2015 m. vasario 27 d.    
Nr. 8
(2128)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Atviras laiškas dėl pagalbos Rusijos valdžios neteisėtai įkalintiems Ukrainos pilietei Nadijai Savčenko ir Estijos piliečiui Estonui Kohverui

Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei,

Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkei Loretai Graužinienei,

Lietuvos Respublikos Vyriausybės Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui

Gerbiamieji Lietuvos Respublikos Prezidente, Seimo Pirmininke, Premjere,

kaip asmenys, dėl patriotinės veiklos sovietmečiu patyrę totalitarinio režimo represijas ir gerai suvokiantys, ką reiškia įkalinimas nedemokratinės Rusijos kalėjimuose, kreipiamės į Jus, kviesdami imtis visų reikalingų veiksmų, kad būtų išlaisvinti Rusijos pagrobti Ukrainos karinių oro pajėgų lakūnė Nadija Savčenko ir Estijos saugumo tarnybos pareigūnas Estonas Kohveras.        

Siūlome Jums aukščiausiu Valstybės lygiu pasiūlyti Rusijos valdžiai tarptautinių santykių praktikoje žinomą sprendimo būdą, kuomet valstybės apsikeičia dėl įvairių motyvų sulaikytais asmenimis. Lietuvos Respublika galėtų pasiūlyti Rusijai išlaisvinti abu neteisėtai įkalintus mums draugiškų valstybių, sąjungininkių, piliečius, mainais į Lietuvoje sulaikyto Sausio 13-osios bylos įtariamojo Rusijos piliečio Jurijaus Melo perdavimą Rusijai. Tokie mainai, mūsų požiūriu, būtų morališkai priimtini nes minėtas įtariamasis nėra svarbi bylos figūra, jam nepalankiausiu atveju – nusikalstamų veikų vykdytojas, o ne sumanytojas ar organizatorius.

Nepriklausomai nuo to, koks būtų Rusijos pusės reagavimas į tokį pasiūlymą, jį tinkamai paskleidus, Lietuva pristatytų save tarptautinės bendrijos akivaizdoje (kaip krikščionys pridurtume – ir Amžinybės akivaizdoje) kaip šalis ir tauta, į vis brutalėjantį politikos pasaulį nešanti žmoniškumo ir atjautos vertybes. Reikėtų spręsti ir veikti neatidėliojant, nes ypač Nadijos Savčenko, dėl neteisėto sulaikymo paskelbusios bado streiką ir badaujančios jau apie 70 dienų, gyvybei yra iškilęs realus pavojus.

Pasitikėdami Jūsų gera valia,

Vyčio kryžiaus ordino kavalieriai –

Ses. Nijolė Sadūnaitė,
kun. Robertas Grigas,
Antanas Terleckas,
Andrius Tučkus

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija