2015 m. sausio 30 d.    
Nr. 4
(2124)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Muziejuje – kraštiečio darbai

Vytauto Venslovo darbų parodos
atidaryme dalyvavo brolis
aktorius Petras Venslovas (dešinėje)

PASVALYS. „Namai liko tušti... – pajuokavo kraštietis tautodailininkas Vytautas Venslovas, pristatydamas jubiliejinę kūrybinę parodą Pasvalio krašto muziejuje. – Su savo darbais šiandien vėl tarsi sugrįžau į Pasvalį. Būdamas septynerių metų, kartu su šeima – tėvais ir broliu Petru – iš gimtojo Manikūnų kaimo buvau ištremtas į Sibirą. Ten baigėme rusų septynmetę mokyklą“, –  parodos atidaryme kalbėjo V. Venslovas. Po aštuonerių tremties metų Venslovų šeima sugrįžo į Lietuvą. Vaikai mokslus tęsė Pasvalio Petro Vileišio vidurinėje mokykloje. Vėliau Vytautas studijavo Kauno Politechnikos instituto statybos fakultete. Baigęs mokslus pradėjo dirbti Biržų gelžbetoninių konstrukcijų gamykloje inžinieriumi, ten išdirbo 32 metus. Drožinėti pradėjo dar besimokydamas Pasvalio vidurinėje mokykloje. Domėtis menu Vytautą paskatino a. a. lietuvių kalbos mokytojas Romualdas Paškevičius, turėjęs daug literatūros apie garsius pasaulio menininkus. Studijuodamas laisvalaikiu Vytautas dar ir piešdavo, parodoje galima pasigrožėti jo tapybos darbais.

„Prieš kelis dešimtmečius pinti darbai buvo retenybė. Iš pradžių, ieškodamas vytelių, išbraidžiau visus pagriovius, vėliau užsisodinome vytelių plantaciją. Kurti niekuomet nebuvo lengva, kadangi reikėjo ne tik pinti, bet ir patiems užsiauginti žaliavą“, – kūrybos pradžią prisiminė parodos autorius. Jis nepamiršo padėkoti savo žmonai, kuri leisdavo „šiukšlinti“ kambarius, o visi trys vaikai buvo ypatingai ramūs, todėl šeima Vytauto kūrybai niekuomet netrukdė.

„Atvažiavau paliudyti, kokia Biržams yra svarbi Venslovų šeimyna, žiūrint į ją, galima pamatyti ypatingos harmonijos pavyzdį. Vytautas priklauso tai menininkų grupei, kuri nemėgsta reklamuotis garsiai. Patiems reikia išmokti jį atrasti. Jo sukurti buities darbai – ne tik parodų eksponatai. Jie puošia ne vieno biržiečio namus“, – pasidžiaugė Biržų rajono savivaldybės merė Irutė Varzienė.

V. Venslovas jau daug metų yra Tautodailininkų sąjungos narys, kiekvienais metais jis dalyvauja sąjungos organizuojamose parodose. Parodos autoriaus brolį, garsų aktorių Petrą Venslovą, visuomet žavėjo vyresniojo brolio skonio pajautimas bei rankos miklumas. Pasak jo, darbuose sudėta visa Vytauto siela, o su tokiais kūriniais ypatingai sunku išsiskirti nors ir trumpam.

„Norėčiau paprieštarauti gerbiamai Biržų merei, kad pynimas iš vytelių nėra lengvas darbas. Man išmokti buvo neįmanoma. Vaikystėje bandžiau sekti brolio pėdomis, sugalvojau nupinti taburetę, tačiau iki šiol nesugebėjau jos pabaigti...“ – pajuokavo aktorius.

Aistra ką nors kurti brolius nuvesdavo ne vien prie pynimo iš vytelių. Dar Sibiro tremtyje jie mėgdavo lankytis prie namų įsikūrusioje lentpjūvėje. Ten rasdavo kalnus pjuvenų. Vieną kartą prisikimšo pilnas kišenės ir parsinešė namo. Grįžo laimingi ir pasigyrė tėvui. Tėvas supyko, kad vaikai neatsiklausė rusų, ar galima imti pjuvenas ir liepė jas parnešti atgal ir atsiprašyti. Į lentpjūvę broliai sugrįžo ypatingai susigėdę dėl tokios „vagystės“... Prisiminęs vaikystę bei apžvelgęs brolio kūrybą, aktorius P. Venslovas paskaitė poezijos apie Tatulos upelį, gražiai sujungiantį Biržus ir Pasvalį.

Parodos atidaryme Pasvalio krašto muziejuje dalyvavo Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, Namišių seniūnas Kęstutis Valantonis, giminaičiai bei buvę tremtiniai. Seniūnas, buvęs manikūnietis, Venslovų šeimos kaimynas, pasidžiaugė, kad aktorius P. Venslovas nepamiršta savo gimtinės ir visuomet dalyvauja kaimo bendruomenės renginiuose. Parodos autorių V. Venslovą sveikino Pasvalio bei Biržų tautodailininkų sąjungos nariai. Renginio metu koncertavo Pasvalio muzikos mokyklos mokiniai.

Pasvalio krašto muziejaus informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija