2015 m. sausio 9 d.    
Nr. 1
(2121)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Poezijos popietė

Poezijos popietės žiūrovai Marijampolės
Šv. Vincento Pauliečio bažnyčioje

Prabėgo liturginiai metai, kurie įvairių krikščioniškų bažnyčių ir bendruomenių Lietuvoje vadovų bei įgaliotųjų atstovų buvo paskelbti Šeimos metais. Tai – naujas žingsnis, skirtas stiprinti bendrą Lietuvos krikščionių veikimą. Marijampolės globos namai prisijungė prie iniciatyvos ir poezijos skaitymo popietę „Šeima – didžiausia vertybė“ paskyrė šeimai.

Į popietę, kuri vyko Marijampolės Šv. Vincento Pauliečio bažnyčioje, susirinko svečiai iš Padvarių, Veisiejų, Suvalkijos, Didvyžių, Kėdainių, Vilijampolės socialinės globos namų. Tai – meniškos sielos žmonės, kuriantys eiles, rašantys miniatiūras. Tai netgi yra simboliška, nes šv. Vincentas Paulietis – neprilygstamas artimo meilės šaltinis. Vien jo įsteigtų institutų sąrašas užimtų kelis puslapius. Tai jis darė, kad padėtų vaikams, seneliams, ligoniams, kaliniams ir vargšams – visiems fiziškai ir dvasiškai vargstantiems.


Kalėdinis barokinės muzikos koncertas

Kauno mišriam jaunimo chorui
„Exaudi“ dėkoja Pumpėnų klebonas
kun. Domingo Avellaneda
Cabanillas (kairėje)

Paskutinę Advento savaitę, gruodžio 21 dieną, graži šventė vyko Pumpėnuose. Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje per Sumą giedojo Kauno mišrus jaunimo choras „Exaudi“, vargonavo Vilimas Norkūnas. Po Sumos klebonas kun. Domingo Avellaneda Cabanillas visus maloniai pakvietė niekur neskubėti ir užeiti į Pumpėnų kultūros namus ir pasiklausyti Kalėdinio barokinės muzikos koncerto. Pilnoje Pumpėnų kultūros namų salėje žmonės klausėsi D. Buxtehude, J. H. Schein, J. C. Kerll, J. P. Sweelink ir kitų kompozitorių kūrinių. Vienus kūrinius atlikdavo visas choras, kitus – ansamblis. Smuikais grojo Rima Vėgdaitė, Justė Martinkėnaitė, klavesinu – meno vadovas Vilimas Norkūnas. Giedota įvairiomis kalbomis, bet tai nesutrukdė besiklausantiesiems pajusti kūrinių nuotaiką ir dvasią. Prieš atlikimą V. Norkūnas nuoširdžiai paaiškindavo kūrinio istoriją. Susirinkusieji įdėmiai jo klausėsi.


Šviesieji vakarai

Vakaro lektoriai
kun. Saulius Tomošaitis
ir vaistininkas Kęstutis Beržinis

Telšių dekanato šeimos centre, įgyvendinant Telšių rajono savivaldybės remiamą projektą „Sveikatos paletė šeimai“, jau antrus metus tamsiuoju metų laiku bendruomenė kviečiama į vakarus-susitikimus sveikatos temomis. Šių metų lapkritį įvyko du tokie vakarai tema „Imunitetas mediko ir dvasininko žvilgsniu“.

Pirmąjį vakarą temą plėtojo vaistininkas Kęstutis Beržinis, pradėjęs susitikimą eilute iš Šventojo Rašto: „Nėra nieko, kas, iš lauko įėjęs į žmogų, galėtų jį sutepti. Žmogų sutepa vien tai, kas iš žmogaus išeina“ (Mk 7, 15). Susitikimo metu lektorius išsamiai pristatė keturis sveikatos pasaulius (fizinį, sensorinį, emocinį ir dvasinį) ir keturis labai svarbius jų palaikymo būdus (maitinimą, judinimą, valymą ir apsaugą). Labai svarbi šių pasaulių vienybė ir jų subalansuota sąveika: kūnui svarbu maistas, sportas, maudymasis, apsauga, o dvasiai reikalinga malda, šviesa, atgaila, tikėjimas.


Advento šviesos keliu

Adventinėje Pašešuvio kaimo
bendruomenės vakaronėje

Norėdama suprasti Advento šviesą, pasidalinti ja su kitais ir susitelkti didžiųjų švenčių laukimui, Pašešuvio kaimo bendruomenė gruodžio 21 dieną susirinko į adventinį vakarą. Taip Pašešuvio kaimo ansamblis, vadovaujamas Nemakščių seniūno Remigijaus Laugalio, baigė adventinės programos ,,Advento keliu“ kelionę savo namuose. Norėdami pasidalinti Advento kelio šviesa pašešuviškiai lankėsi Viduklėje, Girkalnyje, Karklėnuose, Nemakščiuose.

Norint pamatyti Advento kelio šviesą, reikia atleisti sau ir kitiems, gebėti atsiprašyti ir padėkoti, dalyti paprastą žmogišką šilumą šalia esantiems, būti savimi. Tik tada sugebėsime pajausti Advento kelio šviesą, galėsime patys šviesti eidami kasdieniu keliu. Vakaro metu, klausydamiesi ansamblio giesmių, turėjome galimybę apmąstyti savo nueitus kelius, tiesti naujus, pabūti kartu ir santarvėje su savimi ir kitais, laukti didžiosios šventės.


Bažnyčioje giedotas Akatistas

Gruodžio 14 dieną, sekmadienį, 17 val. Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje kamerinis parapijos choras kartu su Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo parapijos klebonu kun. Vytautu Mazirsku atliko Apreiškimo Švenčiausiajai Dievo Gimdytojai Akatistą. Šis himnas – vienas gražiausių Bažnyčios kūrinių Dievo Motinos garbei. Akatistas – Advento rekolekcijų užbaigimo akcentas. Sugiedojus himną, šv. Mišias aukojo vikaras kun. Vitalij Volodkovič. Pamokslą sakė buvęs Šakių Šv. Jono Krikštytojo parapijos vikaras kun. Artūras Sederevičius SJ.

Po šv. Mišių gausi parapijos bendruomenė bei atvykę svečiai rinkosi į agapę parapijos namuose.

Vilkaviškio vyskupijos kurijos informacija


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija