2015 m. kovo 13 d.    
Nr. 10
(2130)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Pamąstymų apie Tautą ir Tėvynę renginys

Prof. Romualdo Grigo mintys
apie Tautą ir Tėvynę

„Versmės“ leidyklos darbuotojas,
ats. plk. Arūnas Dudavičius
pristato knygas

Kovo 1 dieną Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčios konferencijų salėje įvyko labai prasmingas renginys – „Pamąstymai apie Tautą ir Tėvynę“. Visada laukiamas kauniečių svečias profesorius akademikas, XXVII knygos mėgėjų draugijos narys Romualdas Grigas peržvelgė mūsų tautos gyvavimo istoriją, jos dvasinės ir materialinės kultūros gelmes, praeitį ir dabartį, gyvais pavyzdžiais nušvietė valstybės ir tautos santykį, mūsų tautos gyvybingumą, pabrėždamas rašytojo Dano Kaukėno žodžius: Čia ir mūsų namai, ir senolių kapai, / Mūsų girios ir žaliosios pievos. / Šitą kraštą mylėt ir globot, ir apgint / Nuo amžių mums pavedė Dievas.

„Versmės“ leidyklos vadovas, XXVII knygos mėgėjų draugijos narys Petras Jonušas papasakojo apie leidyklos darbą, jos tikslus, joje leidžiamų knygų idėjinę kryptį – geriau pažinti savo kraštą, jo praeitį, istorijos vingius.

Išėjęs į atsargą, buvęs autoritetingas Lietuvos kariuomenės pulkininkas, dabar – aktyvus leidyklos bendradarbis Arūnas Dudavičius pristatė leidykloje išleistas profesoriaus Romualdo Grigo knygas „Lietuvių tautos išlikimo drama“ ir „Pralaimėjęs Kainas“. Knyga „Pralaimėjęs Kainas“ išleista antrą kartą. Autorius, ją pavadinęs kritine istoriosofine apybraiža, kelia filosofinius pamąstymus, kas yra kainiškoji žmonijos padermė, kaip ji atsirado, kokios aplinkybės sąlygojo jos atsiradimo atmainą – bolševizmą, ko žmonija pasimokė ar dar pasimokys iš tos atmainos.

Pristatyta ir „Homo Liber“ leidyklos išleista Jono Rinkevičiaus parengta knyga „Su Lietuva širdy“. Ją pristatė Lietuvai pagražinti draugijos valdybos pirmininkas, XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkės pavaduotojas Juozas Dingelis. Knygoje pateikti šilti prisiminimai apie įžymią Lietuvos visuomenės veikėją, drąsią lietuvybės puoselėtoją Pietryčių Lietuvoje, knygnešio Prano Verkelio anūkę Birutę Verkelytę-Fedaravičienę, švenčiančią 100 metų jubiliejų. Kalbėtojas pabrėžė B. Verkelytės-Fedaravičienės gyvenimo unikalumą, jos nepaprastą pareigingumą, žmonių teisių gynimą buvusiame lenkų okupuotame krašte. J. Dingelis pacitavo knygos sudarytojo mintį, kad jai padėjo išlikti „neokupuotai“ savo dvasia  jos tėvų ir protėvių įskiepytas atsparumas priešintis pavergėjams. Jos idealizmas, kilniadvasiškumas, begalinis pasiaukojimas ir ryžtas daryti gerus darbus žmonėms ir Tėvynei Lietuvai imponuoja, kelia susižavėjimą ir kartu įpareigoja.

Susirinkusieji įdėmiai išklausė ir koncertinę programą. Muzikinę programą atliko Lietuvos edukologijos universiteto docentė Zita Grigienė, atvykęs iš Kinijos jos mokinys Vang Yu ir Giedrė Baranauskienė. Ilgų plojimų susilaukė lietuviškai dainavęs Vang Yu (baritonas) ir jo mokytoja Z. Grigienė (sopranas). Žiūrovai dėkojo ir jiems akompanavusiai Giedrei Baranauskienei.

Šį prasmingą renginį, skirtą artėjančiai Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo šventei, parengė XXVII knygos mėgėjų draugija, Lietuvos universitetų moterų asociacija (LUMA) ir šių organizacijų vadovė Dalia Poškienė, bendruomenės centras „Žaliakalnio aušra“ ir jo pirmininkė Regina Markevičienė).

Zigmas Tamakauskas,
Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus Švietimo komiteto pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija