2015 m. rugsėjo 25 d.    
Nr. 35
(2155)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Kaimo atlaiduose – naujojo koplyčios varpo šventinimas

Angelė Buškevičienė

Kolplytėlėje žmonės klausosi
pasakojimų apie jos istoriją

Kun. Algirdas Žukauskas procesijoje
neša Švenčiausiąjį Sakramentą

Naujasis Šv. Morkaus
varpas laikinoje varpinėje

Barzdų bendruomenės pirmininkė
Ilona Leleivienė įteikia klebonui
kun. Vytautui Mazirskui
stilizuotą koplytėlės paveikslą

Šakių rajono meras Juozas Bertašius
apdovanoja seniūnaitę Ingridą
Dereškevičienę, kuri labai rūpinasi
Gražiškių kaimo koplyčia

Saliamono Butausko dukterėčia
Bilma Butauskaitė-Maksimavičienė
pasakoja apie savo šeimos istoriją

Operos solistas Mindaugas
Zimkus atlieka „Vakaro maldą“

Barzdų kultūros ir laisvalaikio
centro vedėja Vlada Klimaitienė
ir teksto autorė ragauja šiupininę

Barzdų bibliotekos vedėja Birutė
Grajauskienė su broliu Virginijumi,
sūnumi Kęstučiu ir anūkais Nojumi
ir Justu, daliję svečiams sriubą

Barzdų laisvalaikio kultūros
centro „Sodžius“ dainininkai
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Klebonas kun. Vytautas Mazirskas įteikia
padėkos žvakę kun. Kęstučiui Vosyliui

Šiupininės virėjos

Kun. Algirdas Žukauskas sako homiliją

Jaunosios atlaidų dalyvės
su tautiniais rūbais

Gražiškių koplyčia mini 220 metų

Tarp renginio svečių – krašto apsaugos
ministras Juozas Olekas su žmona

Vilkaviškio vyskupijos Šakių dekanato Barzdų parapijoje, Gražiškių kaimo koplyčioje, kasmet vyksta Švč. Mergelės Marijos Vardo atlaidai. Šiemet rugsėjo 13 dienos iškilmės pasižymėjo ypatinga žmonių gausa. Apie 700 parapijiečių ir svečių iš aplinkinių kaimų ir miestų suvažiavo į atlaidus. Svarbus akcentas – 220-osios koplyčios pastatymo metinės ir naujojo varpo pašventinimas.

Iškilmingas šv. Mišias aukojo kaimyninės Pilviškių parapijos klebonas, Vilkaviškio dekanato vicedekanas kun. Algirdas Žukauskas. Homilijoje jis akcentavo Švč. Mergelės Marijos Vardo prasmę ir reikšmę, tikinčiuosius kvietė siekti dvasinio tobulėjimo, atnaujinti tikėjimą, viltį ir meilę.

Barzdų parapijos klebonas kun. Vytautas Mazirskas pašventino naująjį varpą. Po Švč. Sakramento adoracijos, aidint varpo dūžiams, Eucharistinė procesija apjuosė koplyčią. Įspūdingai atrodė mergaitės, barstančios žiedlapius, ir merginos, pasipuošusios tautiniais rūbais, šalia bažnytinių vėliavų.

„Laiko dulkes nupūtus“

Tokiu pavadinimu Barzdų seniūnijos Gražiškių-Žardelių-Žilių kaimų seniūnaitė, koplyčios zakristijonė Ingrida Dereškevičienė prieš šv. Mišias pravedė istorinę valandėlę susirinkusiems koplyčioje. Įžanginė operos solisto, „Marijos radijo“ savanorio Mindaugo Zimkaus atlikta giesmė „Vakaro malda“ sukėlė jaudulį ir prisiminimus. Griškabūdžio bažnyčios valdytojo karmelito Jeronimo Šateikos rūpesčiu ir aplinkinių ūkininkų lėšomis Griškabūdžio parapijoje, Gražiškių kaime, 1795 metais buvo pastatyta mūrinė keturkampė koplyčia. 1840 metais pietinėje koplyčios pusėje buvo pristatyta maža zakristija, o vėliau prie pagrindinio fasado – medinis prieangis. Šis unikalus pastatas yra įrašytas į kultūros vertybių registrą ir puoselėjamas vietos bendruomenės.

Dar 1826 metais Apaštalų Sostas Gražiškių koplyčiai suteikė Šv. Morkaus ir Švč. Mergelės Marijos gimimo atlaidus. 1919 metais Gražiškių koplyčia buvo priskirta įsteigtai Barzdų parapijai. Po atlaidų prie koplyčios esančioje aikštelėje vykdavo šaulių, jaunalietuvių, ateitininkų organizuojamos gegužinės, pasilinksminimai.

Okupacijų metai paliko neužgydomų žaizdų žmonių likimuose. Sodybų tuštėjimų metais vietinių gyventojų liko mažai. Po Atgimimo Gražiškiuose atgaivinti Švč. Mergelės Marijos Vardo atlaidai, aukojamos šv. Mišios per Vėlines.

I. Dereškevičienė pademonstravo filmuotą medžiagą, kaip buvo paminėtas Gražiškių koplytėlės 200 metų jubiliejus. Švč. Mergelės Marijos Vardo atlaidų šv. Mišias tada aukojo Barzdų parapijos klebonas kun. Jonas Būga. Gausiai dalyvavo vietiniai ir iš aplinkinių kaimų kilę žmonės. Per atlaidus buvo pašventintas atstatytas Gražiškių kaimo kryžius (autorius – Albinas Kundrotas-Staugaitis). Nuo seno Saliamono Butausko tėviškėje stovėjusio ir sunykusio kaimo kryžiaus vietoje iškilo naujasis. Prisiminimais pasidalijo Saliamono Butausko dukterėčia Bilma Butauskaitė-Maksimavičienė. Ji, buvusi Janukiškių pradinės mokyklos mokytoja, brangina giminės geneologiją, puoselėja laiko iššūkių išblaškytų ar Gražiškių kapinių kalnelyje atgulusių artimųjų atminimą. Moteris susirinkusiems palinkėjo išlaikyti tautines ir katalikiškas tradicijas, dažniau susitikti, paspausti vieni kitiems ranką, garsinti kraštą prasmingais darbais.

„Sopa širdį prisiminus koplytėlėje skambėjusį varpą, menantį ne vieną okupaciją, negandas, o dabar laisvoje Lietuvoje piktos širdys ir rankos pavogė“, – su nuoskauda kalbėjo Onutė Staugaitienė. Ji palinkėjo, kad naujas varpas skelbtų džiaugsmą, iškilmes, palydėtų į kalnelį išėjusius Amžinybėn.

I. Dereškevičienė baigdama istorinę valandėlę paprašė susirinkusius tylos minute pagerbti neseniai Amžinybėn išėjusį ir Gražiškių kapinaitėse palaidotą Onutės vyrą A. Kundrotą-Staugaitį.

Varpas vėl gaudžia

2012 metų lapkričio pradžioje iš koplyčios buvo pavogtas 1805-aisiais iš žalvario nulietas varpas. Jis buvo neseniai restauruotas. Vagystė pribloškė bendruomenę. Apie nusikaltimą buvo pranešta Šakių policijai. Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, tačiau nepavyko nustatyti nei įtariamųjų, nei surasti varpą. Ilgapirščiai žinojo, kad koplyčioje neįrengta signalizacija, todėl įlįsta per nedidelį langelį antrame aukšte ir išsinešta pro duris, kurios buvo užkabintos iš vidaus.

I. Dereškevičienė pasiūlė bendruomenei nuliedinti naują varpą. Tam reikėjo apie 2000 eurų. Barzdų bendruomenės pirmininkė Ilona Leleivienė išsiuntinėjo ne vieną prašymą ir sulaukė aukų. Varpo idėją parėmė Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko paramos fondas „Laiminga aura“, Laimos Stonkuvienės agroserviso įmonė, pinigų skyrė ūkininkaujantys šios verslininkės sūnūs Dainius ir Jaunius Stonkai. Varpą nulieti sutiko Lenkijoje gyvenantys meistrai broliai Kruževskiai. Artėjant jubiliejinei iškilmei klebonas kun. V. Mazirskas ir I. Leleivienė į Lenkiją važiavo su dideliu jauduliu, nes iki tol buvo matę tik jo vizualizaciją. „Varpas pranoko mūsų lūkesčius. Jį meistrai nuliejo puikiai“, – džiaugėsi bendruomenės žmonės. Ant 50 kg sveriančio varpo yra užrašas „Šv. Morkus, Gražiškių koplyčia“ ir 1795–2015 metų datos. Anot klebono kun. V. Mazirsko, „tokio šventojo vardą varpui davėme, nes koplyčioje prieškariu vykdavo Šv. Morkaus atlaidai, be to, šio šventojo paveikslas yra pagrindiniame altoriuje“. Per iškilmes varpas stovėjo visiems matomoje vietoje šalia koplytėlės. Pilviškiuose gyvenantis kalvis Juozas Valiukas specialiai šiam varpui nukaldino stilizuotą varpinę.

Šventės rūpesčiai ir džiaugsmai

Kiekviena šventė neapsieina be organizacinių rūpesčių. Barzdų bendruomenės nariai iš anksto ruošėsi jubiliejinėms iškilmėms, pasiskirstė darbus. Neapsieita ir be kaimynų pagalbos.

Anot seniūnaitės I. Dereškevičienės, tvarkant aplinką daug prisidėjo Baltrušių bendruomenės moterys, Janukiškių bendruomenės centro pirmininkas Arvydas Babušis ir kaimo savanorės. I. Dereškevičienė dėkinga pilviškietei Reginai Vaičaitienei, kuri ne tik pardavė, bet ir gausiai dovanojo gėlių, kuriomis buvo papuoštos kapinaitės, sukomponuotos puokštės procesijai, svečiams. O kur dar tautiniai drabužiai? Juos Ingrida pasiskolino iš Griškabūdžio parapijos, išskalbė, išlygino ir išvežiojo procesijoje dalyvausiančioms merginoms.

I. Dereškevičienė nepamiršo, kad šiais metais sukako Petro Olekos (1895–1975) – Lietuvos operos kūrėjo, pirmojo operos spektaklio solisto, vyriausiojo Lietuvos operos režisieriaus, Lietuvos nusipelniusio meno veikėjo – 120-osios gimimo ir 40-osios mirties metinės. Ingrida jo kapavietę papuošė baltomis chrizantemomis.

Jubiliejinėje šventėje dalyvavo Krašto apsaugos ministras J. Olekas su žmona, Seimo narys Mindaugas Bastys su žmona, Šakių rajono meras Juozas Bertašius su žmona, kraštiečiai ir svečiai iš Kauno, Vilniaus, Vilkaviškio ir kitur. Nuskambėjo daug padėkos žodžių šventės organizatoriams, žmonėms, puoselėjantiems krašto kultūrą, tradicijas, paveldą. Seimo narys M. Bastys įteikė padėkos raštą I. Dereškevičienei, o Vikis Petras Oleka iš Vilniaus negalėjo atsiimti padėkos rašto, nes dėl objektyvių priežasčių neatvyko.

Meras J. Bertašius pirmąją pakvietė I. Dereškevičienę, ją pavadino gerąja šio krašto motina ir įteikė padėkos raštą už rūpinimąsi Gražiškių kaimo koplyčia. Paskui buvo apdovanoti ir kiti parapijiečiai.

Klebonas kun. V. Mazirskas svečiams ir organizatoriams įteikė po vaškinę žvakę, negailėjo gražių padėkos žodžių.

Susirinkusius linksmino Barzdų kultūros ir laisvalaikio centro kapela „Sodžius“, vaišinta sriuba, sūriu ir kitais skanumynais.

Šakių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija