2015 m. birželio 5 d.    
Nr. 22
(2142)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Penktadienio išvyka

Giesmė šventoriuje, prie paminklo
žuvusiems partizanams

Penktadienio pavakarę
Kriklinių bažnyčioje
giedamos Gegužinės pamaldos
Autorės nuotraukos

Gegužės 15 dieną paminėti Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos vykome į Kriklinių kaimą Pasvalio rajone. Atvykti kvietė ten gyvenanti partizano Broniaus Stašio-Lapės sesuo Janina Stašytė.

Vykdami iš Panevėžio pirmiausia sustojome prie paminklo žuvusiam Vyčio apygardos Žaliosios rinktinės Kriklinių būrio vadui Petrui Tamošiūnui-Simui. Paminklas yra Panevėžio rajone, Žaliojoje girioje, 6-ajame kelio Panevėžys–Vabalninkas kilometre. Sutvarkėme aplinką, pasodinome ir pamerkėme gėlių, uždegėme žvakes.

Miško keliais pasiekėme Margių kaimą, kurio viena dalis priklauso Panevėžio rajonui, kita – Pasvalio. Aplankėme miško glūdumoje esantį atminties paminklą žuvusiam partizanui Vytautui Zdanavičiui-Seneliui. 1946 metais jis buvo slapta miške palaidotas. Tą vietą žinojo ir lankė tik keletas žmonių. Atėjus atgimimui Vytautas Zdanavičius-Senelis perlaidotas į Panevėžio Ramygalos gatvės kapinių partizanų kapavietę.

Aplankėme Pasvalio rajone, Drūciškių kaime, netoli partizano Antano Karoblio sodybos esantį bunkerį-vadavietę. Jis atstatytas, netoliese yra senas kryžius ir neseniai pastatyti informaciniai stendai. Paskui klaidžiais keliais pasukome Kriklinių link. Apie pokarį, partizanus, dar vieną bunkerį, buvusį netoli namų, paauglystės prisiminimais pasidalino gydytoja Janina Aleksandravičiūtė-Šerėnienė, gyvenusi prie miško netoli Kriklinių.

Krikliniuose pirmiausia dalyvavome Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje Gegužinėse pamaldose. Krikliniuose kunigo senokai nėra, jis atvažiuoja iš gretimos Pumpėnų parapijos. Pavakare susirinkę žmonės meldžiasi vieni – be kunigo. Džiugu buvo matyti besirenkančius paauglius iš Kriklinių ir net iš toliau esančio Moliūnų kaimo. Jie ir yra entuziastiškiausieji giedotojai ir labai nuoširdžiai meldžiasi. Tai – Andželika Masilionytė, Renaldas Masilionis, Simas Varnauskas, Indrė Luzdginaitė iš Moliūnų kaimo bei krikliniečiai Ineta Zakarevičiūtė, Rugilė Stankūnaitė, Austėja Zubavičiūtė. Vėliau jie visi buvo ir prie paminklo žuvusiems partizanams. Visada malonu susitikti Kriklinių gyventoją Filomeną Adomonienę, gerą giedotoją, pasakotoją. Jai jau daugiau nei devyniasdešimt, bet turbūt nėra to sekmadienio, tų Gegužinių pamaldų ar šventės, kad ji neateitų. Visada miela su ja pakalbėti.

Tą dieną lijo, buvo didelis vėjas, tačiau tai nesutrukdė pagerbti žuvusiųjų prie šventoriuje pastatyto paminklo Vyčio apygardos Žaliosios rinktinės partizanams. Paminklo pastatymo iniciatorius buvo Krikliniuose dirbęs kun. Rimantas Visockis. Sugiedojome Lietuvos himną, pasimeldėme, uždegėme žvakes, padėjome gėlių. Trumpai kalbėjo buvusio Kriklinių būrio vado pavaduotojo B. Stašio-Lapės sesuo Janina. Mačiau, kaip jai dar ir dabar, praėjus daugybei metų, žodžiai stringa kalbant, ašaros vilgo akis. Prisiminimais pasidalino buvusio medicinos felčerio, tremtinio Jono Pažemecko duktė Birutė Melaikienė.

Ona Striškienė

Pasvalio rajonas
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija