2015 m. sausio 30 d.    
Nr. 4
(2124)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Baroko perlas keliautojų akimis

Pažaislio vienuolyno 350-osioms metinėms

Daiva Červokienė

Pažaislio bažnyčią ir vienuoles
kazimierietes aplankė
prezidentė Dalia Grybauskaitė
Roberto Dačkaus (lrp.lt) nuotrauka

Pažaislio vienuolynas, išskirtinis Lietuvos sakralinio meno kompleksas, minėjo 350-ąsias savo istorijos metines. Ta proga pristatyta istoriko, menotyrininko, humanitarinių mokslų daktaro Mindaugo Paknio knyga „Pažaislio legendos ir tikrovė: vienuolyno XVIII–XIX a. aprašymai“ apie šį Lietuvos sakralinio meno kompleksą.

Išskirtiniai metai

Dr. Mindaugas Paknys pastebėjo, kad Pažaislio vienuolynas yra viena iš kelių jo domėjimosi krypčių. 350-iesiems nuo Pažaislio vienuolyno fundacijos pradžios metams išleistos kelios knygos, surengta mokslinė konferencija „Pažaislio vienuolyno 350 metų istorija“. Beje, M. Paknio parengta knyga „Pažaislio vienuolyno statybos ir dekoravimo istorija“ pasirodė 2013 metų pabaigoje, o „Pažaislio legendos ir tikrovė: vienuolyno XVIII–XIX a. aprašymai“ – 2014 metų rudenį.


Šviesūs kūrėjo darbai

Bronius VERTELKA

Kupiškio etnografijos muziejaus
direktorė Violeta Aleknienė (kairėje)
ir katalogo sudarytoja Aušra Jonušytė

Į renovuoto Subačiaus geležinkelio stoties gyvenvietės kultūros centro salę rinkosi tie, kas myli meną ir grožį. Čia vyko katalogo „Algirdas Balna: medžio drožėjo gyvenimas, atiduotas kūrybai“ pristatymas. Dalyvavo A. Balnos žmona Joana, sūnus Gediminas, giminės. Prieš tai aplankytas jo kapas Stračnių kapinėse, ant jo padėta gėlių, uždegta žvakių.

Kultūros centro ekrane susirinkusieji stebėjo videojuostoje užfiksuotus vaizdus iš tautodailininko gyvenimo. Popietę vedusi miesto bibliotekos vedėja Inga Dovydėnienė žodžiais nupiešė A. Balnos (1928–2012) paveikslą. Tai buvo tylus, mažai kalbantis, tačiau be galo darbštus, kūrybingas žmogus. Viską darė su didžiule meile, tikėdamas savo darbo prasmingumu. 53 metus su Algirdu Subačiuje išgyvenusi jo žmona Joana sakė, jog niekada iš vyro lūpų negirdėjo blogo žodžio tariant apie miestelėnus. Prasmingai jų gyvenimas bėgo sodyboje Vilniaus gatvėje. Algirdo drožtos skulptūrėlės būdavusios linksmos, sukeldavusios šypseną. Nuo nagingo medžio meistro tiesiog sklido ypatinga gerumo šviesa. To ypač reikia šiandien mūsų gyvenime kiekvieną dieną.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija