2015 m. sausio 30 d.    
Nr. 4
(2124)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Meno kūriniai iš Hamburgo

Benjaminas ŽULYS

Aliutė Mečys. Tėvo namai, 1987
Dailininkų paveldo forumo nuosavybė

Kaunas. Meno kūrinių parodos Kaune – jau seniai ne naujiena. Čia muziejuose, galerijose buvo eksponuojama ne vienos šalies, epochos, įvairių krypčių menininkų darbai. Ne vieno mūsų menininko darbai buvo ir tebėra eksponuojami užsienio galerijose.

Šįkart Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus M. Žilinsko galerijoje buvo atidaryta ir iki vasario 8 dienos veiks unikali dailės paroda. Tai – Hamburge (Vokietija) gyvenančios lietuvių dailininkės Aliutės Mečys kūrinių paroda, jos gausios kūrybos meno darbų palikimo dalelė. Deja, pati autorė prieš metus išėjo iš gyvenimo...

Projekto vadovas – muziejaus direktorius, menotyrininkas Osvaldas Daugelis, kuratorė – dr. Rasa Žukienė.

Viskas prasidėjo nuo to, kai O. Daugelis, jo kolegos Edmundas Ulozas ir Milda Kairaitienė išvyko į jiems jau gerai žinomos dailininkės miestą Hamburgą. Jie panoro patys artimiau susipažinti su menininkės kūryba ir kaip nors gauti jos darbų parodai Lietuvoje. Sumanymas pavyko – atkaklūs lietuviai pelnė Hamburgo dailininkų paveldo forumo specialistų pasitikėjimą ir į Kauną atvežė 62 dailininkės kūrinius, kurie nūnai ir eksponuojami M. Žilinsko galerijoje.


Medalių kūrėjų stovyklos darbų paroda

Laimutė Vasiliauskaitė-Rožukienė

Meistrų medaliai: Petro Gintalo

VILNIUS. Atidarant medalių kūrėjų stovyklos darbų parodą „Via Baltika“ Šv. Jonų galerijoje, Telšių akademijos dėstytoja ir stovyklos dalyvė Remigija Vaitkutė priminė, kad ji tradiciškai jau rodyta Telšiuose, Žemaičių „Alkos“ muziejuje.

Menotyrininkė dr. Neringa Markauskaitė, kuri medalių kūrėjų stovykloje dalyvavo pirmą kartą, sakė: „Vienintelė tokia stovykla Lietuvoje, subūrusi medalininkų bendruomenę, be ilgaamžių tradicijų ugdanti ir jaunesniuosius medalininkus, labai svarbi. Bandėme tyrinėti medalių liejimo būdus, pavyzdžiui, latvis medalininkas Kaarlis Alainis pademonstravo ketaus liejybą (sudaužyti ir perlieti radiatoriai, gauta visai nebloga kokybė). Stovyklos dalyviai, nepaisant naujų stilistinių kompozicijų ieškojimų, atsigręžė į ilgaamžiškumą ir seniausias šios tradicijos plotmes. Temos skirtos Lietuvos ir Žemaitijos istorijai (Kristijonui Donelaičiui, Mikalojaus Daukšos „Postilei“, Merkeliui Giedraičiui), tačiau pagrindinė tema – „Via Baltika“ – dedikuota Baltijos kelio 25 metų sukakčiai“.


Susimąstyti verčiančios skulptūros

Paulius LEMEŽIS

KAUNAS. Verslo lyderių centre BLC, galerijoje „Aukso pjūvis“ menininko Gintaro Kamarausko skulptūrų parodoje „Dideli – mažuose“ eksponuojami neeiliniai, niekur anksčiau nematyti dailininko darbai. Parodos atidarymo metu buvo diskutuojama apie meno sampratą, G. Kamarausko asmenybę ir kūrybą, kitus įdomius su menu susijusius dalykus.

Renginį pradėjo galerijos „Aukso pjūvis“ direktorė Lolita Vyžintienė. Ji papasakojo apie G. Kamarausko kūrybą ir parodos idėją. Anot jos, šioje parodoje eksponuojami tokie darbai, kuriuos autorius kūrė žiemos vakarais vienumoje. Šiuos darbus jis buvo pasiryžęs pasilikti tik sau, jų nedemonstruoti, tačiau L. Vyžintienės dėka šios skulptūros išvydo dienos šviesą. Galerijos direktorei L. Vyžintienei pritarė ir menotyrininkė D. Kamarauskienė (parodos autoriaus žmona). Anot jos, paroda yra išskirtinė – eksponuojamos mažos, nedidelės skulptūros, tačiau jos iliustruoja didelius, paprastus, visiems suprantamus dalykus.


Įvairiapusė atmintis

Benjaminas ŽULYS

KAUNAS. Ant Kauno choralinės sinagogos „Ohel Jakov“ pastato yra, tiesa, jau išblukęs užrašas, bylojąs, kad „šis pastatas yra atviras visoms tautoms“. Tad ir tą popietę čia buvo atidaryta jaunos lietuvės dailininkės Ugnės Rudinskaitės meno darbų paroda „Atmintis“. Ji skirta Kauno geto sunaikinimo 70-mečiui atminti ir Lietuvos žydų genocido dienai paminėti.

Kauno žydų religinės bendruomenės vadovas, Choralinės sinagogos seniūnas Mauša Bairakas, žydų kultūros tyrinėtoja Asia Gutermanaitė papasakojo apie kai kurias žydų tradicijas, kančias, mirtis Kauno gete, septintajame, devintajame fortuose, kitose Lietuvos, pasaulio vietovėse. Buvo prisimintas legendinis žydų kantorius, nuo pat vaikystės pripažintas vunderkindu, vėliau išgarsėjęs visame pasaulyje Miša Aleksandravičius. Jo koncertai kažkada į Kauno sakralinę sinagogą sutraukdavo visą Kauno inteligentiją. Viename jaunos dailininkės darbų, pristatytų parodoje, kaip tik pavaizduotas žymusis menininkas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija