2015 m. liepos 17 d.    
Nr. 28
(2148)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Ingresas Kauno Arkikatedroje

Arkiv. Lionginas Virbalas, lydimas
Konsultorių kolegijos narių
prel. prof. Vytauto Stepono
Vaičiūno OFS bei mons. Augustino
Paulausko, pasitiktas prie
didžiųjų Arkikatedros durų
Emilio VASILIAUSKO nuotrauka

Apaštalinis nuncijus arkiv. Pedras
Lopesas Kvintana uždeda palijų naujajam
Kauno arkivyskupui Lionginui Virbalui SJ

Arkiv. Sigitas Tamkevičius SJ
perdavė naujajam arkivyskupui
ganytojo lazdą – pastoralą
Modesto PATAŠIAUS
(„Lietuvos rytas“) nuotraukos

Naująjį Kauno arkivyskupą sveikina
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Roberto DAČKAUS (lrp.lt) nuotrauka

Arkiv. Lionginas Virbalas SJ su
tą pačią 1991 m. gegužės 30 dieną
įšventintais kunigais Rimvydu Marozu,
Arvydu Kasčiukaičiu ir Jonu Varanecku
Emilio VASILIAUSKO nuotrauka

Liepos 11 dieną, šeštadienį, Bažnyčiai švenčiant Šv. Benedikto, Europos globėjo, šventę, į arkivyskupo metropolito sostą Kauno Arkikatedroje Bazilikoje įžengė ir šiomis iškilmingomis apeigomis pareigas pradėjo eiti Šventojo Tėvo Pranciškaus birželio 11 dieną paskirtas Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas SJ.  Ingresą šventė garbūs iškilmių svečiai bei visa gausi į Arkikatedrą susirinkusi bendruomenė: apaštalinis nuncijus Baltijos kraštams arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana (Pedro López Quintana), Lietuvos vyskupai bei Minsko–Mogiliovo (Baltarusija) arkivyskupijos augziliaras Yury Kasabutski, per šimtą įvairių vyskupijų kunigų, arkivyskupijoje įsikūrusių vienuolinių kongregacijų seserys ir broliai vienuoliai, tikintieji, tarp jų ir institucijų, įvairių bažnytinių organizacijų atstovai. Drauge meldėsi Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios Vilniaus ir visos Lietuvos arkivyskupas Inokentijus, Lietuvos Evangelikų Liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis, Lietuvos evangelikų reformatų generalinis superintendentas Tomas Šernas, stačiatikių Kauno Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios klebonas t. Nikolajus Murašovas. Iškilmėse dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis, keli Seimo nariai, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošatis, Jurbarko ir Ukmergės rajonų merai Skirmantas Mockevičius ir Rolandas Janickas bei kelių rajonų vicemerai, Kauno universitetų rektoriai, įvairių organizacijų atstovai. Iškilmes iš Arkikatedros tiesiogiai transliavo Lietuvos televizija (komentavo kun. Artūras Kazlauskas) bei „Marijos radijas“.

Įžengimas į metropolijos šventovę

Prieš iškilmes vidudienį iš istorinės, didžiojo Žemaičių ganytojo Motiejaus Valančiaus laikus menančios buvusios kurijos pastato (M. Valančiaus gatvėje, kur dabar įsikūręs arkivyskupijos muziejus ir yra kardinolo Vincento Sladkevičiaus memorialinis butas) atėjęs arkivyskupas Lionginas Virbalas, lydimas Konsultorių kolegijos narių – prel. prof. Vytauto Stepono Vaičiūno OFS bei mons. Augustino Paulausko – prie didžiųjų Arkikatedros durų buvo pasitiktas šventovės administratoriaus kun. Evaldo Vitulskio. Pabučiavęs kryžių, apšlakstęs švęstu vandeniu save ir visus pasitikusius arkivyskupas L. Virbalas įžengė į Arkikatedrą ir pirmiausia trumpai maldai užsuko į Švenčiausiojo Sakramento koplyčią, vėliau ėjo rengtis šv. Mišioms.

Arkivyskupas, be to, minėtoje koplyčioje už arkivyskupiją bei savo tarnystę meldėsi ir ingreso išvakarėse. Šioje dviejų valandų Eucharistijos adoracijoje dalyvavo arkivyskupijos ganytojai, kunigai. Be seserų vienuolių būrelio, kitų tikinčiųjų, buvo ir jaunų žmonių, kurie giedojo šioje maldos vigilijoje.

Palijaus uždėjimas ir ganytojo pasveikinimas  arkivyskupo soste

Bendruomenės giedojimui  vadovavęs jungtinis Arkikatedros „Cantate“, VDU KTF „Veritas“ ir Jėzuitų bažnyčios choras (vadovė – Vita Liaudanskaitė-Vaitkevičienė) bei solistas Mindaugas Zimkus iškilmes pradėjo giesme „Dievas – mūsų prieglauda ir stiprybė“ dvasininkams ateinant prie Didžiojo altoriaus.

„Šis mūsų Eucharistijos šventimas yra didžiulio džiaugsmo ir bendrystės momentas. Tai – mums atsiverianti galimybė iš naujo išraiškingai patirti Kristaus įkurtos Bažnyčios paveikslą. Tai yra jo misijos vaisius, viena ir visuotinė, paties Jėzaus patikėta apaštalams, išliekanti amžiams savo įpėdinių pastoracinėje tarnystėje“, – sakė arkivysk. L. Virbalą ir kitus iškilmių dalyvius sveikindamas apaštalinis nuncijus arkiv. P. Lopesas Kvintana, perdavęs Šventojo Tėvo Pranciškaus meilę ir solidarumą, išreiškęs ir savo džiaugsmą Popiežiaus siuntimu bei patikėta privilegija uždėti naujajam arkivyskupui palijų (Romos Šv. Agnietės vienuolyne išaustą baltos ėriuko vilnos juostą), kuris ženklina ypatingą ryšį su Šv. Petro įpėdiniu ir vyskupais. Apaštališkasis nuncijus vėliau pakvietė viešai paskelbti popiežiaus Pranciškaus 2015 m. birželio 11 d. apaštališkąjį laišką apie vyskupo L. Virbalo SJ paskyrimą arkivyskupu metropolitu su Šventojo Tėvo drauge perduodamu sveikinimu bei apaštališkuoju palaiminimu perkeliant jį į metropolinį Kauno sostą. Lietuvišką Popiežiaus bulės vertimą  perskaitė kurijos kancleris mons. Adolfas Grušas.

„Aš, Lionginas Virbalas SJ išrinktas Kauno arkivyskupas metropolitas, tvirtai tikiu ir išpažįstu visa, kas sudaro Tikėjimo Išpažinimą“, – šiais žodžiais klūpėdamas priešais nuncijų visų akivaizdoje arkivyskupas pradėjo Tikėjimo išpažinimą, o vėliau jam – pirmąkart Lietuvos Bažnyčioje ir pirmajam jos ganytojui – buvo uždėtas palijus – išskirtinis metropolito galios ir bendrystės su Apaštalų Sostu, Gerojo ganytojo bei paties Kristaus, Nukryžiuotojo Avinėlio, ženklas. Šį palijų birželio 29 dieną Šv. Petro bazilikoje Vatikane palaimino ir įteikė popiežius Pranciškus, kurio sprendimu  palijai nuo šiol uždedami ne Vatikane, bet vyskupo katedroje, vietinėje bažnyčioje, bendruomenės akivaizdoje ir bendrystėje.

Palijų popiežiaus ir visos Romos Bažnyčios vardu apaštalinis nuncijus uždėjo sakydamas:

„Visagalio Dievo garbei, Palaimintosios Mergelės Marijos ir šventųjų apaštalų Petro ir Pauliaus šlovei, pagerbdami Romos popiežiaus Pranciškaus ir Šventosios Romos Bažnyčios vardu Tau patikėtą Kauno katedrą, kaip metropolito galios ženklą, perduodame palijų, paimtą nuo šventojo Petro Išpažinimo altoriaus, kad jį dėvėtum savo bažnytinėje provincijoje. Tebus šis palijus Tau vienybės simbolis ir bendrystės su Apaštalų Sostu ženklas; tebus jis meilės ryšys ir evangelinės tvirtybės paskata, kad mūsų didingojo Dievo ir visų ganytojų vadovo Jėzaus Kristaus atėjimo ir apsireiškimo dieną drauge su Tau patikėta kaimene būtum apvilktas nemarumo ir garbės drabužiu“.

Susirinkusieji džiaugsmingais plojimais sutiko popiežiaus Pranciškaus bulę apie naujojo Kauno arkivyskupo metropolito paskyrimą bei palijaus uždėjimą.

Arkivyskupą L. Virbalą pasveikinęs apaštalinis administratorius arkiv. Sigitas Tamkevičius SJ perdavė jam ganytojo lazdą – pastoralą, o jį įteikdamas sakė: „Prisirinkusi pilnutėlė Arkikatedra rodo, kaip žmonėms rūpi vyskupo tarnystė. Šie žmonės viliasi, kad naujajame ganytojuje šviestų Viešpaties veidas. Perduodu ganytojo lazdą – pastoralą, kurį esu gavęs iš kardinolo Vincento Sladkevičiaus. Šis pastoralas yra istorinis, jį naudojo pirmasis arkivyskupijos ganytojas arkivyskupas Juozapas Skvireckas. Ši ganytojo lazda – Viešpaties kvietimas būti geruoju ganytoju, kuriam rūpi Viešpaties kaimenė“. Arkivyskupas palinkėjo savo įpėdiniui popiežiaus Pranciškaus žodžiais, kuriuos jis pasakė birželio 29-ąją naujiems arkivyskupams, ragindamas būti maldos ir tikėjimo mokytojais, o ypač šiais laikais reikalingiausiais liudytojais. Arkiv. S. Tamkevičius pažadėjo maldos paramą, kad šis Popiežiaus palinkėjimas tobulai jo tarnystėje išsipildytų.

Apaštalinis nuncijus palydėjo arkivysk. L. Virbalą į arkivyskupo sostą tuo paliudydamas, jog nuo šiol jam tenka ganytojiškasis rūpinimasis arkivyskupija. Susirinkusieji Arkikatedroje šias istorines akimirkas sutiko džiaugsmingais plojimais ir padėka Dievui.

Klusnumą ir pagarbą naujajam arkivyskupui metropolitui Kauno arkivyskupijos kunigų vardu pažadėjo Arkikatedros administratorius kun. Evaldas Vitulskis, kun. Vytautas Kazimieras Pesliakas ir kun. Darius Vasiliauskas. Arkivyskupijoje veikiančių vyrų vienuolijų vardu – brolis Jėzaus Draugijoje kun. Aldonas Gudaitis SJ, pranciškonas brolis kun. Paulius Saulius Bytautas OFM bei kapucinas brolis kun. Tomaszas Pilchas OFM Cap.; moterų vienuolijų vardu – seserų vargdienių, širdiečių ir benediktinių (Kauno) kongregacijų vyresniosios ses. Viktorija Plečkaitytė MVS, ses. Asta Venskauskaitė ACJ bei ses. Juozapa Valerija Strakšytė OSB.

Kaip pasauliečių atstovai, arkivyskupą pasveikino penkis vaikučius auginanti Jonės ir Dariaus Chmieliauskų šeima drauge su seneliais, kaip patys sakė, sveikinę vardu visos arkivyskupijos šeimos, visų tėvų, senelių ar netgi prosenelių (kurie tą valandą meldžiasi už naująjį ganytoją savo namuose), visų kenčiančių, žaizdotų ir ypač vaikų, nepatiriančių tėvų meilės, paprašydami tėviškos globos.

Eucharistijos šventimas

Garbės himnu vėliau pradėtai iškilmingai Eucharistijai vadovavo arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas, o ją koncelebravo nuncijus arkivyskupas Pedras Lopesas Kvintana, kardinolas Audrys Juozas Bačkis, Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ, Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, Kaišiadorių vyskupas Jonas Ivanauskas, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Kęstutis Kėvalas, Telšių vyskupijos augziliaras vyskupas Linas Vodopjanovas OFM, Kaišiadorių vyskupas emeritas Juozas Matulaitis, Panevėžio vyskupai emeritai Jonas Kauneckas ir Juozas Preikšas, Minsko–Mogiliovo arkivyskupijos augziliaras Yury Kasabutski, LVK generalinis sekretorius kun. Kęstutis Smilgevičius ir kiti iškilmėse dalyvavę kunigai. Asistą rengė Kauno kunigų seminarijos klierikai.

Homiliją, sveikindamas visą Arkikatedroje švenčiančią bendruomenę, sakė arkivyskupas metropolitas L. Virbalas SJ (ją spausdiname atskirai).

Užbaigus homiliją, visuotinėje maldoje arkivyskupijos dangiškojo globėjo Šv. Jono Krikštytojo bei šv. Benedikto užtarimu melstasi už visą Bažnyčią ir ypač – už vyskupą Lionginą, kad gerasis Dievas savo malone padėtų jam atlikti apaštalų įpėdinio ir Kauno arkivyskupo tarnystę. Melstasi ir už arkivyskupijos kunigus, pašvęstuosius, šeimas, vargstančius ir kenčiančius, visus žmones, Europą bei pasaulį, kad čia Viešpačiui padedant būtų kuriama meilės civilizacija.

Daugybė žmonių dalyvavo iškilmių Eucharistijoje, per Komuniją susivienydami su Viešpačiu ir savo tikėjimo broliais ir seserimis.

Iškilmių pabaigoje Kauno arkivyskupą metropolitą Lietuvos vyskupų vardu pasveikino LVK pirmininkas arkivysk. Gintaras Grušas, Stačiatikių, Evangelikų Liuteronų, Evangelikų Reformatų Bažnyčių vadovai. Po pamaldų sveikino prezidentė D. Grybauskaitė, prof. Vytautas Landsbergis.

Įžengimo į Arkikatedrą proga arkivyskupas metropolitas L. Virbalas suteikė apaštališkąjį palaiminimą su visuotiniais atlaidais.

Priėmimas konferencijų salėje

Iškilmėse dalyvavusių svečių, būsimų naujojo ganytojo sielovados talkininkų ir bendradarbių priėmimas bei šilta bendrystė arkivyskupo metropolito kvietimu vėliau tęsėsi arkivyskupijos konferencijų salėje. Ekrane ant sienos rodytos arkivyskupo gyvenimą liudijančios nuotraukos. Dievo palaimos naujai tarnystei, tęsti darbus, tačiau sykiu būti kūrybingam ir ieškoti naujų kelių Gerajai naujienai skelbti arkiv. L. Virbalui linkėjo arkiv. emeritas S. Tamkevičius. Ministro Pirmininko sveikinimą perdavė patarėjas Antanas Vinkus, sveikino Seimo nariai, universitetų rektoriai, merai, bažnytinės institucijos ir kiti. Šiltais žodžiais ir Kauno kunigų seminarijos klierikų, Sakralinės muzikos mokyklos bei seserų benediktinių muzikiniais sveikinimais (dovanoms ir gėlėms numatytas išlaidas prieš ingresą arkiv. L. Virbalas buvo prašęs skirti Kauno Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčios statybai) linkėta dvasios stiprybės, palaimingos sielovadinės tarnystės Kauno arkivyskupijos bendruomenėje.

„Žmogus visada esi dėka kitų“, – sakė arkiv. L. Virbalas SJ, dėkodamas jau amžinybėje esantiems savo tėveliams, dalyvaujantiems artimiesiems, jį brandinusiems kunigams, šios šventės dalyviams ir rengėjams, linkėdamas visiems eiti tuo pačiu keliu, matant vieną kryptį – dangaus ir prisikėlimo link.

Pagal kaunoarkivyskupija.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija