabtelėjo „Marijos dovanos“ namuose Vatikane, iš kurių paėmė tris globotines, senyvas ir psichinių sutrikimų turinčias moteris. Jiems buvo rezervuotos vietos pirmoje bendrosios audiencijos eilėje, ir kiekvienas iš jų galėjo Popiežių pasveikinti tiesiogiai – nigerietis, marokietis, lenkas, albanas, slovakė, rumunė ir dar du italai. Jie visi kartu įteikė saulėgrąžų puokštę. Popiežius apkabino kiekvieną iš jų. Beje, Šventasis Tėvas turėjo paruošęs dovanų Romos vargšams: ispanų kooperatyvas „Corten“ jam padovanojo 800 kilogramų vištienos, kurią jis paskyrė vargšų kalėdiniam stalui. Audiencijos dalyviai, Šventajam Tėvui automobiliu Šv. Petro aikštėje sukant ratą, tiesė daug dovanų: tortą, namie iškeptų sausainių maišiuką. Dovaną Popiežiui padovanojo Romos tango asociacijos. Kartą Popiežius buvo pasakojęs, kad jam šis šokis labai patinka, kad jaunystėje pats jį šokęs. Per socialinius tinklus organizuotoje iniciatyvoje, kurioje dalyvavo daugiau kaip 3000 tango mylėtojų, Šv. Petro aikštės prieigose šokėjų poros savo šokį skyrė popiežiui Pranciškui.

*

Chorchė Marijus Bergoljas (Jorge Mario Bergoglio) gimė 1936 m. gruodžio 17 d. Argentinos sostinėje Buenos Airėse, imigrantų iš Šiaurės Italijos šeimoje. Baigęs vidurinę mokyklą, pradėjo studijuoti chemiją, bet greitai pasuko rengimosi kunigystei keliu. Kaip jis pats ne kartą yra pasakojęs, apsisprendimą siekti kunigystės nulėmė išpažintis. Vieną kartą visai netyčia jis užėjo į vieną Buenos Airių bažnyčią ir, pamatęs klausykloje laukiantį kunigą, atliko išpažintį. Nuo tos akimirkos jam buvo aišku, kad jis nori paaukoti gyvenimą kunigo tarnystei. Ch. M. Bergoljas pirmiausia įstojo į arkivyskupijos kunigų seminariją, bet netrukus. perėjo į Jėzaus Draugijos noviciatą. Baigęs filosofijos studijas, porą metų dėstė jėzuitų kolegijoje. Nuo 1967 iki 1970 metų studijavo teologiją. Dar studijų metais, 1969-ųjų gruodžio 13 d. priėmė kunigo šventimus, taigi sukako 45-osios kunigystės metinės. 1973 m. balandžio 22 d. davė amžinuosius įžadus Jėzaus Draugijoje.

Tėvas Bergoljas SJ pirmiausia paskirtas noviciato magistru. Jau 1973 metais išrinktas Argentinos jėzuitų provincijolu. Nuo 1980 iki 1986 metų – jėzuitų kolegijos rektorius. Nuo 1986 metų tęsė studijas ir stažavosi Vokietijoje.

1992 m. gegužės 20 d. popiežius Jonas Paulius II t. Ch. M. Bergolją paskyrė Buenos Airių augziliaru. 1997 metais vyskupas Bergoljas paskirtas savo arkivyskupo koadjutoriumi, o 1998 metų vasarį tapo Buenos Airių arkivyskupu. 2001 m. vasario 21 d. vykusioje Jono Pauliaus II sušauktoje konsistorijoje arkivyskupas Ch. M. Bergoljas paskirtas kardinolu.

Vadovaudamas Argentinos sostinės arkivyskupijai kardinolas Ch. M. Bergoljas tapo viena svarbiausių bažnytinio gyvenimo figūrų ne tik savo šalies, bet ir visos Lotynų Amerikos mastu, vienu pagrindinių kontinentinės evangelizavimo misijos pradininkų ir vykdytojų. Popiežiui Benediktui XVI atsisakius Petro tarnystės, į konklavą susirinkę kardinolai naujuoju Petro įpėdiniu 2013 m. kovo 13 d. išrinko kard. Ch. M. Bergolją, kuris pasirinko Pranciškaus vardą.

*

Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus prisidėjo prie sveikinimų Popiežiui, 78-ojo gimtadienio išvakarėse. Gruodžio 16 dieną Stambulo Italijos kultūros institute, pasibaigus knygos „Apsikabinimas Jeruzalėje“ pristatymui, ekumeninis Konstantinopolio patriarchas Popiežiui palinkėjo: „Ilgiausių metų, nes labai Jus mylime ir mums labai Jūsų reikia“. Knygos pristatyme dalyvavo ir Italijoje veikiančios Šv. Egidijaus bendruomenės steigėjas, italų istorikas Andrejas Rikardis (Andrea Riccardi). Knyga „Apsikabinimas Jeruzalėje“ nagrinėja popiežiaus Pauliaus VI ir patriarcho Atenagoro apsikabinimą, įvykusį prieš 50 metų Jeruzalėje.

Kreipdamasis į renginio dalyvius, patriarchas Baltramiejus apžvelgė Stačiatikių Bažnyčios kelią, vedusį link to apsikabinimo, o žvelgiant iš dabartinės ekumeninės situacijos perspektyvos, ypač pabrėžiamas prieš dvi savaites Stambule įvykęs patriarcho Baltramiejaus ir popiežiaus Pranciškaus apsikabinimas, skelbia naujienų agentūra „SIR“.

*

Beje, artėjant metų pabaigai Popiežiaus namų prefektūra paskelbė statistinius duomenis apie bendrųjų audiencijų dalyvių skaičių. Per 43 audiencijas, kurias popiežius Pranciškus vedė 2014 metais, su juo susitikti atėjo 1 199 000 asmenų. Tai yra oficialūs duomenys, parengti pagal išdalijimų nemokamų audiencijų bilietų skaičių. Iš tikrųjų asmenų skaičius yra kur kas didesnis.

Pagal „Vatikano radiją“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija