2015 m. gegužės 29 d.    
Nr. 21
(2142)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Krašto apsaugos savanoriai bibliotekoje

Karininkai Klaipėdos apskrities
viešosios I. Simonaitytės
bibliotekos kieme

KLAIPĖDA. Balandžio 23–29 dienomis paskelbta Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, kurios tema – „Biblioteka: informacija ir žinios – kiekvienam“. Šios savaitės metu bibliotekininkai visą savo išradingumą, kūrybiškumą paskiria bibliotekų lankytojams, stengiasi nustebinti bibliotekos bendruomenę novatoriškais renginiais. Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka, sudarydama renginių programą, nutarė vieną renginį suorganizuoti šiuo metu labai aktualiomis krašto gynybos ir šauktinių prievolės temomis. Ta proga balandžio 27 d. Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje apsilankė KASP Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės Klaipėdos Regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus kariai, Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono kariai. Renginys buvo skirtas tiems, kurie domisi karo romantika, ketina tapti kariais, nori sužinoti, ar patikimai ginama Tėvynė.

Bibliotekos kiemas, kuriame išsaugotas karo paminklas – slėptuvė, – priminė karišką stovyklą. Jo centre kariai pasistatė paviljoną ginklų parodai. Lankytojams apie ginklus aiškino uniformuoti kariškiai. Didžiulį įspūdį paliko karys su maskuotės apranga.

Į renginį biblioteka pakvietė savo bendruomenės narius ir vyresniųjų klasių moksleivius, kurie lankydamiesi bibliotekoje skaito karinius žurnalus „Karys“, „Kardas“, „Kariūnas“, „Krašto apsauga“ ir domisi karo prievole, karinėmis specialybėmis, šios srities studijomis. Aktyviausiai renginyje dalyvavo „Varpo“ gimnazijos moksleiviai. Jie teiravosi, kaip tapti savanoriais, ar Karo akademija suteikia papildomą civilinę profesiją, kariniais laipsniais. Vyresniąją kartą domino civilinė gynyba.

Kpt. Kęstas Andriuškevičius supažindino su tarnybos būdais Lietuvos kariuomenėje, jos sudėtimi, vadovavimu ir kitais kariško gyvenimo ypatumais. Visi galėjo užduoti klausimus ir gauti tikslius atsakymus, įsitikinti, ar patikimai kariuomenė mus saugo nuo agresijų. Po paskaitos ir skaidrių peržiūros vyko viktorina. Aktyvūs dalyviai gavo dovanėles su kariuomenės simbolika.

Specialiame paviljone eksponuota Lietuvos kariuomenėje naudojama ginkluotė ir aiškinamos jos panaudojimo galimybės karinių veiksmų atveju. Kiekvienas norintis galėjo išbandyti ginklo sunkumą, pajusti jo jėgą.

Kariškiai suteikė daug informacijos skaitytojus dominančiomis temomis: karinių specialybių studijomis, fizinio pasirengimo reikalavimais, tarnyba kariuomenėje ir kt. Susitikimas su kariškiais padėjo miesto visuomenei geriau pažinti Lietuvos kariuomenę, jos struktūrą, ginkluotę, pažadino patriotinius jausmus. Galbūt kariai, išmaniai aiškinantys apie sudėtingus ginklus, tapo patraukliu pavyzdžiu jauniems žmonėms, galbūt šis susitikimas ne vienam turės įtakos renkantis profesiją, o būsimiesiems karo prievolininkams tapo aiškiau, kaip jie tarnaus, kai pašauks Tėvynė.

Lina DANIELKUTĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija