2015 m. gegužės 29 d.    
Nr. 21
(2142)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Monografijos apie bazilijonų vienuolį sutiktuvės

Leonora Zapereckienė

Monografijos „Vasilijaus Zinko studija
„Sesuo Rafaila“: istorinis biografinis
kontekstas, moksliniai komentarai
ir teologinė terminologija“ pristatyme
Šiaulių universiteto bibliotekoje.
Iš kairės: prof. dr. t. Pavlo Krečiunas
OSBM, doc. dr. Irena Ramaneckienė,
Rimantas Gorys, prof. Donatas Jurgaitis,
t. Pavlo Jachimec OSBM, kun. Vytautas
Rapalis ir monografijos autorė
dr. Aldona Vasiliauskienė

Dr. Aldonos Vasiliauskienės
monografijos pristatymo Šiaulių
universiteto bibliotekoje dalyviai

ŠIAULIAI. Gegužės 19 dieną Šiaulių universiteto bibliotekoje įvyko naujos istorikės dr. Aldonos Vasiliauskienės monografijos pristatymas šio krašto skaitytojui, besidominančiam ir branginančiam mūsų šalies istoriją ir ieškančiam jos gyvybiškumo patvirtinimo konkrečių asmenų gyvenime. Didelės apimties (680 p.) monografiją „Vasilijaus Zinko studija „Sesuo Rafaila“: istorinis biografinis kontekstas, moksliniai komentarai ir teologinė terminologija“ autorė rašė ilgai – aštuonerius metus. Čia žodis „rašė“ yra plačiaprasmis ir apima daugybę darbų bei situacijų, tiesiogiai ir netiesiogiai susijusių su jos rengimu. Tie, kurie žinojo apie monografiją, nekantravo ją išvysti, o tie, kurie buvo skaitę ankstesnes autorės knygas apie įžymiuosius mūsų tautos žmones, irgi laukė, kada istorikė vėl pristatys savo naują darbą.

Renginio organizatorė doc. dr. Irena Ramaneckienė sakė, kad knygos pasirodymas sutampa su autorės jubiliejinėmis sukaktimis šiais metais: gimimo 70-mečiu, pedagoginės veiklos 50-mečiu, darbo ukrainistikos srityje 30-mečiu, darbo Lietuvių katalikų mokslo akademijoje 25-mečiu, darbo garsinant Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio vardą 20-mečiu. Be to, jau 15 metų, kai istorikė mokslininkė tyrinėja Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istoriją.

Gimusi ir augusi kovotojo prieš sovietų okupaciją Vlado Pajedos šeimoje, A. Vasiliauskienė baigė kanklių specialybės studijas J. Tallat-Kelpšos muzikos technikume, o prieš 40 metų – istorijos studijas Vilniaus universitete. 1990 metais, taigi prieš 25 metus, apsigynė istorijos daktaro disertaciją. Ji yra daugelio mokslinių komisijų, ir net tarptautinių, narė, Lietuvių katalikų mokslo akademijos narė, Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos G. S. Skovorodos filosofijos instituto garbės narė – bendradarbė, daugelio knygų, monografijų apie įžymius Lietuvos istorijos, politikos, Bažnyčios, visuomenės veikėjus autorė. Už savo plačiašakę veiklą yra sulaukusi gausių apdovanojimų Ukrainoje: pirmoji Lietuvoje apdovanota Kunigaikštienės Olgos III laipsnio ordinu, pirmajai lietuvei įteiktas Aukso Žvaigždės, Ukrainos Graikų apeigų Katalikų Bažnyčios išėjimo iš pogrindžio 25-mečio ir daug kitų medalių, Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino vadovybės bei pasaulietinių organizacijų padėkos. Jai buvo įteikti du Popiežiaus Benedikto XVI Palaiminimo raštai (vieną įteikė ukrainiečiai, kitą – lietuviai). Nemaža padėkų yra gavusi iš Lietuvos Respublikos Seimo, Vyriausybės, Lietuvos Vyskupų Konferencijos bei įvairių organizacijų.

Renginio dalyviams detalesnė dr. A. Vasiliauskienės biografijos ir veiklos apžvalga buvo pateikta ekrane. Ją papildė nuotraukos iš asmeninio archyvo, įvairių mokslinių renginių, susitikimų, konferencijų.

Apžvelgiant šią stambią monografiją išryškėjo kai kurie bazilijonų vienuolio t. Vasilijaus Zinko (1922–2008) gyvenimo momentai, įvykiai, pamąstymai, į kuriuos savo darbe autorė atkreipė dėmesį, nes jie persipina su s. Rafailos (1896–1981) gyvenimu ir veikla Brazilijoje.

Ukrainietis t. V. Zinko OSBM 30 metų darbavosi Brazilijoje. Ten jis susipažino su Graikų apeigų katalikų Švč. Mergelės Marijos seserų tarnaičių kongregacijos vienuole s. Rafaila, kurios tikslas buvo jaunimo ugdymas Prudentopolio ukrainiečių diasporos mokykloje. Jos edukacinė ir vienuoliška veikla įkvėpė t. V. Zinko OSBM parašyti apie ją studiją. Skapiškio pagrindinės mokyklos mokiniai, jaunieji aktoriai ir skaitovai, vadovaujami mokytojų Reginos Stanienės, Nijolės Bagdonavičienės ir Auksės Jankevičienės (scenarijus R. Stanienės) pateikė įdomią sceninę improvizaciją, pasakojančią apie sesers Rafailos šeimą ir gyvenimą, darbą su ukrainiečių jaunimu Brazilijoje. Mišrios santuokos vaikas (tėvas – lietuvis, motina – ukrainietė) Vanda Rimkevičiūtė, būsimoji s. Rafaila, visada pabrėždavo savo lietuvišką kilmę. Gimusi Ukrainoje, anksti netekusi motinos, vėliau su tėvu ir pamote gyveno Rygoje, po to išvyko į Braziliją ir tapusi vienuole pasiaukojamai dirbo jai pavestą jaunimo auklėjimo darbą Prudentopolyje. Ji paliko gilų pėdsaką šio miestelio istorijoje. Neatsitiktinai jai buvo suteiktas Prudentopolio miesto Garbės pilietės vardas, o po jos mirties viena gatvių pavadinta s. Rafailos vardu.

Klausytojai gausiais plojimais padėkojo jauniesiems skapiškėnams ir jų vadovėms už puikią sceninę kompoziciją, kurios tekstas, improvizuojant sesers Rafailos gyvenimą, rėmėsi pačios s. Rafailos mintimis apie gyvenimo prasmę, meilę ir ištikimybę šeimai ir tėvynei, širdies jautrumą artimui ir t. V. Zinko OSBM, asmeniškai su ja bendravusio, pasakojimu apie šios iškilios moters kelią į pašvęstojo gyvenimo pašaukimą.

Mintimis apie monografiją pasidalino garbingi renginio svečiai: kunigas iš Užkarpatės (Ukraina), specialiai atvykęs į monografijos pristatymą, prof. dr. t. Pavlo Krečiunas OSBM, Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios klebonas t. Pavlo Jachimec OSBM, Vilniaus Visų Šventųjų parapijos klebonas kun. Vytautas Rapalis, Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis, Bazilionų (Šiaulių r.) mokyklos direktorius Rimantas Gorys, Kupiškio rajono kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius ir jo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius.

Visų kalbėjusiųjų mintys sutapo – ši dr. A. Vasiliauskienės monografija yra ne tik daugelio valandų ir dienų, praleistų archyvuose, kruopščiai renkant šiam darbui medžiagą ir tikslinant sukauptus faktus ir datas, rezultatas. Susitikimai ir pokalbiai su šviesaus atminimo t. V. Zinko OSBM Lvove, kur jis, 1994 metais grįžęs iš Brazilijos, gyveno, reikalavo daug laiko ir kantrybės. Preciziškai patikrinti istoriniai faktai su plačiais komentarais, detaliomis išnašomis, informatyviais priedais, ilga asmenvardžių rodykle leidžia šią monografiją lyginti su enciklopedija, kurioje galima rasti smulkiausią informaciją. Ji ne tik praplečia skaitytojo žinių akiratį, bet ir yra tikras lobis tiems, kurie domisi Lietuvos ir Ukrainos istorijos raida XIX–XX amžiuje.

Kalbėjusieji labai palankiai įvertino monografiją „Vasilijaus Zinko studija „Sesuo Rafaila“: istorinis biografinis kontekstas, moksliniai komentarai ir teologinė terminologija“ ir ypač pabrėžė jos šiuolaikiškumą. Monografija pasirodė kaip tik neramiu Ukrainos istorijos laikotarpiu. Istorinės ukrainiečių ir lietuvių sąsajos vėl primena, kad ne tik draugiški valstybiniai santykiai, bet ir atskirų žmonių bendravimas siekiant kilnių tikslų, stiprina abiejų tautų istorinės misijos suvokimą.

Labai gražiai nuskambėjo kun. V. Rapalio žodžiai, skirti Skapiškio mokiniams, savo sceniniu pasirodymu sukūrusiems įsimintiną, šviesų s. Rafailos portretą. Kunigas jiems palinkėjo, kad tos taurios s. Rafailos mintys apie do rovę, šeimą, tikėjimą, juos lydėtų visą gyvenimą.

Dr. A. Vasiliauskienės darbą įvertino Šiaulių universiteto, Kupiškio rajono vadovybės bei Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, įteikdami specialias padėkas. Savo rankomis padarytą dovanėlę dr. A. Vasiliauskienei įteikė ir Skapiškio pagrindinės mokyklos šeštos klasės mokinių atstovai (auklėtoja – Nijolė Bagdonavičienė), su kuriais mokslininkė glaudžiai bendrauja Skapiškyje. Dr. A. Vasiliauskienę pasveikino Šiaulių universiteto prof. Vytenis Rimkus su žmona Česlava.

Dr. A. Vasiliauskienė padėkojo visiems, kurie parėmė jos darbą, rengiant monografiją „Vasilijaus Zinko studija „Sesuo Rafaila“: istorinis biografinis kontekstas, moksliniai komentarai ir teologinė terminologija“ ir kurie dalyvavo jos sutiktuvėse ir pristatyme, dėkojo tiems, kurie visada pastebi bei palankiai priima istorikų pastangas atskleisti dar netyrinėtus mūsų istorijos puslapius.

Rimvydo Jankevičiaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija