2015 m. spalio 2 d.    
Nr. 36
(2156)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai

Patyrėme dvasinę palaimą

Grupė „Caritas“ darbuotojų
Šiluvos atlaiduose su Telšių
vyskupijos „Caritas“ direktoriumi
Rietavo klebonu kun. Antanu Gutkausku

Rugsėjo 7–15 dienomis Šiluvoje su nuoširdžiausiomis maldomis, giesmėmis nuvilnijo kasmetiniai Švč. Mergelės Marijos Gimimo (Šilinių) atlaidai. Pasak juose pabuvojusiųjų, šiųmet jie buvo ypatingi, nes vyravo didžiulis pamaldumas, gražus vieningumas, dvasingas nusiteikimas bendrai maldai, nuoširdumas ir didžiulė tikinčiųjų gausa visomis dienomis. Žmonių minios nusidriekdavo nuo Apreiškimo koplyčios iki pat Bazilikos. Vyravo pagarba, meilė bei susiklausymas. Einant keliais aplink koplyčioje esančią Dievo Motinos statulą nebuvo jokio susigrūdimo, stumdymosi, vieni kitiems jautė pagarbą, jaunesnieji vyresniesiems padėjo atsiklaupti ar atsistoti. Gal todėl, kad šie atlaidai buvo skirti Pašvęstojo gyvenimo metams, todėl ir liejosi atlaidų dalyvių nuoširdumas, dvasinė ramybė, pamaldumas. Įvairių chorų gausos giedamos giesmės, turiningos vyskupų, kunigų homilijos teikė dvasinės stiprybės.


Ispūdžiai ne vien iš Šiluvos

Dusetų ir Antalieptės maldininkai
Kryžių kalne. Kairėje –
kan. Stanislovas Krumpliauskas

Būrelis dusetiškių saulėtą ankstų rugsėjo 9-osios rytą susiruošė į Šiluvos atlaidus. Kartu vyko ir Antalieptės maldininkų grupė. Važiuodami meldėmės prašydami Švč. Mergelės Marijos globos ir laimingos kelionės giedodami giesmes, garbindami Viešpatį ir Švč. Motiną Mariją. Antalieptiškė vargonininkė Loreta savo solinėmis nuostabiomis giesmėmis džiugino mūsų širdis.

Pakeliui į Šiluvą aplankėme Tytuvėnų Kristaus Šventųjų laiptų koplyčią. Eidami keliais Šventais kraujo lašelių laiptais, meldėmės įvairiomis intencijomis, uždegdami žvakutes už gyvus ir mirusius šeimų narius. Pasimeldę aplankėme remontuojamą gražiąją Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos, Angelų Karalienės, bažnyčią.

Paskui nuvykome į Šiluvą, Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo vietą. Šv. Mišiose buvo meldžiamasi už kunigus ir jų tėvus. Šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ, vyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ, vyskupas Kęstutis Kėvalas ir daug kunigų. Tarp jų ir mūsų klebonas kan. Stanislovas Krumpliauskas ir buvęs Dusetų klebonas kun. Salvijus Pranckūnas. Po šv. Mišių aplankėme Marijos Apsireiškimo koplyčią, kurioje eidami keliais prisiglaudėme prie Jos akmenyje įspaustos pėdos. Koplyčioje meldėme Marijos sveikatos ir taikos pasauliui. Aplankėme ir Šiluvos Baziliką, joje pagarbinome Švč. Sakramentą.


Kai sielose ir širdyse – troškimas ir meilė Dievui

Grupė pasvaliečių Šiluvoje

Pasvaliečiai Šiluvoje

Šiluvos atlaidų aštuondienį pasvaliečiai kartu su visa Lietuvos katalikiška bendruomene šventė Pašvęstojo gyvenimo Šilines. Rugsėjo 10-oji Šiluvoje buvo katalikiškų bendruomenių, judėjimų, maldos grupių diena. Į atlaidų iškilmes, lydimi rožinio maldos, giesmių atvyko Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio draugijos maldininkai, LKMS Pasvalio Katalikių Moterų draugijos narės. Prie Šiluvos katalikiškos bendruomenės namų pasitiko arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius SJ. Jis, ištiesęs ranką, pasveikino pasvaliečius. Paėmęs Pasvalio dekanato Gyvojo rožinio draugijos vėliavą, ją įnešė į pastato vidų bei pasirūpino jos globa, kol prasidės iškilminga procesija. Šis arkivyskupo emerito poelgis mums padarė šiltą ir nepakartojamą įspūdį. Čia sutikome vienuoles, bendraujančias su ateinančiais piligrimais. Pastato viduje grožėjomės paroda Švč. Mergelei Marijai iš lauko gėlių bei įvairių augaliukų. Šv. Mišių aukai vadovavo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Neskubėjome vykti namo. Meldėmės Apsireiškimo, Ligonių koplyčiose bei Bazilikoje prie Švč. Mergelės Marijos altoriaus paveikslo. Grožėjomės floristų darbais.


Aplankė Kryžių kalną ir Palendrius

Pranciškonų vienuolyno kiemelyje
prie šv. Pranciškaus skulptūros
su broliu Mykolu Letkausku (OFM).
Kairėje – kun. Mindaugas Martinaitis

Alksnėnų (Vilkaviškio r.) kaimo bendruomenės pirmininkės Reginos Petkevičienės ir nuo vasaros šioje parapijoje pradėjusio klebonauti kun. Mindaugo Martinaičio iniciatyva bendruomenės žmonės buvo pakviesti keliauti į Kryžių kalną ir Palendrių benediktinų vienuolyną. Iš namų pajudėti pasiryžo nedidelė grupelė vyresnio amžiaus žmonių, tačiau rugsėjo 18-osios dienos kelionė visus labai praturtino, suartino.

Klebonui kun. M. Martinaičiui vadovaujant kelionę pradėjome rožinio malda. Prie Kryžių kalno esančio pranciškonų (OFM) vienuolyno koplyčioje šv. Mišiose meldėmės kartu su broliais pranciškonais kun. Ramūnu ir kun. Mykolu bei čia noviciatą atliekančiais jaunuoliais. Brolis Mykolas aprodė vienuolyną, supažindino su jo ir pranciškonų istorija, gyvenimu. Po to valandėlę pasivaikščioję Kryžių kalno takeliais alksnėniškiai paliko ir savo intencijomis iš namų atsivežtus kryželius.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija