2015 m. gegužės 22 d.    
Nr. 20
(2140)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Piligrimų palydos

Piligrimų kelionės akimirka

Piligrimai prie Šiluvos Marijai
skirto paminklo Sūkurių kaime

Šiųmetinės septynioliktosios piligrimų kelionės su kryžiumi šv. Jokūbo keliu maršrutas – Lietuva–Lenkija–Vokietija–Prancūzija–Ispanija – Prasidėjo gegužės 5-ąją iš Žagarės per Kryžių kalną, o baigsis Santjago de Kompostela mieste spalio 16-ąją. Per 165 dienas piligrimai pėsčiomis įveiks apie 4650 kilometrų. Tai – žygis ir malda už taiką ir ramybę pasaulyje.

Balbieriškio seniūnijos „Vidupio“ bendruomenės pirmininko Alfonso Vitkausko iniciatyva iškilmingos piligrimų sutiktuvės bei palydos vyko kelyje Balbieriškis–Krokialaukis. Kiekvieno kaimo – Navasiolkos, Mackių, Sūkurių, Žiūronių, Vaivos – gyventojai piligrimus maloniai sutiko, perėmė kryžių ir nešė jį per savo kaimą, prašydami jam Dievo palaimos, moterys buvo pasipuošusios tautiniais drabužiais, krašto lygumomis vilnijo viltingai skambanti giesmė.

Piligrimai, tarp kurių buvo grupė alytiškių, iškilmingai buvo sutikti Sūkurių kaime, „Vidupio“ bendruomenės centre, prie Šiluvos Marijai skirto paminklo. Skambėjo simniškio dainininko bei muzikanto Petro Stankevičiaus atliekama giesmė „Šiluvos Marijai“. „Nepalik, nepalik Lietuvos...“ – aidėjo širdį veriantys žodžiai, paskui – Maironio „Lietuva brangi“, o piligrimų lūpose ir širdyse – Rožinio malda. Kilo Lietuvos, ES ir bendruomenės vėliavos, skambėjo Laisvės varpas, iš piligrimų rankų į padangę plasnojo gyvi balti balandžiai... Iškilmes kruopščiai fiksavo Zenono Šilinsko filmavimo kamera.

Sveikinimo žodžius tarė ponas Alfonsas. O jam už šiltas, iškilmingas sutiktuves bei palydėtuves pagarbiu apkabinimu ir maldavimu dėkojo piligrimai: „O dangau, atsiųsk Lietuvai daugiau tokių žmonių, nesavanaudiškai mylinčių Dievą ir Tėvynę...“

Piligrimai pajudėjo Krokialaukio link, sušildyti meilės bei pagarbos liepsnelės. O sūkuriškių atminty pasiliko įsimintinas krašto istorijos fragmentas.

Bronislava Tamulynienė

Prienų ir Alytaus rajonai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija