2015 m. rugpjūčio 21 d.    
Nr. 30
(2150)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Marijos legiono narių rekolekcijos

Liepos 19 dieną į Žemaičių Kalvariją iš visos Telšių vyskupijos rinkosi Marijos legionieriai. Nuo 9 val. ryto apie 200 legionierių susibūrė į Žemaičių Kalvarijos Kultūros centro didžiąją salę, drauge meldėsi, kalbėjo Rožinį, o vėliau vyko išplėstinis susirinkimas. Trijų Telšių vyskupijoje veikiančių Marijos legiono centrų – kurijų – vadovai ir atstovai pateikė ataskaitą apie nuveiktus darbus, klausėsi dvasinio skaitymo ir konferencijos apie Marijos legiono veiklos svarbumą ir uždavinius, skelbiant Kristaus Evangeliją šių dienų visuomenėje. Konferenciją skaitė tą dieną Legiono nariams rekolekcijas vedęs Kauno kunigų seminarijos propedeutinio kurso Šiluvoje vadovas kan. Andriejus Sabaliauskas. Po susirinkimo ir konferencijos susirinkusieji dalyvavo 12 val. šv. Mišiose, kurioms vadovavo kan. A. Sabaliauskas, koncelebravo Žemaičių Kalvarijos Šventovės rektorius kan. Jonas Ačas. Pamoksle komentuoti tos dienos Šventojo Rašto skaitiniai, kalbėta apie Dievo meilę bei gailestingumą. Dievas rūpinasi savo žmonėmis, nes tos dienos psalmė bei Evangelija būtent tai akivaizdžiai išryškina. Dievas veda žmogų, kur vešlios ganyklos žaliuoja, ir Kristus tai patvirtina sakydamas, jog gaila jam minios. Žmogus, kaip Dievo kūrinys, yra pakviestas patikėti Dievu – savo Kūrėju – ir nebijoti būti Jo globojamas.

Po šv. Mišių, esant gražiam orui, lauke vyko agapė, kurios metu iš įvairių Telšių vyskupijos parapijų atvykę legionieriai dalinosi savo suneštinėmis vaišėmis, gražiai ir nuoširdžiai bendravo tarpusavyje. Po agapės Bazilikoje vykusios konferencijos metu išsamiai analizuota nuolankumo dorybė. Rekolekcijų vedėjas kalbėjo apie Dievo Motiną Mariją, kuri yra nuolankumo dorybės mokytoja, ir analizuodamas Šventąjį Raštą kvietė susirinkusiuosius mokytis tos dorybės, nuolat ugdant pasitikėjimą Dievu ir gyvenant intensyvų maldos bei atgailos gyvenimą. Po konferencijos, rekolekcijų vedėjas atsakė į klausimus, o vėliau vyko Švč. Sakramento adoracija, buvo klausoma išpažinčių. Po palaiminimo Švč. Sakramentu padėkoję Dievui už visas per rekolekcijų dieną gautas malones, Marijos legiono nariai, atsinaujinę dvasioje, sustiprinę bendrystės ryšį, tos dienos pavakarę skirstėsi į savo namus bei parapijas ir toliau vykdys kilnią misiją, skelbdami Gerąją Naujieną savo aplinkoje.

Marijos legionas Telšių vyskupijoje veikia nuo 1992 metų. Dabar daugumoje Telšių vyskupijos parapijų veikia Marijos legiono prezidiumai, per visą vyskupiją yra keli tūkstančiai maldos talkininkų. Legionieriai reguliariai renkasi į susirinkimus, centriniam prezidiumui nuolat teikia veiklos atskaitas, parapijose lanko šeimas, ligonius, beglobius vaikus namuose, platina religinę literatūrą, lanko ligonines, senelių ir vaikų namus, rūpinasi, kad parapijose gyvenantys žmonės priimtų sakramentus, jiems pasiruoštų. Telšių vyskupijos vyskupo J. Borutos SJ vyriausiuoju Marijos legiono dvasios tėvu yra paskirtas Telšių vyskupijos vyskupo vikaras, apaštalinis protonotaras Juozapas Pranciškus Gedgaudas. Jo rūpesčiu ir iniciatyva jau tampa tradicija, kad Marijos legiono nariai iš visos vyskupijos susirinktų bendrai maldai ir dvasiniam atsinaujinimui – rekolekcijoms. Legionieriai iš visos Telšių vyskupijos kasmet renkasi liepos 1 dieną, Didžiųjų Žemaičių Kalvarijos atlaidų išvakarėse, netoli nuo Šventovės esančiame vadinamajame Panų Kalne, kartu meldžiasi, dalyvauja prie ten esančios koplyčios aukojamose šv. Mišiose ir su maldinga eisena keliauja į Žemaičių Kalvarijos Baziliką, į prasidedančius atlaidus.

Dieve, laimink Marijos legioną, o Švč. Mergelės Marijos globa telydi jo narius, pašauktus kilniai tarnystei Bažnyčioje!

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Žemaičių Kalvarija, Plungės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija