2015 m. rugsėjo 11 d.    
Nr. 33
(2153)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Prasminga šventė

Renginio dalyviai prie bažnyčios

Paminklas Gavėnų giminei
bažnyčios šventoriuje

Mindaugų parapijos
Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia

MINDAUGAI. Rugpjūčio 23 dieną Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios šventoriuje iš tolo dėmesį patraukė gražus paminklas su įrašytais prasmingais žodžiais: „Valia Tavąja, Viešpatie, epochos keičiasi, laikai, pasauliui Tu nubrėžei kelią, delne likimą mūs laikai“. Šis paminklas pastatytas kun. Prano Gavėno SDB rūpesčiu visiems Gavėnų giminės mirusiems. Į Mindaugų bažnyčią tą dieną žmonės rinkosi paminėti 1815 m. rugpjūčio 16 d. gimusio kunigo, saleziečio šv. Jono Bosko 200 metų gimimo jubiliejų ir prisiminti prieš 15 metų mirusį, Lietuvai, o ypač Alytui brangų žmogų, kun. Praną Gavėną, besirūpinusį vaikais ir jaunimu, per gyvenimą ėjusį su šv. Jono Bosko vėliava.

Šv. Mišias aukojo šios parapijos klebonas kun. Gintautas Černauskas ir vyriausias „Saleziečių žinių“ redaktorius kun. Petras Dumbliauskas SDB.

Po šv. Mišių bažnyčioje vyko alytiškio saleziečių bendradarbio Alfonso Vitkausko rūpesčiu parengtas garbingų, šventų žmonių paminėjimas. Parodėlėje nuotraukos priminė garbingų žmonių veiklą, pasiaukojimą Dievui, Tėvynei, Bažnyčiai, karštą meilę Dievo Motinai. A. Vitkauskas plačiai pasakojo apie kun. P. Gavėno SDB veiklą: stovyklų steigimą vaikams ir jaunimui, kūrybinį darbą. Jis buvo „Saleziečių žinių“ redaktorius, rūpinosi Lietuvai brangių žmonių paminėjimu, paminklų jiems statymu.

Kalbėjo kunigo Prano artimieji. Savo dėdę kun. P. Gavėną pagerbė dukterėčia Janina Kaušikienė. Alytiškė poetė Scholastika Kavaliauskienė perskaitė keletą eilėraščių, skirtų kunigui atminti. Renginyje dalyvavo ir „Dzūkų pulkucio“ atstovai. Gema Gocenkienė paskaitė Antaninos Urmanavičienės eilėraštį, pasidalijo prisiminimais, patirtais susitikimuose, išvykose, praeities užmarštin nueinančiuose renginiuose, kuriuose dalyvaudavo gerbiamas kunigas.

Po renginio Kamšų kaimo seniūnaitė Liuda Bučinskienė su savo draugėmis visus renginio dalyvius pakvietė prie balto ilgo stalo, nukrauto gardumynais, išaugusio po žaliomis, šakotomis liepomis.

Prie stalo teko ne tik skaniai ragauti, bet ir įdomių istorijų sužinoti. Bažnyčios, parapijos vardas nesusijęs su aplinkinių kaimų vardais. Yra dar šio krašto žmonių, prisimenančių, kaip tarpukariu nesutarė Kamšų ir Sūsninkų kaimai dėl parapijos pavadinimo. Prelatas Mykolas Krupavičius pasiūlė parapiją pavadinti Mindaugų vardu, sakydamas, kad karalius Mindaugas prieš daug metų suvienijo besipykstančius kunigaikštukus į vieną galingą Europoje Lietuvos valstybę. Šis garbingas vardas sutaikė kaimus, ir parapija, jungianti šešiolika kaimų, iki šiolei vadinama Mindaugais.

Buvo smagus susitikimas su mindaugiečiais ir atvykusiais į tą minėjimą. Visi klausėsi ir pritarė kun. P. Dumbliausko SDB dainoms. Nuskambėjo graži daina motinai, dzūkiška „Pasvarcyk, antela“. Visi džiaugėsi klausydami jo pasakojimų ir pajuokavimų.

Antanina Urmanavičienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija