2015 m. vasario 27 d.    
Nr. 8
(2128)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Paminėti laisvės kovotojai

Renginio dalyviai prie
paminklo žuvusiems partizanams

Vasario 8-ąją nemažas būrys Jankų seniūnijos žmonių bendruomenės salėje susirinko į šv. Mišias, kurias aukojo Višakio Rūdos klebonas kun. Vidmantas Striokas. Tą dieną melstasi už žuvusius Lietuvos laisvės kovotojus, tremtyje mirusius politinius kalinius ir tremtinius. Po šv. Mišių savo išgyvenimais pasidalijo buvusi politinė kalinė ir tremtinė Ilona Puskunigienė. Ji papasakojo apie tai, kaip buvo tardyta ir kankinta. Kalbėjo ir kiti šiurpaus likimo liudytojai. Apie 1946 m. birželio 11 d. žuvusius partizanus Joną Oleką iš Jankų ir Antaną Šileiką iš Kuro pasakojo juos gerai pažinojęs buvęs partizanų rėmėjas Zenonas Rakauskas. Pasak jo, kai buvo nušauti partizanai Oleka ir Šileika, juos laikinai užkasė kovos vietoje. Gražiai aptvėrė beržo tvorele, pastatė beržinius kryželius. Tvorelė ilgai vis buvo ardoma ir niekinama, o kryželiai sulaužomi. „Žalgirio“ rinktinės partizanai juos vėl atstatydavo, o jų rėmėja Ona Benienė iš Kurų kaimo apsodindavo gėlėmis ir apjuosdavo vainiku. Stribai ir enkavėdistai kapą niekindavo, o partizanai – atstatydavo. Taip buvo kovojama iki 1950 metų, kol partizanams atsibodo. Jie 1950 metais kapus užminavo: padėjo prieštankinę miną ir sujungė ją su kryžiumi. Kai tik okupantai rovė kryžių, mina sprogo. Vietoje žuvo trys niokotojai: stribas Bronius Bakas, enkavedistas Bogomolov ir trečiasis, kurio pavardę Z. Rakauskas jau pamiršo. Tada okupantų valdžia išleido įsakymą kapų neliesti ir neniekinti. Apie kitus žuvusius Jankų valsčiaus partizanus kalbėjo 9-osios Šaulių kuopos vadas Algimantas Vengraitis.

Paskui renginio dalyviai ėjo į pamiškę, kur būdavo sumetami išniekinti žuvusių partizanų kūnai. Čia stovi gražus paminklas, prie jo renginio dalyviai padėjo gėlių, uždegė žvakių žuvusiems partizanams atminti, pasidalijo prisiminimais.

Vėl sugrįžę į bendruomenės salę, renginio dalyviai galėjo pasivaišinti ir pasiklausyti Būdos kaimo saviveiklininkų, vadovaujamų Vidos Bagdonienės, koncerto. Lietuvos Nepriklausomybės šventę parėmė Jonas Januša su žmona, iš Patašinės kaimo, anksčiau gyvenę Jankuose. Renginio scenarijų sudarė Jankų bibliotekos vedėja Eglė Kančienė.

Rapolas LIEKĖ

Kazlų Rūdos savivaldybė
Zenono RAKAUSKO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija