2015 m. balandžio 17 d.    
Nr. 15
(2135)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Paminklinė Kristaus Prisikėlimo šventovė – jau Bazilika

Eucharistiją Kristaus Prisikėlimo
šventovėje šventė vyskupai ir kunigai

Nešamos atnašos

Kauno Paminklinė Kristaus Prisikėlimo
bažnyčia nuo šiol bus Bazilika

Apaštališkasis nuncijus
Baltijos šalyse arkivyskupas
Pedras Lopesas Kvintana

Balandžio 6-ąją, antrąją šv. Velykų dieną, švenčiant Eucharistiją Kauno Kristaus Prisikėlimo šventovėje, dalyvaujant apaštališkajam nuncijui Baltijos šalyse arkivyskupui Pedrui Lopesui Kvintanai (Pedro López Quintana), Kauno arkivyskupui metropolitui Sigitui Tamkevičiui SJ, kitiems Lietuvos vyskupams, kunigams, tikintiesiems, iškilmingai paskelbta apie popiežiaus Pranciškaus jai suteiktą bazilikos titulą. Šis titulas vainikavo bažnyčios kertinio akmens pašventinimo 80-metį ir konsekracijos 10-metį. Pamaldas transliavo LRT televizija ir „Marijos radijas“.

Iškilmių liturgijai vadovavo apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana, koncelebravo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius SJ, Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas SJ, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Kęstutis Kėvalas, Telšių vyskupijos augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozas Matulaitis, Panevėžio vyskupas emeritas Juozas Preikšas, prel. Vytautas Steponas Vaičiūnas OFS, Jėzaus Draugijos Lietuvoje ir Latvijoje provincijolas kun. Gintaras Vitkus SJ ir dvi dešimtys kunigų.

Su dviguba – Šv. Velykų ir Bazilikos titulo paskelbimo – švente visus iškilmių dalyvius ir susirinkusią bendruomenę pasveikino Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius SJ, paminėjo visų džiaugsmą ir troškimą, kad kiekvieno širdyje būtų išaukštintas Prisikėlęs Kristus, ir pakvietė iškilmėms vadovauti apaštališkąjį nuncijų.

Eucharistijos pradžioje, prieš Dievo žodį, arkivyskupijos kurijos kancleris mons. Adolfas Grušas paskelbė Dieviškojo kulto ir sakramentų kongregacijos prefekto kardinolo Roberto Sarah ir arkivyskupo Arturo Roche 2015 m. sausio 20 d. pasirašytą dekretą apie parapinei Kristaus Prisikėlimo bažnyčiai popiežiaus Pranciškaus suteikiamą Bazilikos (Basilica minor) titulą ir garbę. Ši žinia buvo palydėta padėkos ir džiaugsmo plojimais.

„Brangūs broliai ir seserys, Kristus prisikėlė! Aleliuja! Šį velykinį rytą išgyvename didžiulio džiaugsmo ir vienybės akimirką švęsdami šv. Eucharistiją“, – sakė apaštališkasis nuncijus arkivyskupas P. L. Kvintana, sveikindamas visus susirinkusiuosius. „Visame šiame susibūrime matau ženklą Jūsų maldos ir meilės popiežiui Pranciškui, kuris siuntė mane pas jus kaip savo atstovą išreikšti jo rūpestį, meilę ir artumą“, – kalbėjo homilijoje apaštališkasis nuncijus, išreikšdamas džiaugsmą vadovauti iškilmėms jau Bazilika tituluotoje Kauno šventovėje. Arkivyskupas atkreipė dėmesį, jog Bazilikos titulo suteikimas yra Popiežiaus dėmesio ir rūpinimosi vyskupija ir visa Lietuva ženklas. Šis titulas išreiškia išskirtinį ryšį su Romos Bažnyčia ir aukščiausiuoju pontifiku ir sykiu yra įpareigojimas liturginio gyvenimo intensyvumui bei pavyzdinei artimo meilei. Ypatingas įpareigojimas ir pašaukimas Bažnyčios misijai – būti Dievo žodžio, Popiežiaus mokymo skleidėja. Nuncijus linkėjo visiems būti atsivertusiems Prisikėlusio Kristaus šviesai ir Jo liudytojų misijai.

Iškilmių dalyviams jų pabaigoje apaštališkasis nuncijus arkivyskupas P. L. Kvintana popiežiaus Pranciškaus vardu suteikė palaiminimą.

Lietuvoje dabar jau yra septynios Bazilikos (Kauno arkivyskupijoje trečioji, greta Kauno Arkikatedros ir Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo Bazilikų), visos jos – Šv. Jono Pauliaus II piligrimų kelio šventovės. Bazilika tituluota Kristaus Prisikėlimo šventovė neretai vadinama tautos laisvės ir dvasinio prisikėlimo simboliu. Jos dramatiška istorija liudija skaudų Bažnyčios persekiojimą sovietmečiu – ši bažnyčia, statyta kaip paminklas Lietuvos nepriklausomybei 1922–1940 metais, sovietmečiu buvo paversta Radijo gamykla ir niokojama, atkūrus Nepriklausomybę atstatyta ir konsekruota 2004 metais.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba
Modesto PATAŠIAUS („Lietuvos rytas“) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija