2015 m. balandžio 17 d.    
Nr. 15
(2135)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Kalvarijų dekanate

Pagrindinei mokyklai suteiktas Šv. Faustinos Kovalskos vardas

Mokyklos direktorę Liliją Sadaiską
sveikina Vilniaus Palaimintojo
kun. Mykolo Sopočkos hospiso
direktorė sesuo Michaela Rak

Vilniaus rajono savivaldybės
merė Marija Rekst atidengia naująjį
mokyklos pavadinimą skelbiančią lentą

Riešės klebonas kun. Vytautas
Rudis šventina Šv. Faustinos
Kovalskos mokyklos vėliavą

RIEŠĖ. 2015 metai miestelio pagrindinei mokyklai ypatingi – šiemet ugdymo įstaigai sukaks 150 metų. Tačiau ypatinga šventė šios mokyklos bendruomenei buvo balandžio 9-ąją – jai oficialiai suteiktas Šv. Faustinos Kovalskos vardas. Tad jau nuo ankstyvo ryto vyko paskutinis pasiruošimas šventei. Visi jaudinosi, nes juk nuo šios dienos mokykla atverčia naują gyvenimo puslapį, ant mokyklos bendruomenės pečių guls didelė atsakomybė, nes tai – pirmoji švietimo įstaiga Lietuvoje, kuriai suteiktas Šv. Faustinos Kovalskos vardas.

Globėjos vardo suteikimo mokyklai iškilmės prasidėjo šv. Mišiomis Šv. vysk. Stanislovo bažnyčioje, jas aukojo klebonas kun. Vytautas Rudis.

Iš bažnyčios iškilminga eisena pajudėjo mokyklos link. Į renginį atvyko daug garbingų svečių: Seimo narė Rita Tamašunienė, Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst, Švietimo skyriaus vedėja Lilija Andruškevič, vyriausioji specialistė Janina Klimaševska, tarybos narė Elžbieta Sadaiska, Vilniaus Palaimintojo kun. Mykolo Sopočkos hospiso direktorė sesuo Michaela Rak, Riešės seniūnė Ana Kotvicka, Vilniaus miesto ir Vilniaus krašto mylėtojų draugijos iš Poznanės (Lenkija) atstovai, partneriai iš Ščitno miesto, kaimyninių švietimo įstaigų vadovai, mokyklos, kurioje mokoma lenkų kalba, bendruomenė, mokinių tėvai. Gausiai susirinkusiuosius pasveikino mokyklos direktorė Lilija Sadaiska. Moksleiviai visus pasitiko menine programa. Scenoje mokiniai vaidino, šoko ir dainavo. Šventės metu prisiminta Šv. Faustinos Kovalskos asmenybė, jos nuveikti darbai, puoselėtos vertybės. Klebonas pašventinto mokyklos vėliavą, kuri nuo šiol sveikins į mokyklą susirenkančius vaikus ir įpareigos įprasminti bei pateisinti mokyklai suteiktą vardą naujais darbais, gražiais poelgiais.

Šventės metu žodis buvo suteiktas ir svečiams. Jie dėkojo visai mokyklos bendruomenei už tai, kad puoselėjamos tautinės, istorinės, patriotinės ir krikščioniškosios vertybės, kad jaunoji karta ugdoma šios iškilios asmenybės gyvenimo pavyzdžiu būti dorais ir išmintingais piliečiais.

Riešės pagrindinėje mokykloje dirbsiančius pedagogus ir mokinius sveikino merė M. Rekst ir dėkojo vardo suteikimo mokyklai idėjos iniciatoriams, o jaunimui linkėjo gerbti šventosios atminimą bei vadovautis jos idealais.

Beje, Vilniaus rajone yra dar dvi mokyklos, pavadintos šventųjų vardais:  Egliškių Šv. Jono Bosko ir Medininkų Šv. Kazimiero vidurinės mokyklos.

Irena Mikulevič

Marjano Paliuškevičiaus nuotraukos

 

Šv. Faustina

Marija Faustina Kovalska (tikr. Helena Kovalska) gimė Lenkijoje, Švinicos parapijos Glogoviecų kaime 1905 m. rugpjūčio 25 d. Nuo mažens mergaitei buvo būdingas pamaldumas, darbštumas, paklusnumas ir didelis jautrumas žmonių nelaimėms. Mokyklą lankė tik trejus metus: būdama šešiolikos pradėjo dirbti, kad padėtų tėvams. Pašaukimą savo sieloje jautė nuo septynerių metų, bet tėvai nesutiko, kad stotų į vienuolyną. Tačiau Helenos ryžtas nugalėjo tėvų pasipriešinimą, ir 1924 metais ji pagaliau galėjo prašytis priimama į Palaimintosios gailestingumo Motinos Švč. Mergelės Marijos kongregaciją. Davusi amžinuosius vienuolinius įžadus, nuo 1933 m. gegužės 25 d. gyveno Vilniuje, čia patyrė Jėzaus apsireiškimus, kuriuos užrašė savo dienoraštyje. Vilniuje Faustinos dvasios tėvas buvo kun. prof. Mykolas Sopočka (Michal Sopočko, 1888–1975), jo padedama, ėmėsi skelbti Viešpaties gailestingumą. Kun. M. Sopočka susitarė su dailininku Eugenijumi Kazimirovskiu, kad jis nutapys Išganytojo atvaizdą pagal Faustinos regėjimus. Vienuolė pusę metų lankydavosi dirbtuvėje kas savaitę, kad nurodytų klaidas bei patikslintų detales.

Sesuo Faustina mirė Krokuvoje 1938 m. spalio 5 d. 2000 m. balandžio 30 d. popiežius Jonas Paulius II Faustiną Kovalską kanonizavo – paskelbė šventąja.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija