2015 m. rugpjūčio 28 d.    
Nr. 31
(2151)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Atsisveikinimas su pernai kalnuose žuvusiu Betygalos klebonu

A†A kun. Viktoras Aukštakalnis (1958 10 04–1988 05 29–2014 08 27)

Kun. Viktoras Aukštakalnis
Ričardo Šaknio nuotrauka

2014 metų rugpjūčio 27 dieną, eidamas 56-uosius metus, Prancūzijoje kalnuose žuvo Betygalos parapijos klebonas kun. Viktoras Aukštakalnis.

Jis gimė 1958 metų spalio 4 dieną Kaune, Aukštosios Panemunės parapijoje. 1965–1976 metais mokėsi Kauno ketvirtojoje vidurinėje profesinėje technikos mokykloje, ją baigęs tarnavo sovietinėje armijoje. Grįžęs iš karinės tarnybos ketverius metus dirbo vairuotoju Kauno šeštojoje autotransporto įmonėje. 1983 metais įstojo į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją. Vadovybė pastebėjo karštą ir staigų jo būdą. Charakteristikoje prieš jam priimant šventimus atkreipiamas dėmesys, jog turi sąžiningą požiūrį į dvasines pratybas, pabrėžiama, kad mėgsta bendrauti su žmonėmis ir greitai randa kontaktą. Iš tiesų šie bruožai ir ateityje formavo jo kunigiškąjį ir žmogiškąjį charakterį.

Kunigu V. Aukštakalnis įšventintas 1988 m. gegužės 29 d. ir paskirtas vikaro pareigoms Ukmergės Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje. Ten metus pasidarbavusiam kunigui Viktorui kardinolas Vincentas Sladkevičius, neatitrūkstant nuo pastoracinio darbo Ukmergės bažnyčioje, pavedė rūpintis Pašilės bažnyčios remontu. Jaunasis kunigas su visu uolumu kibo į šį darbą, drauge nuoširdžiai jungėsi į tuo metu kylantį nepriklausomybės judėjimą.

1991 m. rugpjūčio 27 d. kun. V. Aukštakalnis skiriamas Viduklės parapijos klebonu. Ten nuo 1992 metų slaugė ir išlaikė sunkiai sergantį kun. Algirdą Mocių, rūpinosi parapijos gerove, organizavo žmonių atvežimą į sekmadienio pamaldas bažnyčioje, rūpinosi našlaičiais. Praėjus aštuoniems mėnesiams jam pavedama aptarnauti ir Paupio parapiją, o 1997 m. gegužės 22 d. jis skiriamas dar ir Žalpių parapijos administratoriumi, drauge gauna pavedimą globoti buvusį tos parapijos kleboną kun. Juozapą Razmantą. Reikia pasakyti, kad šią broliškumo pareigą kunigas Viktoras atliko tikrai rūpestingai ir nuoširdžiai.

1998 metais kun. V. Aukštakalnis paprašė leidimo pratęsti teologijos studijas, siekdamas įgyti pastoracinės teologijos licenciato laipsnį. Prisidėjo dar ir papildomos kelionės į paskaitas Kaune, tačiau kunigui Viktorui tai nebuvo priežastis apleisti aptarnaujamų parapijų reikalus.

2000 metų kovą kun. V. Aukštakalnis paskiriamas Betygalos, Paliepių ir Ugionių parapijų klebonu. Betygaloje jis dirbo iki pat mirties. Jo klebonavimo metais Ugionių parapija buvo prijungta prie Betygalos parapijos. Kunigas Viktoras uoliai rūpinosi jam pavestų parapijų tikinčiųjų reikalais. Būtų sunku rasti kitą kunigą, kuris Gegužinių ar Birželinių pamaldų kasdien vyktų į kiekvieną savo aptarnaujamą parapiją. Tvarkė bažnyčių pastatus, sau asmeniškai neskirdamas didelio dėmesio. 2011 metais, mirus Vosiliškio parapijos klebonui, jis mielai sutiko prisiimti ir Vosiliškio parapijos klebono pareigas.

Nuolatinis skubėjimas ir kruopštus darbas vertė kunigą Viktorą ieškoti poilsio, bent trumpų atsipalaidavimo valandėlių. Nuo 1995 metų, kai pakviestas žymiojo alpinisto Vlado Vitkausko drauge su juo užkopė į Kilimandžaro kalną, jis kasmet stengdavosi išvykti į kalnus, sakydamas, kad toje aukštumoje atsipalaiduoja, gali pasijausti esąs vienas su Dievu.

Taigi ir 2014 metų rugpjūtį kunigas Viktoras išvyko į Prancūziją, ketindamas įkopti į Monblano kalną. Atrodo, jau ne kartą atlikus panašią kelionę, ypatingo pavojaus nevertėjo tikėtis, tačiau viskas pasisuko kitaip. Paskutinį kartą su juo buvo kalbėtasi rugpjūčio 26 dieną. Tuomet jis pasakė, kad rytą kops į kalnus. Po to daugiau jokių žinių apie jį niekas nebesulaukė, telefonas buvo išjungtas. Veltui savo klebono laukė parapijiečiai, artimieji ir kolegos. Atliekant tyrimą, nustatyta, kad 2014 m. rugpjūčio 27 d. kun. V. Aukštakalnis žuvo, nukritęs nuo stataus šlaito. Jo palaikai, atlikus DNR ekspertizes, buvo kremuoti. Dėl teisinių problemų tik pastaruoju metu jie pargabenti į Lietuvą.

Kun. V. Aukštakalnio palaikai šį antradienį, rugpjūčio 25 dieną, buvo pašarvoti Kauno Aukštosios Panemunės parapijos bažnyčioje, o vakare, 18 valandą, joje aukotos šv. Mišios. Paskui palaikai išvežti į Betygalą ir pašarvoti parapijos bažnyčioje. Laidotuvių šv. Mišios aukotos ketvirtadienį, rugpjūčio 27 dieną. Kun. V. Aukštakalnis palaidotas Betygalos bažnyčios šventoriuje.

Amžinąjį atilsį duok mirusiam, Viešpatie!

Kauno arkivyskupijos kurija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija