2015 m. balandžio 24 d.    
Nr. 16
(2136)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Gailestingumo žinia iš Vilniaus pasiekė pasaulį

Nuo Šv. Velykų šventės iki balandžio 12-osios Vilniuje, Dievo Gailestingumo šventovėje, vyko Dievo Gailestingumo atlaidai, kurie baigėsi Atvelykio, Dievo Gailestingumo, sekmadienį. Tomis dienomis Vilniuje tikintieji gausiai būrėsi maldai Dievo Gailestingumo šventovėje, kurioje gerbiamas Gailestingojo Jėzaus atvaizdas. Paveikslas nutapytas Vilniuje pagal šiame mieste patirtus šventosios sesers Faustinos Kovalskos regėjimus jai pačiai prižiūrint. Žinia apie Dievo Gailestingumą ir Vilnių pasklido į daugelyje pasaulio šalių.

Balandžio 11-ąją, Gailestingumo sekmadienio išvakarėse, Vilniuje vyko ekumeninė Šviesos kelio procesija nuo Aušros Vartų į Dievo Gailestingumo šventovę

Kiekvieną atlaidų dieną Lietuvos vyskupai aukojo šv. Mišias, o Dievo Gailestingumo sekmadienį šv. Mišių koncelebracijoje dalyvavo ir apaštalinis nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro Lopez Quintana).

Šiemet Vilniuje vykusius Gailestingumo savaitės renginius tiesiogiai rodė Lietuvos ir JAV transliuotojai, o Gailestingumo sekmadienį dar 70 šalių gyventojai žinią iš Vilniaus išgirdo „Marijos radijo“ pagalba. 15 val. šv. Mišias aukojo Vilniaus arkivyskupijos augziliaras vysk. Arūnas Poniškaitis, Kauno arkivyskupijos augziliaras vysk. Kęstutis Kėvalas ir „Marijos radijo“ programų direktorius kun. Gintaras Blužas OFS. Buvo skaitomas pasiaukojimo Gailestingajai Dievo Meilei aktas.

Gailestingumo sekmadienį popiežius Pranciškus paskelbė 2016-uosius Gailestingumo metais. Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas sakė: „Ši Gailestingumo žinia, paskelbta mums čia, Vilniuje, sklinda į visą pasaulį. Gailestingumo metai kviečia mus dar labiau melsti Dievo Gailestingumo sau ir žmonėms visame pasaulyje, ypač kenčiantiems karuose, persekiojamiesiems. Esame kviečiami imtis ir konkrečių gailestingumo darbų. Gailestingojo Jėzaus paveikslas – malonės šaltinis visiems, kurie atsiveria šiam pamaldumui“.

Sesers Faustinos gyvenimo Vilniuje etapas yra ypatingai svarbus. Čia, Faustinai prižiūrint, pagal jos pasakojimą buvo nutapytas Gailestingojo Jėzaus paveikslas. Pirmą kartą jis viešai eksponuotas prieš 80 metų Aušros Vartuose. Šv. Jonas Paulius II meldėsi prie šio paveikslo lankydamasis Lietuvoje, o prieš 15 metų jis s. Faustiną paskelbė šventąja. Atlaidų savaitę lietuvių ir lenkų kalbomis pristatytas sudėtingą paveikslo istoriją pasakojantis filmas „Pasitikiu Tavimi“. Tinkintieji aplankė šv. Faustinos namelį (V. Grybo g. 29A), buvo kviečiami užsukti pas Gailestingojo Jėzaus seseris (Rasų g. 4A), kur dailininkas Eugenijus Kazimirovskis tapė dabar jau visame pasaulyje atpažįstamą Gailestingojo Jėzaus paveikslą.

Gailestingumo savaitę Gailestingumo šventovėje šv. Mišios buvo aukojamos ne tik lietuvių ir lenkų, bet ir anglų, ispanų, prancūzų, italų kalbomis. Šventovę lankė Lietuvos ir kaimyninių šalių vyskupai, gausiai rinkosi tikintieji.

Gailestingumo šventovė jau ilgiau negu metus yra atvira maldai visą parą. Joje laukiamas kiekvienas, trokštantis Dievo Gailestingumo sau ir visam pasauliui. Tikintieji, besilankantys šventovėje, kviečiami maldai ir prie Gailestingosios Dievo Motinos Aušros Vartuose. Vilnius dėl šių sąsajų su Gailestingumu neretai vadinamas Gailestingumo miestu.

Pagal Vilniaus arkivyskupijos kurijos informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija