2015 m. sausio 30 d.    
Nr. 4
(2124)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Germaniškų valgių puota

Panevėžio M. Rimkevičaitės technologijų
mokyklos kompanija bibliotekoje
supažindino su germaniškais valgiais

PANEVĖŽYS. Pasaulinę maisto dieną „Židinio“ (Nemuno g. 76) biblioteka nutarė paminėti atitinkamai. Tą pavakarę panevėžiečiai rinkosi į biblioteką ne tik numalšinti žinių troškulį, bet ir skrandžius nustebinti. Kadangi Kultūros buvo sostinės renginių kaleidoskopas skirtas germanų šalims, susirinkusiųjų laukė ne tik informatyvus, bet ir muzikalus bei skanus renginys „Gurmaniškas furšetas“. Tai buvo savotiška kelionė po vokiečių ir austrų nacionalines virtuves. Jos metu susirinkusiuosius lydėjo ir nacionalinius germanų šalių valgius vaizdžiai pristatė šauni Panevėžio M. Rimkevičaitės technologijų mokyklos kompanija – mokytojos Dalia Matuliauskienė ir Danguolė Vaitkevičienė su mokiniais. „Tikriausiai daugelis tipišką vokietį įsivaizduoja kaip pilvotą vyriškį, laikantį rankoje alaus bokalą“, – renginį pradėjo ponia Dalia. „Tiesa, vokiečiai mėgsta daug, sočiai bei riebiai pavalgyti, o alus – jų nacionalinis gėrimas, kurio čia gaminama net 5000 rūšių. Jis naudojamas ir maistui ruošti: marinuoti, padažams, sriuboms gardinti“. Pasak viešnios, vokiečių virtuvė neįsivaizduojama be raugintų kopūstų ir mėsiškų patiekalų – rūkytų dešrų, kukulių, karkų, kiaulės kojos, pjausnių, troškinių... Be kiaulienos, plačiai vartojama žvėriena – elnienos, stirnienos, šernienos, laukinių paukščių mėsa. Dar ruošiami kremai, sausainiai, pudingai, tortai. Naudojama daug daržovių – bulvių, kopūstų, morkų, agurkų, įvairių žalumynų, iš kurių, anot mokytojos, patys populiariausi – smidrų ūgliai, arba šparagai.

Pristatydama Austrijos virtuvę D. Vaitkevičienė pabrėžė, jog ji, vadinama Vienos virtuvės vardu ir yra labai gimininga vokiškajai. Perėmusi italų, Balkanų tautų tradicijas, pasižymi didžiule patiekalų įvairove ir gausa. „Įvairiuose šalies regionuose būdingi saviti valgiai, tačiau labiausiai mėgstami Vienos kepsniai, Zalcburgo kukuliai, Vienos šnicelis, jautienos sultinys, kepenėlių kukuliai, Kaizerio omletas. Dažniausiai valgoma jautiena, vištiena, veršiena, kiauliena, elniena. Tradicinis žvėrienos patiekalas, patiekiamas visuose pobūviuose, – elnio šlaunis pikantiškame padaže. Mėgstami ir kraujiniai vėdarai. Ypač daug vokiečiai ir austrai vartoja miltinių valgių – vermišelių, kukuliukų, sriubų. Labai populiarus patiekalas – polenta (kukurūzų miltų košė). Austrija garsi nuostabaus skonio pyragais (karštas obuolių pyragas „Strudel“) pyragaičiais, tortais, pudingais. Čia itin mėgstama ir daug suvartojama kavos. Šalis yra tarp pirmaujančių obuolių augintojų, tad gamina obuolių degtinę, įtrauktą į kultūros paveldą“, – pasakojo D. Vaitkevičienė.

Ne tik ausims, bet ir akims peno davė D. Matuliauskienės skaidrės su fotografijomis iš 2008 metais Vokietijoje, Erfurto mieste, vykusios pasaulinės virėjų olimpiados. Joje dalyvavo 40 valstybių komandos, apie 2000 pasaulinės virėjų asociacijos narių. Ponia Dalia buvusi šio renginio žiūrove ir įamžinusi galybę įstabių stalų su egzotiškais patiekalais, nematytais indais ir papuošimais, kuriais galėjo susižavėję pasigėrėti ir šio renginio dalyviai. Žiūrovų akys apsalo nuo gausybės banketinių patiekalų, desertų, meno kūrinių – puokščių iš daržovių ir vaisių, šokolado, karamelės ir tešlos skulptūrėlių, kruopų paveikslų...

Renginio pabaigoje dalyviai galėjo paragauti ir pasimėgauti moksleivių paruoštais ir atsineštais patiekalais: spurgytėmis, aluje marinuotos kiaulienos išpjovos file sumuštinukais su morkomis ar razinomis bei austrišku obuolių pyragu štrudeliu. Skambant vokiškai muzikai, bavariškais kostiumais pasidabinusios darbuotojos vaišino svečius, kurie galėjo užduoti mokytojoms klausimų, atsipūsti, pabendrauti.

Indrė Lašinytė

Lolitos Pranienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija