2015 m. vasario 13 d.    
Nr. 6
(2126)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Rikiuokitės ir pasišvęskite...

Palaimintojo Jurgio Matulaičio liturginis minėjimas ir Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos VIII konferencija

Atnašos

Sausio 27-oji yra Palaimintojo Jurgio Matulaičio mirties ir gimimo dangui diena, todėl kasmet šią dieną gausūs tikinčiųjų būriai tradiciškai renkasi į Marijampolės dramos teatro salę, kur vyksta Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos (toliau Draugija) respublikinė konferencija (kas antri metai – suvažiavimas), 12 val. aukojamos iškilmingos šv. Mišios Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Mažojoje Bazilikoje, po to sugrįžus ir po agapės Draugijos diena tęsiasi toliau.

Šiemet konferencija prasidėjo jos vedėjų sesers Onutės Petraškaitės MVS ir Draugijos koordinatoriaus Vito Buškevičiaus pasveikinimu. Pasidžiaugta piligrimais iš Vilniaus, Kauno, Šiluvos, gausiu Telšių ir Kauno kunigų seminarijos auklėtinių būriu, rankų pakėlimu prisistatė 22 Draugijos skyriai (jauniausias kuriasi Marijampolės Šv. Vincento Pauliečio parapijoje).


Įšventintas naujas kunigas

Vyskupas Jonas BorutaSJ
sveikina kun. Donatą Liutiką

Sausio 25 dieną, sekmadienį, kai Katalikų Bažnyčia prisiminė šv. apaštalo Pauliaus atsivertimą bei baigė maldų už krikščionių vienybę savaitę, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ Žemaičių Kalvarijos Šventovėje kunigu įšventino diak. Donatą Liutiką. 12 val. šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, koncelebravo jo augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius kan. Viktoras Ačas, vicerektorius, Telšių vyskupijos kurijos kancleris kan. Remigijus Saunorius, dvasios tėvas kun. Saulius Tomošaitis, Kauno Kunigų seminarijos proepedeutinio kurso Šiluvoje vadovas kan. Andriejus Sabaliauskas, Telšių vyskupijos vyskupo sekretorius kun. Haroldas Šneideraitis, Gargždų parapijos vikarai kun. Donatas Žukauskas ir kun. Vytautas Liesis, liturgijoje patarnavo Gargždų parapijos diakonas Audrius Undraitis ir Telšių kunigų seminarijos bei Kauno kunigų seminarijos propedeutinio kurso klierikai. Šv. Mišių metu giedojo Žemaičių Kalvarijos parapijos Sumos choras, vadovaujamas vargonininkės Kristinos Kondratavičienės ir vaikų choras, kurio vadovė – Irutė Taujanienė.


Ekumeninės pamaldos Biržuose

Paskutinę sausio savaitę įvairiose Biržų bažnyčiose vyko ekumeninės pamaldos.

Pirmadienį, sausio 26-ąją, skirtingų miesto Bažnyčių maldininkai rinkosi gražioje reformatų bažnyčioje. Pamokslą apie Biržuose stipriai veikiančią bičiulišką ekumeninę dvasią pasakė Biržų Jungtinės Metodistų Bažnyčios kun. Giedrius Jablonskis.

Antradienį, sausio 27-ąją, maldininkai rinkosi pas metodistus. Pamokslą apie visiems bendrą žmogiškąjį silpnumą ir visus vienodai mylintį Dievą pasakė evangelikų reformatų kun. Rimas Mikalauskas. „Per atgailą mes vėl tampame viena. Jeigu nuodėmė suskaldo, tai atgaila mus vėl sugrąžina į vienybę“, – sakė jis.

Trečiadienį, sausio 28-ąją, ekumeninės pamaldos vyko sekmininkų maldos namuose, kurie yra įsikūrę buvusioje stačiatikių cerkvėje. Evangelikų liuteronų kun. Juozas Mišeikis pamoksle išvystė visos ekumeninės savaitės mintį, jog tegul pagrindinis mūsų troškimas – mūsų vienybė Kristuje – bus pasiekta ne formaliai, ne tik švenčių proga, bet ir kasdienybėje. „Be išankstinių nusistatymų matyti ir priimti brolį ir sesę, šalia esantį kiekvieną dieną, tegul bus mūsų nuolatinis siekimas. Krikščionys yra persekiojami vien už tai, kad jie yra krikščionys, žeminami dėl Jėzaus vardo,“ – sakė kunigas.


Kuo išgydomi dvasiniai šio amžiaus raupsai?

Kun. Nerijus PIPIRAS

Senojo Testamento Kunigų knygoje skaitome, kad žmogus, ant kurio odos atsiranda išbėrimas, patinimas ar pašviesėjimas – raupsų ligos požymiai – turi gyventi už stovyklos ir šaukti: „Nešvarus, nešvarus“.

Įdomi dezinfekcijos priemonė. Galbūt apie ją išgirdę mūsų visuomenės sveikatos centrai tik numotų ranka: neefektyvu, senamadiška, atgyvenę, nehumaniška.

Į visą šią praktiką norisi žvelgti kiek iš kitos pusės. Žinoma, anų klaikų rykštė – raupsų liga – šiuolaikiniam civilizuotam pasauliui neatrodo baisi. Jos nasrai atšipę bent jau išsivysčiusioms tautoms. Tačiau visgi ir šiandien šia liga Azijos ir Afrikos žemynuose serga keli milijonai žmonių. Taip kalbame apie fizinius raupsus. Galbūt daug daugiau žmonių suserga dvasiniais raupsais. Sakoma, kad pirmieji šios ligos simptomai labai paslaptingi – skausmo nejautimas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija