2015 m. sausio 30 d.    
Nr. 4
(2124)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Ekumeninės pamaldos Kaune

Maldos už krikščionių vienybę savaitę Kaune, Paminklinėje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje, sausio 23 dienos vakare į ekumenines pamaldas susirinkę kelių krikščioniškų Bažnyčių ir bendruomenių vadovai bei nariai kartu prašė Viešpatį suteikti vienybės dvasios, uždegti gydančia ir jungiančia Dievo meilės ugnimi.

Pamaldoms vadovavo jas surengęs parapijos klebonas, Kauno I dekanato dekanas mons. Vytautas Grigaravičius. Jose dalyvavo drauge prie Didžiojo altoriaus atėję parapijos vikaras kun. Nerijus Pipiras, altaristas kun. Virginijus Lenktaitis, Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės bažnyčios kun. Saulius Juozaitis, Stačiatikių Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios kunigas Igoris Rinkevičius ir seminaristas Dmitrijus Turdalijevas, Evangelikų reformatų bažnyčios diak. Jonas Žiauka, Jungtinės metodistų bažnyčios kun. Remigijus Matulaitis bei Krikščionių bendrijos „Tikėjimo žodis“ pastorius Gabrielius Lukošius.


Kunigai ir vienuoliai išauga mūsų visuomenėje

Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ
Ričardo Šaknio nuotrauka

„Vienuolių uždavinys – ne aprėpti kuo daugiau darbų, bet gyvu tikėjimu liudyti visuomenei, kad apsimoka gyventi Dievo artumoje“, – teigia Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, atsakydamas į „XXI amžiaus“ klausimus, atsiliepdamas į popiežiaus Pranciškaus apaštalinį laišką Pašvęstojo gyvenimo metų proga.

Kiek svarbus yra Jums, ne tik kaip Jėzaus Draugijos nariui, bet ir kaip vienuoliui, užimančiam aukščiausias hierarchines pareigas Lietuvos Katalikų Bažnyčioje, popiežiaus Pranciškaus (beje, taip pat jėzuito) apaštalinio laiško Pašvęstojo gyvenimo metų proga išreikštas palinkėjimas, kad „Pašvęstojo gyvenimo metai turi rūpėti ne tik pašvęstiesiems asmenims, bet ir visai Bažnyčiai, įskaitant pasauliečius, kurie šių metų minėjimą turi išgyventi kaip malonę“?


Dvasinė bendrystė

Ekumeninių pamaldų dalyviai,
kunigai ir jungtinio choro giesmininkai

X–XVI amžiuje Europoje vykęs krikščionybės skaidymasis į konfesijas (katalikai, stačiatikiai, evangelikai liuteronai, evangelikai reformatai ir t. t.) tęsėsi šimtmečius. Nors visos konfesijos pripažino tą patį Dievą (Jėzų Kristų), krikštą, pagrindinę maldą „Tėve mūsų“, Tikėjimo išpažinimą bei kitas kai kurias maldas, tačiau kiekvienoje konfesijoje buvo meldžiamasi tarsi į „savąjį Dievą“. Tad ir buvo pradėtas vadinamasis ekumeninis judėjimas. Šis žodis – dviejų graikų kalbos žodžių darinys: „okos“ (namas) ir „oikomenė“ (gyvenimas kartu, o plačiąja prasme, visa žmonija, gyvenanti Žemėje ir pripažįstanti Kristų kaip visos Visatos Valdovą).

Pirmasis lietuvių ekumeninis judėjimas, siekiant užmegzti dialogą, suartinant konfesijas bendram krikščioniškam tikėjimui, įvyko Čikagoje. Čia buvo surengtos pirmosios lietuviškos ekumeninės pamaldos. Šiandien jos, kaip dvasinė bendrystė, įgauna vis didesnę reikšmę. Dabar kasmet sausio 18–25 dienomis vyksta aštuondieniai, skirti krikščionių vienybei skatinti.


Žinojimo apgaulė

Kun. Nerijus PIPIRAS

Kartais susimąstau, ar yra daug žmonių, kurie apie Jėzų nieko nežino. Šiais laikais, dvidešimt pirmame amžiuje, galbūt teoriškai įmanoma nieko nežinoti. Tačiau mes esame vakarų kultūros, kurios čiuptuvai šiandien netgi prieš veiksmą sužino visą jo cheminę sudėtį, žmonės.

Spėčiau, kad šiuolaikiniam žmogui neįmanoma būtų nieko nežinoti apie Jėzų. Net ir pirmokas šį vardą dažnokai bando tarti lyg kokį priežodį. Taigi, žinome. O ar to pakanka? Juk neretai atrodo, kad šiuolaikinio žmogaus santykis su Jėzumi yra aš – Tau, Tu – man. O jeigu kas nors daugiau, tuomet ko Tau iš manęs reikia? Deja, Tas, apie kurį žinome, lieka tik tam tikru gyvenimo prieskoniu. O tai yra jau šių laikų sugedimo diagnozė, lyg Dievas kaišiotų pagalius į mūsų pažangos ratus.


Ekumeninė paroda „Per Jį, su Juo ir Jame“

Lina Kiršaitė

Maldų už pasaulio krikščionių vienybę savaitės metu, sausio 21 dieną, trečiadienį, Panevėžio miesto dailės galerijoje atidaryta ekumeninė Lietuvos krikščionių menininkų darbų paroda „Per Jį, su Juo ir Jame“, kurioje tapybos, fotografijos, skulptūros darbus ir instaliacijas pristato 11 profesionalių menininkų: vilniečiai Romualdas Balinskas, Ramūnas Čeponis, Rimvydas Markeliūnas, Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, šiaulietis Ugnius Ratnikas, ignalinietis Jonas Grunda, pasvalietis Kęstutis Krasauskas, panevėžiečiai Irina Nosova, Alfridas Pajuodis, Jūratė Ridikienė ir Rimantas Ridikas. Paroda veiks iki vasario 15 dienos.

Organizatorių – Panevėžio krikščioniško pilietinio veikimo forumo (KPVF) – sumanymu, parodoje buvo kviečiami dalyvauti menininkai, išpažįstantys krikščioniškas vertybes ir jomis gyvenantys. Renkant darbus nebuvo siekta atspindėti tik religinę tematiką, tačiau svarbus kriterijus buvo meninė darbų vertė. Vienas svarbiausių KPVF uždavinių ir šio renginio tikslų – stiprinti skirtingų krikščioniškų bendruomenių bendradarbiavimą, telkti bendroms iniciatyvoms.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija