2015 m. rugsėjo 18 d.    
Nr. 34
(2154)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Pagalba nuo karo bėgantiems žmonėms

Vilniaus arkivyskupas metropolitas
Gintaras Grušas, prezidentė Dalia
Grybauskaitė ir Šv. apaštalų Petro
ir Povilo parapijos klebonas
mons. Edvardas Rydzikas su pabėgėlių
iš Irako šeima

Rugsėjo 10 dieną Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė drauge su Vilniaus arkivyskupu Gintaru Grušu lankėsi Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos namuose, kur susitiko su čia gyvenančia pabėgėlių iš Irako šeima ir juos globojančiais savanoriais. Prieš du mėnesius į Lietuvą iš Irako dėl religinio persekiojimo buvo atkeltos trys krikščionių šeimos – iš viso 15 žmonių.

Lietuvoje veikiančios nevyriausybinės organizacijos ir Katalikų Bažnyčia turi didelę patirtį padedant pabėgėliams. Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ organizacija jau 15 metų vykdo užsieniečių integracijos programą, kurios tikslas padėti pabėgėliams ir prieglobsčio prašantiems žmonėms sėkmingai integruotis šalyje – persikvalifikuoti, susirasti darbą, išmokti lietuvių kalbą. Šiuo metu šioje programoje dalyvauja  90 pabėgėlių iš įvairių šalių – Ukrainos, Irako, Afganistano. Vien tik Vilniaus apskrityje nuo 2002 metų buvo integruota 400 pabėgėlių.

„Turime gražiausių pavyzdžių, kaip mūsų žmonės gelbėjo įvairių tautybių žmones, bėgusius nuo karo, teroro ir persekiojimų. Lietuva gerai supranta tuos, kurie yra priversti palikti savo tėvynę, artimuosius ir namus. Mes galime jiems padėti čia susikurti saugų bei laisvą gyvenimą – tai, ko jie  labiausiai stokoja“, – sakė Prezidentė ir pabrėžė, kad Lietuva yra pasirengusi priimti pabėgėlius – artimiausiu metu bus įsteigta Vidaus reikalų ministerijos koordinuojama tarpministerinė darbo grupė, kuri turės užtikrinti sklandžią šių žmonių integraciją šalyje. Į integracijos procesą būtina aktyviai įtraukti ir nevyriausybines, krikščioniškas organizacijas, turinčias ilgametę darbo su pabėgėliais patirtį. Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ organizacija ketina Vilniuje steigti bendruomeninį centrą pabėgėliams, kur žmonės bus konsultuojami integracijos, profesinio mokymo ir kvalifikacijos, kultūrinio ugdymo, sielovados klausimais.

Vilniuje gyvenančios irakiečių šeimos jau mokosi lietuvių kalbos ir istorijos, vaikai lanko lietuvišką mokyklą. Prisitaikyti prie naujų gyvenimo sąlygų, pažinti Lietuvos kultūrą pabėgėliams padeda parapijų bendruomenės, savanoriai, verslininkai. Šeimos jau yra pateikusios prieglobsčio prašymus Lietuvoje, dabar aktyviai domisi perkvalifikavimo ir įsitraukimo į darbo rinką galimybėmis. Tarp atvykusių žmonių yra pedagogų, valstybės tarnautojų, statybininkų, elektrikų, informacinių technologijų studentų.

Irakiečiai teigia, kad vos tik atvykę į Lietuvą pasijuto saugūs ir laisvi, gimtojoje šalyje krikščionys buvo persekiojami dėl savo tikėjimo. 2014 metais prieglobsčio Lietuvoje prašė 496 žmonės, šių metų pirmąjį pusmetį – 112.

Europai susiduriant su migracijos krize, Lietuvai, kaip ir kitoms ES šalims, reikės solidariai prisidėti padedant pabėgėliams. Visuomenės nuomonės tyrimai rodo, kad daugiau kaip pusė Lietuvos gyventojų sutiktų priimti dėl karo, persekiojimų, žmogaus teisių pažeidimų iš savo šalies bėgančius žmonės.

D.PIPO (lrt.lt) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija