2015 m. birželio 5 d.    
Nr. 22
(2142)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kėdainių dekanate

Poezija bažnyčiose

51-ojo tarptautinio festivalio
„Poezijos pavasaris 2015“
dalyviai Kėdainių Šv. Jurgio
bažnyčioje su klebonu
kun. Artūru Stanevičiumi

„Poezijos pavasario-2015“ akimirka.
Iš kairės: poetė Jurgita Jasponytė,
rašytoja Laura Sintija Černiauskaitė,
Kėdainių krašto literatų sambūrio
literatės Irena Paplauskienė,
Genė Sereikienė ir Neringa
Visockė su dukrele Vakare

Kėdainiai. Per Sekmines Šv. Jurgio bažnyčioje vyko 51-ojo tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris-2015“ renginys. Klebonas kun. Artūras Stanevičius jau ne pirmą kartą sutinka poetus šioje bažnyčioje. Tą dieną po šv. Mišių garbingi svečiai į parapijos bendruomenę ir visus susirinkusiuosius Šv. Jurgio bažnyčioje prabilo poezijos kalba: eilėraščius skaitė poetė ir vertėja Zita Mažeikaitė, 2010 metų „Poezijos pavasario“ premijos laureatė poetė Meilė Kudarauskaitė, aktorius Giedrius Arbačiauskas, poetas Julius Žėkas, 2015 metų Zigmo Gėlės premijos laureatė poetė Jurgita Jasponytė, 2009 metų Europos Sąjungos literatūrinių premijų laureatė rašytoja Laura Sintija Černiauskaitė ir 2012 metų Petro Cvirkos premijos laureatas rašytojas Gasparas Aleksa.

Visai kitaip jauti, kai skaitai spausdintas eiles ir daug arčiau bei giliau suvoki poezijos žodžių prasmę, kai prabyla pats poetas. Po kiekvieno perskaityto eilėraščio klausytojai susižavėję plojo poetams. Televizijos ir kino aktorius, renginių vedėjas, filmų garsintojas G. Arbačiauskas atsiskleidė kaip dainų kūrėjas ir atlikėjas. „Aš esu lyrikas“, – atviravo jis. Jo muzika ir nuostabus balsas skambėjo tarp skaitomų eilių. Ne tik eilėmis, bet ir įdomiu muzikavimu visus žavėjo poetas J. Žėkas.

Dažnas šios parapijos svečias, ne kartą pristatęs savo kūrybą, surengęs čia ne vieną renginį ir nuotraukų, atsivežtų iš Šventosios žemės, parodą, rašytojas G. Aleksa vedė šį poezijos renginį.

Šventybrastis. Iš Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčios poetai vyko į Šventybrasčio Kristaus Atsimainymo bažnyčią. Svečius lydėjo klebonas kun. Artūras Stanevičius, Kėdainių krašto literatų sambūrio nariai, parapijos „Caritas“ grupė. Šventybrastyje buvo galima ne tik grožėtis poezija, bet ir gamta. Čia svečius sutiko pilni šlaitai neužmirštuolių, ošiantys galingi šimtamečiai ąžuolai ir skraidantys paukščiai... Kuklioje, bet mieloje bažnytėlėje vėl aidėjo gitaros garsai bei lyrinės Giedriaus dainos, vėrėsi žodžiui Meilės, Lauros Sintijos, Juliaus, Zitos, Gasparo, Jurgitos širdys. Kiekvieno poeto eilutės savaip įdomios ir prasmingos. Viskas labai derėjo – Sekminės, neužmirštuolių mėlis, nuostabi dangaus dovanota diena, poetų maldos, kurios lyg liepsnelės šildė visų širdis, kaip pavasario vėjas gaivino sielas ir kaip paukščiai sklendė bažnyčių skliautais, Varlupio ar Brastos upelių pakrantėmis. Kiekvienas kalbėjo savo širdies kalba.

Renginį paįvairino ir kitų renginio dalyvių, panorusių paskaityti savo kūrybą, mintys. Poetai paliko įrašus Bažnyčios svečių knygoje.

Genė SEREIKIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija