2015 m. gegužės 8 d.    
Nr. 18
(2138)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Dailininko kūryba įamžinta albume

Kalba fotomenininkas Evaldas
Ivanauskas, sėdi S. Kavaliausko
sūnus Jaunius su žmona Jūrate

PANEVĖŽYS. Dailės galerijoje pristatytas dailininko Stasio Kavaliausko (1935–2003) kūrybos albumas. Renginyje dalyvavo jo artimieji, kūrėją gerai pažinoję ir jo darbus vertinantys žmonės.

Vakarą vedusi S. Kavaliausko marti Jūratė Kavaliauskienė (ji uošvį vadino tėčiu) pasakojo, kaip gimė mintis išleisti žinomo dailininko kūrybos albumą ir kaip sekėsi tai paversti tiktove. Pradžioje žadėta išleisti atsiminimų apie menininką knygą, iliustruotą jo darbais. J. Kavaliauskienė dėkojo savo kūrybinei grupei, kurios rūpesčiu pagaliau dienos šviesą išvydo solidus leidinys. Kalbėjo tos grupės nariai: dailėtyrininkas Sigitas Laurinavičius, fotomenininkas Evaldas Ivanauskas. S. Kavaliausko sūnus Jaunius dėkojo knygos rėmėjams.

Dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė vylėsi, kad rugpjūtį, minint S. Kavaliausko 80-metį, neblogai būtų turėti atsiminimų apie jį knygą. Gerai menininką pažinojęs dailininkas Povilas Šiaučiūnas prisiminė, kaip kartą, pardavus paveikslą, Stasiui pasirodė, kad per daug už jį paėmęs, todėl ir grąžinęs tą sumą. Buvusį kolegą panevėžietis vertino kaip paprastą žmogų. Jaudindamasi S. Kavaliausko sesuo Danguolė Špakova kalbėjo, jog brolis jai yra sakęs: „Gyvenimas be svajonių ir rūpesčių vertas tiek, kiek rėmai be paveikslo“. Buvo rodomos Stasio darbų skaidrės. Albumo pristatyme dalyvavo ir kalbėjo miesto meras Vitalijus Satkevičius, jo padėjėjas Petras Luomanas.

S. Kavaliauskas labai mėgo muziką. Ji sklisdavo iš radijo aparato, sukantis magnetofono juostelei ar patefono plokštelei netgi jam tapant ar ilsintis. Tvarkant kūrėjo albumą pavyko rasti ant popierėlio jo užrašytus žodžius: „Kodėl mane taip traukia muzika? Aš virstu ne to pasaulio žmogumi, nes man muzika suteikia tiek minčių ir svajonių“. Renginyje skambėjo vakaro vedėjos J. Kavaliauskienės sesers Dalios Maknickienės vaikų atliekama muzika: Ignas ir Justas grojo fortepijonu, Greta – smuiku. Visi jie – Vilniaus nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos moksleiviai.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija