2015 m. vasario 13 d.    
Nr. 6
(2126)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Bibliotekininkai atskleidė knygos anatomiją

ANYKŠČIAI. Rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos lankytojai, Knygos šventės dalyviai turėjo progą apžiūrėti unikalią parodą, skirtą knygos anatomijai. Be abejo, visi daugiau ar mažiau žino apie žmogaus anatomiją, su šiuo dalyku susipažįstama dar mokyklos suole. Tačiau knygos anatomija – neįprastas, negirdėtas ir neregėtas dalykas. Anykštėnai bibliotekininkai visuomenei tai atskleidė informatyviausiomis priemonėmis.

Idėjos autorius buvo iš Anykščių krašto kilęs bibliografas, bibliotekininkystės mokslininkas, daugelio mokslinių straipsnių ir knygų autorius, Anykščių rajono savivaldybės įsteigtos Teresės Mikeliūnaitės kultūros premijos laureatas prof. Osvaldas Janonis. Jis ne kartą lankėsi Anykščių bibliotekoje, bendravo su darbuotojais, dalyvavo čia organizuojamuose mokslininko knygų pristatymuose, parodų atidarymuose, kraštotyrininkų sambūriuose, aptarė įvairius bendrus projektus. Vieno tokio susitikimo metu profesorius prasitarė, kad būtų verta parengti parodą apie knygos anatomiją, kad visuomenė išsamiau susipažintų su knygos sandara, leidybos ypatumais, poligrafinėmis, įrišimo medžiagomis bei kitomis subtilybėmis. Anykščių bibliotekos darbuotojams tokia mintis patiko, jie ėmėsi kūrybinių darbų: rašė projektą finansavimui gauti, rinko medžiagą, rengė plakatus, ieškojo rėmėjų. Anykštėnų iniciatyvą parėmė Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, rajono savivaldybė, anykštėno Petro Kalibato įkurta leidykla „Petro ofsetas“.

Paroda buvo parengta taip profesionaliai, kad ne visi lankytojai patikėjo, jog ji – pačių anykštėnų, o ne atvežta iš sostinės ar kito didmiesčio. Netgi kitų miestų bibliotekų darbuotojai, knygos mylėtojai žavėjosi šia paroda. O Vilniaus universiteto biblioteka pakvietė anykštėnus parodą „Knygos anatomija“ atvežti pas juos 2015-ųjų pavasarį.

Taigi, apie kokius knygos „organus“ galėjo sužinoti ir pamatyti juos plakatuose, stenduose parodos lankytojai? Pasirodo, knygos anatomija daugeliu atveju atitinka žmogaus anatomiją. Pavyzdžiui, knygos „oda“ – popierius, kurio yra įvairių rūšių, atspalvių, struktūros, „stuburas“ – viršelis, puslapiai, įrišimo medžiagos, „akys“ – iliustracijos, „ūgis“ – knygos formatas, DNR prilyginami knygose užrašyti autografai, dedikacijos, uždėti spaudai. Kaip žmogų puola įvairūs virusai, bakterijos, taip ir knygas veikia kenkėjai. Parodoje buvo galima pamatyti ne tiktai išraiškingus plakatus, bet ir konkrečius knygų egzempliorius: įspūdingo dydžio ar miniatiūrines knygas, knygas su leidyklos broku, akliesiems skirtu Brailio raštu išspausdintus leidinius, kenksmingų sąlygų, bakterijų paveiktus puslapius ir t. t.

Vytautas BAGDONAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija