2015 m. liepos 17 d.    
Nr. 28
(2148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Tautiška giesmė skambėjo plazdant 25 trispalvėms

Rūta Averkienė

Marcinkoniškiai prie kryžiaus Valstybės
dieną giedojo „Tautišką giesmę“

Jaunieji marcinkoniškiai
su trispalvėmis prie Šv. apaštalų
Simono ir Judo Tado bažnyčios

Valstybės dieną šv. Mišias aukojo
klebonas kun. Povilas Paukštė

Šiais metais Marcinkonyse Valstybės diena buvo prasminga ir įsimintina. Šv. Mišių metu pašventintos 25 trispalvės po Tautiškos giesmės giedojimo buvo padovanotos kaimo gyventojams, vėliau bendruomenės nariai rinkosi prie arbatos puodelio pabendrauti klebonijoje.

Valstybės dienos minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Šv. apaštalų Simono ir Judo Tado bažnyčioje. Jas už marcinkoniškius aukojo parapijos klebonas kun. Povilas Paukštė. Jis kvietė įsisąmoninti ir suprasti šios garbingos dienos svarbą. Prisiminęs 1990 metų Lietuvos įvykius, kai atsakingomis šaliai dienomis mes spindėjome vienybe, klebonas kvietė permąstyti, ar esame vieningi dabar, ar mums svarbus mūsų artimas, kaimynas, ar mums svarbi mūsų valstybė. „Ši diena mums primena mūsų pareigą saugoti savo papročius, tradicijas, kultūrą. Valstybė ir Bažnyčia – kiekvienas iš mūsų. Daug padaryti negalime, tačiau kiekvienas kad ir mažais darbais valstybę kuriame“, – sakė klebonas. Jis linkėjo tikros vienybės, tikro pareigingumo, kvietė gyventi pagal prigimtinę teisę ir pagal savo valstybę.

Bendrai maldai susirinko daugiau kaip 50 įvairaus amžiaus marcinkoniškių ir svečių, jaunimas šv. Mišių metu išsirikiavo su trispalvėmis, kurios vėliau buvo pašventintos.

Po šv. Mišių visi rinkosi prie bažnyčios kalno papėdėje stovinčio prieš septynerius metus pastatyto didžiausio ir originaliausio Lietuvoje kryžiaus. Čia plevėsuojant trispalvėms, buvo sugiedotas šalies himnas – Vinco Kudirkos sukurta „Tautiška giesmė“.

Renginį organizavusi Marcinkonių bendruomenės pirmininkė Rimutė Avižinienė dėkojo susirinkusiems į šią gražią akciją, kuri sujungė šimtus tūkstančių žmonių Lietuvos miestuose ir miesteliuose bei užsienio lietuvių bendruomenėse. Ji perskaitė keliautojo po Dzūkiją pasakojimą ir pastebėjimus, kuriuose – apstu pagyrimų dzūkams.

Iš Marcinkonių kilęs, o dabar daug laiko gimtojoje sodyboje praleidžiantis ir aktyviai į bendruomenės gyvenimą įsiliejantis Vytautas Paulaitis trumpai priminė to meto, kai kūrėsi Lietuvos valstybė, įvykius. Jis apgailestavo, kad vyresnė karta Lietuvos istorijos mokyklose nesimokė, o ta, kurios mokėsi, buvo iškraipyta ir neatitiko tiesos. V. Paulaitis Valstybės dienai sugalvojo prasmingą akciją: kadangi šiemet minime 25-ąsias Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metines, jis pagrindinės Marcinkonių kaimo Miškininkų gatvės gyventojams padovanojo 25 trispalves. „Kad marcinkoniškiai jas iškeltų įvairių švenčių proga, ir kad Marcinkonis gausiai lankantys svečiai ir turistai žinotų, jog čia gyvena tikri patriotai“, – sakė V. Paulaitis.

Akcijos dalyviai neskubėjo skirstytis. Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai padainavo kelias dzūkiškas dainas, o vėliau visi rinkosi į kleboniją pavakaroti prie arbatos puodelio. Jie bendravo ir kalbėjo apie tai, jog Lietuvos himno giedojimas – išties geras pilietiškumo skatinimo būdas.

Marcinkonys, Varėnos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija